podręcznik do greki klasycznej?
podręcznik do greki klasycznej?
Sposrod Panstwa pewnie wiele osob studiuje filologie klasyczna, czy sa Panstwo w stanie polecic mi jakis podrecznik do greki klasycznej, z ktorego korzysta sie np. na uniwersytetach? Z gory dziekuje!
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
ja będę studiawał filoligię klas. od października i nie mogę powiedzieć wiele o podręcznikach do greki, ale podzielę się tym, co wiem
1. "Wstępna nauka języka greckiego" Golias i Auerbach (w dwóch częściach) - świetny podręcznik do greki, trochę archaiczny, ale dobry... (nie spotkałem się z nowym wydaniem, sam mam takie z lat 70...) z tego, co wiem korzystaja z niego w Krakowie...
2. "he kojne dialektos - język grecki Nowego Testamentu" ks. Bardski - świetny podręcznik dający możliwość poznania greki do tego stopnia, że bez problemu (z użyciem słownika) można czytać Nowy Testament w oryginale... podręcznik obejmuje jedynie słownictwo i gramatykę występującą w Nowym Testamencie...
3. "Mormolyke" podręcznik do greki wydany w Warszawie, naposany przez panią Borowską (córkę tego Borowskiego) jest bardzo dobry i poluję, aby go kupić w przystepnej cenie (w Szczecinie kosztuje sporo, a w Warszawie 35 zł)
4. "Hellenike Glotta" autorstwa prof. Korusa z UJ - nie widziałem tego podręcznika i dlatego się o nim nie wypowiadam...
1. "Wstępna nauka języka greckiego" Golias i Auerbach (w dwóch częściach) - świetny podręcznik do greki, trochę archaiczny, ale dobry... (nie spotkałem się z nowym wydaniem, sam mam takie z lat 70...) z tego, co wiem korzystaja z niego w Krakowie...
2. "he kojne dialektos - język grecki Nowego Testamentu" ks. Bardski - świetny podręcznik dający możliwość poznania greki do tego stopnia, że bez problemu (z użyciem słownika) można czytać Nowy Testament w oryginale... podręcznik obejmuje jedynie słownictwo i gramatykę występującą w Nowym Testamencie...
3. "Mormolyke" podręcznik do greki wydany w Warszawie, naposany przez panią Borowską (córkę tego Borowskiego) jest bardzo dobry i poluję, aby go kupić w przystepnej cenie (w Szczecinie kosztuje sporo, a w Warszawie 35 zł)
4. "Hellenike Glotta" autorstwa prof. Korusa z UJ - nie widziałem tego podręcznika i dlatego się o nim nie wypowiadam...
Ostatnio zmieniony śr 12 kwie 2006, 21:26 przez Martinus Petrus Garrulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Jestem studentką filologii klasycznej i dotychczas zetknęłam się z trzema podręcznikami do greki:
1. "Hellenike Glotta" (autorstwa Agnieszki i Kazimierza Korusów) - jest to podręcznik zawierający niezbędne minimum, będący przepustką do dalszej nauki greki. Zawiera dość okrojony materiał gramatyczny, miejscami wg mnie dość niejasny i chaotyczny. Plusem jest dość duża ilość ciekawych ćwiczeń oraz tekstów - pod każdym dodatkowo są wypisane trudniejsze słówka. Nie polecam tej książki osobie, która chce się uczyć tego języka sama, bez pomocy nauczyciela.
2. "Mormolyke" Borowskiej - uważam, ze jest lepszy od tego porzedniego ze względu na gramatykę, opisaną jaśniej i obszerniej. Tak samo zawiera sporo ćwiczeń i tekstów (głównie zdań oryginalnych autorów, nie spreparowanych - co jest dużą zaletą). Dla osoby początkującej ta pozycja byłaby według mnie najlepsza.
3. "Gramatyka grecka" Goliasa i Auerbacha - jest to w zasadzie podręcznik do gramatyki opisowej, bardzo szczegółowy, dokładny, uporządkowany. Każdy, kto na poważnie zaczyna przygode z greką zapewne wczesniej czy później sie z nim zetknie Zdarzaja się błędy - głównie w akcentach, czasem tłumaczeniu zdań czy klasyfikacji (np. typów zdań), poza tym został napisany dość dawno - tak więc trzeba do podręcznika tego podejść nieco sceptycznie; no ale cóż, na dzisiejsze czasy nie mamy nic lepszego tej miary.
Do Marcina: W Krakowie korzysta się z "Gramatyki greckiej" Goliasa i Auerbacha, nie ze "Wstępnej nauki...". To dwie, zupełnie różne pozycje. Pozdrawiam
1. "Hellenike Glotta" (autorstwa Agnieszki i Kazimierza Korusów) - jest to podręcznik zawierający niezbędne minimum, będący przepustką do dalszej nauki greki. Zawiera dość okrojony materiał gramatyczny, miejscami wg mnie dość niejasny i chaotyczny. Plusem jest dość duża ilość ciekawych ćwiczeń oraz tekstów - pod każdym dodatkowo są wypisane trudniejsze słówka. Nie polecam tej książki osobie, która chce się uczyć tego języka sama, bez pomocy nauczyciela.
2. "Mormolyke" Borowskiej - uważam, ze jest lepszy od tego porzedniego ze względu na gramatykę, opisaną jaśniej i obszerniej. Tak samo zawiera sporo ćwiczeń i tekstów (głównie zdań oryginalnych autorów, nie spreparowanych - co jest dużą zaletą). Dla osoby początkującej ta pozycja byłaby według mnie najlepsza.
3. "Gramatyka grecka" Goliasa i Auerbacha - jest to w zasadzie podręcznik do gramatyki opisowej, bardzo szczegółowy, dokładny, uporządkowany. Każdy, kto na poważnie zaczyna przygode z greką zapewne wczesniej czy później sie z nim zetknie Zdarzaja się błędy - głównie w akcentach, czasem tłumaczeniu zdań czy klasyfikacji (np. typów zdań), poza tym został napisany dość dawno - tak więc trzeba do podręcznika tego podejść nieco sceptycznie; no ale cóż, na dzisiejsze czasy nie mamy nic lepszego tej miary.
Do Marcina: W Krakowie korzysta się z "Gramatyki greckiej" Goliasa i Auerbacha, nie ze "Wstępnej nauki...". To dwie, zupełnie różne pozycje. Pozdrawiam
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
- Proconsul
mam obydwie te pozycje (Goliasa i Auerbacha), ale sądziłem, że to z podręcznika korzystacie ja wszelkie podręczniki do gramatyki zaliczam do "gramatyk" i nie nazywam ich "podręcznikami" stąd ta moja pomyłka w interpretacji wiadomości od Ciebie
czyli następna dziura na rynku polskiej filologii klasycznej...
mam ideę napisania "gramatyki historycznej języka łacińskiego"... bo tego nie ma w nowym wydaniu... znamy wszakże wydanie Safarewicza z 1937, 1950 i 1953 roku... i nic poza tym w języku polskim...
ale widzę, że należy także napisać porządny podręcznik do greki...
czemu nikt nie wpadł na pomysł napisania gramatyki historycznej po łacinie??? byłoby to dostępne dla wszystkich filologów klasycznych na świecie...
czyli następna dziura na rynku polskiej filologii klasycznej...
mam ideę napisania "gramatyki historycznej języka łacińskiego"... bo tego nie ma w nowym wydaniu... znamy wszakże wydanie Safarewicza z 1937, 1950 i 1953 roku... i nic poza tym w języku polskim...
ale widzę, że należy także napisać porządny podręcznik do greki...
czemu nikt nie wpadł na pomysł napisania gramatyki historycznej po łacinie??? byłoby to dostępne dla wszystkich filologów klasycznych na świecie...
Z podręcznikami do greki faktycznie krucho niestety zwłaszcza do samodzielnej nauki.Marcin Loch pisze:2. "he kojne dialektos - język grecki Nowego Testamentu" ks. Bardski - świetny podręcznik dający możliwość poznania greki do tego stopnia, że bez problemu (z użyciem słownika) można czytać Nowy Testament w oryginale... podręcznik obejmuje jedynie słownictwo i gramatykę występującą w Nowym Testamencie...
Ten podany przez Marcina he koine dialektos faktycznie bardzo fajny nawet go przerobiłem
Niestety zawiera jedynie podstawy i tekstów klasycznych sie na nim nie poczyta
A Mormolike dobry ale bez nauczyciela trochę trudny. Doszedłem kiedyś do połowy ale jakś czasu nei było i przerwałem moze jeszcze kiedyś zacznę.
W każdym razie moim zdaniem to ze jest oparty na oryginałach to też pewna wada. Niby dobrze, ale zwłaszcza jak się ktos uczy sam jest bardzo ciężko, a komentarzy do tekstu niewiele. Z tym że to i tak najlepszy podręcznik na rynku.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή
Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Mój blog:
- Proconsul
mam nadzieję, że poznam na roku kogoś, kto będzie miał bzika na punkcie greki (tak jak ja na punkcie gramatyki ), który to osobnik da się namówić na napisanie podręcznika do greki może coś stworzymy
jak juz bedziemy znać grekę oczywiście
jak juz bedziemy znać grekę oczywiście
Piszcie piszcie, bo zdecydowanie tego brak
A z podręczników zachodnich dość ciekawy jest:
Athanaze - angielski podręcznik.
Ma swoich zagorzałych przeciwników i zwolenników.
Wada, że jest mocno chaotyczny.
A zaleta, że pisany jest na prostych preparowanych tekstach, i już od początki nie nastawiony na gramatyke ale na czytanie tekstu, co przynajmniej ja lubię.
A z podręczników zachodnich dość ciekawy jest:
Athanaze - angielski podręcznik.
Ma swoich zagorzałych przeciwników i zwolenników.
Wada, że jest mocno chaotyczny.
A zaleta, że pisany jest na prostych preparowanych tekstach, i już od początki nie nastawiony na gramatyke ale na czytanie tekstu, co przynajmniej ja lubię.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Mój blog:
Mój blog:
Niestety tutaj muszę napisać, że podręcznik prof Borowskiej mimo, że jest świetny, to zawiera błędy, które my studenci oraz wykładowcy wychwytują. Denerwuje też rozstrzelenie niektórych tematów tak, że dochodzi czasami do ogłupienia czytelnika. Co do podręcznika Goliasa, to osobie początkującej może sprawić pewne problemy.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Proconsul
dlatego postanowiłem zacząć od Bardskiego, kontynuować Borowską i uzupełniać Goliasem właśnie zamówiłem MORMOLYKE i myślę, że za jakieś dwa tygodnie bede to miałinnuendo pisze: Co do podręcznika Goliasa, to osobie początkującej może sprawić pewne problemy.
co do błędów:
Neminem erroribus carere mementote