XXVII Olimpiada Języka Łacinskiego 08/09

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
Lacrimosa
Civis Romanus

Post autor: Lacrimosa »

Przeszłam do ustnego w Krakowie :-) Większość mówiła, że tekst był trudny, a ja nie odniosłam takiego wrażenia- znacznie lepiej mi się tłumaczyło niż na etapie szkolnym... Wy też uważacie, że II etap nastręczał trudności??
A na ustnym trafiłam na dosyć przyjemne pytania:
1. twórczość Horacego
2. czym był Związek Morski
3. jaka była przyczyna choroby Filokteta
Strasznie mnie przemaglowali z "Chmur", za to z "Życia codziennego..." zapytano mnie tylko o armię ateńską- czyli jeden z moich ulubionych tematów, który jeszcze powtarzałam kilka dni przed olimpiadą ;-)
Dream Theater addict
pausea viridis
Peregrinus

Post autor: pausea viridis »

ten tekst tlumaczylo mi sie wyjatkowo latwo, mysle, ze byl znacznie prostszy od 'druidow' z zeszlego roku.
pytania: kim byl propercjusz? (nie ma sie czym chwalic, ale - niestety - nie mialam pojecia (; ), o ostracyzm - proste i o perseusza - jeszcze latwiej. rozmowa na temat lektur (krol mrowek, krol edyp) tez byla bardzo przyjemna, taka nie-testowa, raczej na zasadzie wymiany wrazen. ^^
Nobody
Civis Latinus

Post autor: Nobody »

a ile osob było w krakowie i jaki dokładnie był tekst?
Gregorius
Peregrinus

Post autor: Gregorius »

Marcus Petronius, legionis centurio, cum portam excidere conatus esset, a multitudine oppressus ac sibi desperans multis iam vulneribus acceptis manipularibus suis, qui illum secuti erant, "Quoniam," inquit, "me una vobiscum servare non possum, vestrae quidem certe vitae prospiciam, quos cupiditate gloriae adductus in periculum deduxi. Vos data facultate vobis consulite." Simul in medios hostes irrupit duobusque interfectis reliquos a porta paulum summovit. Conantibus auxiliari suis "Frustra," inquit, "meae vitae subvenire conamini, quem iam sanguis viresque deficiunt. Proinde abite, dum est facultas, vosque ad legionem recipite." Ita pugnans post paulum concidit ac suis saluti fuit.

Tekst niezbyt trudny, mi się przyjemnie tłumaczyło. Ale i tak byłem w szoku jak na następny dzień wyczytano moje nazwisko jako pierwsze w Collegium Novum :shock: Ustny poszedł mi nieźle, więc mam nadzieje na Warszawę :)
Awatar użytkownika
Lacrimosa
Civis Romanus

No właśnie. Mnie tłumaczenie też poszło w miarę szybko i nie mam pojęcia, dlaczego m.in. prof. Korus mówił, że tekst był trudny. Chodziło o semideponentia? A może o trudność znalezienia odpowiednich polskich ekwiwalentów niektórych zwrotów? :roll:
Dream Theater addict
Awatar użytkownika
Lacrimosa
Civis Romanus

Nobody pisze:a ile osob było w krakowie i jaki dokładnie był tekst?
Wszystkich było 96, przeszła połowa.
Dream Theater addict
Nobody
Civis Latinus

Post autor: Nobody »

to olimpiada była w collegium novum a nie w audimaxie?
Awatar użytkownika
Lacrimosa
Civis Romanus

W Novum było ogłoszenie, kto przeszedł dalej. A pisaliśmy- część w Maximum, część na św. Anny.
Dream Theater addict
Gość

Post autor: Gość »

Ja byłam w miarę zadowolona po II etapie pisemnym we Wrocławiu - całkiem przyjemnie się tłumaczyło, a i herbata była dobra:) Strasznie się zdziwiłam, że przeszłam do ustnego :)
Ale sam ustny był koszmarny - czułam się troche winna, że zabrałam komus miejsce, komuś, kto naprawdę coś wiedział, bo ja nie przeczytałam ani jednej lektury i nie odpowiedziałam na żadne pytanie. Nie wierzyłam, że przejdę, zresztą średnio interesuje mnie coś poza samą gramatyką, więc nie zadawałam sobie nawet trudu. A ucząc się prywatnie, dwa razy w miesiącu, niewiele dowiedziałam się o kulturze antycznej.
Ale przynajmniej dostałam książkę - jak podsumowała moją wypowiedź komisja, może teraz sobie coś poczytam:) A w przyszłym roku i tak wystartuję.
Hedged
Peregrinus

Post autor: Hedged »

aj aj, minimalnie ale nie przeszłam :/ Ale wrażenia były w porządku, zwłaszcza jak facet który jechał ze mną tramwajem dostał epilepsji. Rozrywek nie brakowało, a profesorowie też w porządku.
Awatar użytkownika
Lacrimosa
Civis Romanus

Aenaeas pisze:ZŁY!!!
Zabrakło mi 7 punktów do ustnego... :/
A dla mnie to była ostatnia Olipiada... :/
Mówili Wam, ile dokładnie macie punktów? Nam nie :/
Dream Theater addict
Awatar użytkownika
Aenaeas
Tribunus militum

Post autor: Aenaeas »

Jasne, że mówili.
A ściślej rzecz ujmując, to wywiesili listę z wynikami.
W Toruniu tak robią.

Tylko wtedy widać i te nazwiska, które "zdobyły" jeden punkt...
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]

[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
pausea viridis
Peregrinus

Post autor: pausea viridis »

swoja droga, collegium paderevianum jest przeokropnie obskurne. az sie odechciewa jezykow uczyc ^^
Awatar użytkownika
Gorn
Quaestor

Post autor: Gorn »

Niektorzy muszą tam na zajecia chodzic :/
R. K. Miller
Senator

Post autor: R. K. Miller »

Collegium fajne jest. Nie narzekać. Jeść dobrze dają. Kobiety piękne.
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
ODPOWIEDZ