bogactwo domu, bogaty dom
bogactwo domu, bogaty dom
witajcie, czy moglibyście mi pomóc przetumaczyć, poprawić:
bogactwo domu : Arum casae
do Vesty - ab Vestae
szukam slowa które kojarzyloby się z czymś ciepym, dobrym, z sercem i jednocześnie latwo zapadalo "w glowie"
jesli ktoś mi zechce pomóc będę wdzieczna
pozdrawiam
Idka
bogactwo domu : Arum casae
do Vesty - ab Vestae
szukam slowa które kojarzyloby się z czymś ciepym, dobrym, z sercem i jednocześnie latwo zapadalo "w glowie"
jesli ktoś mi zechce pomóc będę wdzieczna
pozdrawiam
Idka
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
-
- Civis Romanus
-
- Civis Romanus
-
- Tribunus militum
A w jakim kontekscie od Westy? Jezeli tak po prosty to ab Vesta.
Do anima sola: "ad" jest jak najbardziej poprawne, łaczy sie z akuzatywem i wraz z nim oznacza zmierzanie ku czemuś, w przeciwieństwie do "in" z tym samym przypadkiem, która oznacza zmierzanie do czegoś np. ad silvam properare- zmierzać w kierunku lasu, in silvam properare-zmierzać do lasu, tzn. mieć zamiar wejśc w głąb niego.
Do anima sola: "ad" jest jak najbardziej poprawne, łaczy sie z akuzatywem i wraz z nim oznacza zmierzanie ku czemuś, w przeciwieństwie do "in" z tym samym przypadkiem, która oznacza zmierzanie do czegoś np. ad silvam properare- zmierzać w kierunku lasu, in silvam properare-zmierzać do lasu, tzn. mieć zamiar wejśc w głąb niego.
... beznadziejnym, Ikarowym lotem byłby cały wysiłek kultury nowoczeswnej, gdyby przez nierozwagę straciła podporę tych skrzydeł, które jej przypiął geniusz kultury klasycznej.
Gustaw Przychodzki
Gustaw Przychodzki
- Proconsul
a Vesta - od Westy
jeśli chodzi o rzeczowniki deklinacji V, to wiele z nich ma swoje odpowiedniki w deklinacji I, np: divities = divitiae; spes = sperantia; fides = fiducia...
arum casae jest dziwactwem, chodziło chyba o AURUM, ale wtedy to byłoby: ZŁOTO CHATY, a chodzi chyba o DOM, nie? poza tym... w jakiej CHACIE jest złoto?
jeśli chodzi o rzeczowniki deklinacji V, to wiele z nich ma swoje odpowiedniki w deklinacji I, np: divities = divitiae; spes = sperantia; fides = fiducia...
arum casae jest dziwactwem, chodziło chyba o AURUM, ale wtedy to byłoby: ZŁOTO CHATY, a chodzi chyba o DOM, nie? poza tym... w jakiej CHACIE jest złoto?
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
-
- Civis Romanus
pierwsze słyszę, aby divitiae miało swój odpowiednik w V deklinacji...Martinus Petrus Garrulus pisze:a Vesta - od Westy
Możesz podać jakieś odwołanie? Z chęcią przyznam się do faktu niedouczenia...
- Proconsul
-
- Civis Romanus
- Proconsul
może wytłumaczę o co mi chodzi bo tak dzielnie mi odpisujecie że należy Wam się wyjasnienie
jestem maniaczką swojego psa i muszę zarejestrować przydomnek hodowlany w Związku Kynologicznym. Przydomek ma mi się kojarzyć z czymś miłym, dobrym, ciepłym. Z czymś bardzo pozytywnym. Pomyśląłam o sformułowaniu "bogactwo domu" bo niejako pies jest dla mnie bogactwem ale nie w sferze materialnej ale duchowej. Podoba mi się przydoemk VESTA, ale jest już zarezerowany, więc powstało to ab Vetsae.
Szukałam po słownikach aby wyszukać czegoś krótkiego.
Jakbyście mieli jakieś pomysły będę wdzięczna
jestem maniaczką swojego psa i muszę zarejestrować przydomnek hodowlany w Związku Kynologicznym. Przydomek ma mi się kojarzyć z czymś miłym, dobrym, ciepłym. Z czymś bardzo pozytywnym. Pomyśląłam o sformułowaniu "bogactwo domu" bo niejako pies jest dla mnie bogactwem ale nie w sferze materialnej ale duchowej. Podoba mi się przydoemk VESTA, ale jest już zarezerowany, więc powstało to ab Vetsae.
Szukałam po słownikach aby wyszukać czegoś krótkiego.
Jakbyście mieli jakieś pomysły będę wdzięczna
- Flavius Aetius
- Propraetor
- Proconsul
-
- Civis Romanus