[łac->pol] De Herculis laboribus. PILNE!!!

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
midas87
Peregrinus

[łac->pol] De Herculis laboribus. PILNE!!!

Post autor: midas87 »

Potrzebuje okropnie tego tłumaczenia poniewaz chce miec ocene wyzej na siwadectwie maturalnym z łaciny :? . Sorka powiedziala ze nie popusci i dała całkiem trudny tekst. Prosze spróbujcie przetłumaczyć :( .

Hercules fuit filius Iovis dei et Alcmenae, mortalis feminae, quae Thebanorum regina fuit. Alcmenae filius, cui Iuno semper infensa fuit, a parvo magni roboris puerum se praebuit. Olim uxor Iovis in Herculem adhuc parvum duas serpentes misisse traditiur. Quae puerum devorare debebant. Tum parvus Hercules eas serpentes, quae sibi appropinquaverunt, cepit en anxit.
Post multos annos Hercules voluntate eiusdem Iunonis apud regem Eurystheum serviebat et multa periculosa opera efficere debebat. Eurystheus, qui vir valde timidus fuit, Herculem cum Hydra Lernaea non sine ingenti periculo pugnare iubebat. Praetera imperio eiusdem regis leonem Nemeaeum, horrible monstrum, devicit , poma Hesperidium apportavit et alios quoque periculosos labores effecit. Necavit eam aquiliam, quae Promethei iecur cotidie devorabat. Surripuit ex Tartaris Cerberum canem, cui tria capit erant. Quos labores certe iam cognovistis aut brevi tempore cognoscetis.
Awatar użytkownika
magister
Civis Latinus

Post autor: magister »

czy ty nie jestes czasem z ketrzynskiego LO?
ZARAZ SIE ZA TO WEZME
midas87
Peregrinus

Mozliwe bo mam tylko ksero strony z ksiazki. Stronica 38 jesli to w czyms pomoze.
Awatar użytkownika
magister
Civis Latinus

Herkules był synem boga Jowisza i Alkmeny, śmiertelnej kobiety, która była królową Teb. Syn Alkmeny, któremu Junona była zawsze wroga, (już) od dzieciństwa okazywał się chłopcem o wielkiej sile. Podaje się, że niegdyś żona Jowisza jeszcze w dzieciństwie zesłała na Herkulesa 2 węże. Które (to) miały ukąsić chłopca. Jednak mały Herkules złapał i zabił węże, które się do niego zbliżały.
Po wielu latach Herkules wolą tej samej Junony służył u króla Erysteusza i miał wykonać wiele niebezpiecznych prac. Erysteusz, który był mężem bardzo bojaźliwym, rozkazał Herkulesowi walczyć nie bez narażania się na niebezpieczeństwo z hydrą lerneńską. Ponadto z rozkazu owego króla zwyciężył strasznego potwora - lwa nemejskiego, przyniósł owoce Hesperyd i wykonał jeszcze wiele inych niebezpiecznych prac. Zabił tego orła, który codziennie wyjadał wątrobę Prometeuszowi. Wydarł z Tartaru psa Cerbera, który miał 3 głowy.
Te prace z pewnościa juz znaliście albo w krótkim czasie poznacie.

Sprawdź niektóre formy, bo to nie jest tak pięknie stylistycznie, bo tłumaczyłem bez słownika. Tam gdzie jest wielokropek niedokończyłem jeszcze jak przetłumacze tę lukę to wyślę jej tłumaczenie.

POZDROWIENIA
Awatar użytkownika
magister
Civis Latinus

Co jest bardzo możliwe?
Tekst pochodzi z Porta Latina jest to lekcja XIII
Jesteś ze starego?
midas87
Peregrinus

Dziekuje Magister za tłumaczenie. To miło spotkać pomocną dłoń w cięzkich sytuacjach :wink: . Czekam na tłumaczenie tego wielokropka. Pozdrowienia :)
Awatar użytkownika
magister
Civis Latinus

...a parvo magni roboris puerum se praebiut.
To chyba znaczy: w dzieciństwie okazał się chłopcem o wielkiej sile.
Niech sprawdzą lepsi.
midas87
Peregrinus

Mozliwe jest to ze tekst pochodzi z ksiazki Porta Latina
Jakiego starego :?:
Awatar użytkownika
magister
Civis Latinus

Skąd jesteś, ze starego ogólniaka w Kętrzynie?
midas87
Peregrinus

Nie przyjacielu jestem z II LO w Hrubieszowie. Najdalej wysunietego miasta na wschodzie Polski.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

a parvo magni...

(już) od dzieciństwa okazywał się chłopcem o wielkiej sile...

i tak bardziej po polsku: już od małości odznaczał się jako chłopiec o wielkiej sile...

ten tekst jest w Porta Latina, ale był też w innych, starszych podręcznikach, tłumaczyłem go zanim ukazał się Porta Latina...

chyba jest to też w Lingua Latina Winniczukowej... później sprawdzę...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Cacek

Post autor: Cacek »

A co wogóle znaczy temat "De Herculis laboribus" ? 8)
Awatar użytkownika
Gorn
Quaestor

Post autor: Gorn »

"O pracach Herkulesa"
Dwunastu zresztą...
mycha :)

przydało się :)

Post autor: mycha :) »

rany... anioły nie ludzie :) niedawno się dopiero dowiedziałam o tym forum. A ja mam książkę Porta Latina i co chwile musze miec przetłumaczony nowy tekscik :)
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

przyznam, że nie rozumiem? czyżbyś uważała, że TU Ci każdy wszystko przetłumaczy?
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
ODPOWIEDZ