Mennica USA wprowadza w roku 2009 cztery nowe wzory jednocentówki. Jest to bardzo rzadkie wydarzenie budzące emocje w światku numizmatycznym - od pół wieku nie było zmian w wyglądzie tej monety.
Miło mi donieść, że łacina nie tylko zostaje, ale jest bardzo wyraźnie wyeksponowana:
http://www.usmint.gov/downloads/pressro ... CentR2.jpg
Mało kto wie, że motto widoczne na monecie pochodzi z "Appendix Vergiliana", tradycyjnie autorstwa Wergiliusza.
Szkoda, że Polska nie ma żadnej inskrypcji łacinskiej na współczesnych obiegowych monetach. Ostatnie były na monetach Księstwa Warszawskiego...
Z tego co wiem, NBP przyjmuje sugestie i propozycje dot. nowych projektów monet - może by tak zorganizować jakąś petycję w tej sprawie? Na obiegową monetę to pewnie nie ma szans, ale może okolicznościowa z jakąś historyczną łacińską inskrypcją? Ma ktoś może jakiś pomysł? Czytałem, że największe szanse mają propozycje związane z jakąś zbliżającą się rocznicą (czyjejś śmierci, urodzin, lub wydarzenia historycznego).
Łacina na monetach - czemu nie w Polsce?
- Regiomontanus
- Quaestor
Łacina na monetach - czemu nie w Polsce?
Montani semper liberi
-
- Senator
Może Veni, vidi, Deus vicit byłoby dobre, ale rocznica już przepadła.
E pluribus unum występuje też na Wielkiej Pieczęci Stanów Zjednoczonych. Poza tym Amerykanie mają jeszcze kilka fraz łacińskich w tego typu "miejscach": http://en.wikipedia.org/wiki/File:US_Gr ... everse.svg . Nie wiedziałem, że to z Apendiksu.
W ogóle klasyczna tradycja i klasyczne szkolnictwo w USA (bardziej historyczne niż aktualne) to ciekawy temat.
E pluribus unum występuje też na Wielkiej Pieczęci Stanów Zjednoczonych. Poza tym Amerykanie mają jeszcze kilka fraz łacińskich w tego typu "miejscach": http://en.wikipedia.org/wiki/File:US_Gr ... everse.svg . Nie wiedziałem, że to z Apendiksu.
W ogóle klasyczna tradycja i klasyczne szkolnictwo w USA (bardziej historyczne niż aktualne) to ciekawy temat.
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
- Regiomontanus
- Quaestor
Niedawno wpadło mi w ręce pisemko "Classical teacher". Zanalazłem tam artukuł napisany przez czlowieka nazwiskiem Joe Paterno. Oczywiście, poza Ameryką nic to nazwisko nikomu nie mówi, ale jest to legendarny trener futbolu amerykanskiego, ktory przez ponad 40 lat trenował drużynę Pen State University, i odniósł z nią więcej zwycięst, niż jakikolwiek inny trener w historii tej dyscypliny.R. K. Miller pisze: W ogóle klasyczna tradycja i klasyczne szkolnictwo w USA (bardziej historyczne niż aktualne) to ciekawy temat.
Paterno opowiada w tym artykule o pewnej książce, ktora wpłynęła na jego życie bardziej, niż cokolwiek innego.
Ta książka to Eneida, ktorą przeczytał w szkole średniej. Po łacinie.
Szczerze mówiąc, szczęka mi opadła - toż to trener futbolu amerykanskiego, na miłość Boską, spodziewałem się, że jego idolem będzie raczej Rambo, ale nie Wergiliusz...
Oczywiście Palerno chodził do szkoły Jezuitow, co trochę wyjaśnia - no i oczywiście, chodził do tej szkoły w latach 40-tych, bo dziś ma już ponad 80 lat.
To tylko taki mały przyczynek do Twojej uwagi n.t. edukacji klasycznej w USA... Ale teraz to już są "niegdysiejsze śniegi"
Montani semper liberi
-
- Senator
Niektórzy powiadają, że masoński . Teistyczny w każdym razie. No ale jest jeszcze widoczne w różnych miejscach (np. na monetach) In God we trust. Myślę, że Ameryka jest dośc religijna, to jednak nie Francja i sentyment religijny wciąż wygrywa z poprawnością polityczną.
Bons fut li siecles al tens ancienor,