WTF?

Dyskusje na dowolny temat.
C. Iulius Aquilius
Senator

WTF?

Post autor: C. Iulius Aquilius »

Od kiedy to mamy na forum politpoprawną cenzurę? Tak ostrą, że nie dopuszcza nawet przytaczania modlitwy o nawrócenie żydów?
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Re: WTF?

Post autor: Regiomontanus »

Nie widziałem tego wyciętego postu, więc nie wiem, co tam dokładnie było, ale moderator pewnie ma rację - rozpowszechnianie tekstu wielkopiątkowej modlitwy o nawrócenie Żydów, autorstwa papieża Piusa V, jest w Polsce karalne.
Kto nie wierzy, może przeczytać zabawny felieton JKM na ten temat:
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/1,DA20 ... index.html
Montani semper liberi
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

Jeśli rozpowszechnianie modlitwy jest karalne to pewnie moderator ma racje.
Ale sam fakt, że karalne jest uzywanie tekstu łacińskiego napisanego ileś set lat temu tylko potwierdza fakt, że ustrój w którym żyjemy nijak się ma do demokracji.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Keraunos pisze:[...] ustrój w którym żyjemy nijak się ma do demokracji.
Czy ja wiem? Toż to właśnie jest cecha demokracji.

Prawdziwa wolność słowa nie istnieje (ani nigdy nie istniała) w prawie żadnym demokratycznym kraju. Jedynym wyjątkiem są Stany Zjednoczone, gdzie pierwsza poprawka do Konstytucji jeszcze się na razie trzyma, aczkolwiek jest pod ciągłym i nieprzerwanym obstrzałem ze strony jak najbardziej demokratycznych polityków i instytucji.

Wszystkie inne kraje demokratyczne mają cenzurę w takiej lub innej formie. Dodam jeszcze, że pierwsza poprawka weszła do Konstytucji USA dzięki takim ludzim jak Jefferson i Madison, którzy bynajmniej nie byli zwolennikami demokracji, a już z pewnością nie demokracji w dzisiejszym rozumieniu tego słowa.
Montani semper liberi
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Bo dzisiejsze demokracje to pseudodemokracje :) wystarczy Arystofanesa poczytać, żeby widac było co to wolność :D
Jako stary wywrotowiec za demokracje uważam tylko demokrację bezpośrednią, a inne za oligarchię :)

A poważniej. Dzisiaj często smiejemy się np. z XIX wiecznych tłumaczeń tekstów gdzie całe słownictwo o seksie jest wycięte i słusznie. Ale ci co wycinali w swoim rozumieniu robili dobrze i działali dla dobra innych.

Podobnie dziś cenzuruje się teksty tylko inne a za kilkaset lat ktoś będzie się pukał w czoło po co to ktoś cenzurował. Podejrzewam, że współczesne przepisy o tolerancji i jej ochronie, itp. też tworzą dla dobra innych i pełni dobrej woli ale wychodzi to samo co z XIX wiecznym okrajaniem Arystofanesa z seksu, tylko w innej branży.
W końcu inkwizycja na stosie też dla dobra oskarzonego go paliła :)
Ja tam jestem zwolennikiem totalnej wolności (w mowie - bo w czynach to zupełnie inna sprawa).

Poza tym tego typu cenzury i ogólnei panująca poprawnośc polityczna jest smieszna i głupia. Na ten przykład napisałem na swoim blogu kilka tekstów antyangielskich. Oczywiście wielu sie z tym nie zgadza, ale nikt nie traktuje tego jako przestępstwo ale raczej bardziej żartobliwie. Zresztą i ja trochę z przymróżeniem oka to pisałem. Ale gdyby to samo ktoś napisał (znaczy w takim stylu) o pewnym innym narodzie ;) to miałby na głowie prokuratora. Gdzie tu sens :?: :lol:

Mój blog:
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

Pozwolę sobie zacytować w ramach odpowiedzi kilka powiedzonek kolumbijskiego aforysty, Nicolasa Gomeza Davili.
Keraunos pisze:Ale sam fakt, że karalne jest uzywanie tekstu łacińskiego napisanego ileś set lat temu tylko potwierdza fakt, że ustrój w którym żyjemy nijak się ma do demokracji.
Jeśli tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.
Keraunos pisze:Bo dzisiejsze demokracje to pseudodemokracje :) wystarczy Arystofanesa poczytać, żeby widac było co to wolność :D
Jako stary wywrotowiec za demokracje uważam tylko demokrację bezpośrednią, a inne za oligarchię :)
Demokratyczne wybory rozstrzygają o tym, kto będzie uciskany w majestacie prawa.
Keraunos pisze:Podejrzewam, że współczesne przepisy o tolerancji i jej ochronie, itp. też tworzą dla dobra innych i pełni dobrej woli ale wychodzi to samo co z XIX wiecznym okrajaniem Arystofanesa z seksu, tylko w innej branży.
Tolerancja wyraża niekiedy współczucie silniejszego, ale najczęściej strach tchórza.
Keraunos pisze:Poza tym tego typu cenzury i ogólnei panująca poprawnośc polityczna jest smieszna i głupia.
To jest moje ulubione:

W dzisiejszych czasach tylko głupia idea wywołuje prawdziwy entuzjazm.
:-)
Montani semper liberi
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Po tym jak grałem pewną grę o II wojnie światowej, gdzie Niemcy nie mieli swastyki tylko inny sztandar to mnie juz nic nie zdziwi.

Nawet jak Liwiusza kiedyś ocenzurują za nadmiar brutalności i propagowanie rzymskiego nacjonalizmu :D
Bajki braci Grimm już cenzurują w Niemczech.
Regiomontanus pisze: Jeśli tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.
Teraz już rozumiem czemu ja sie nie czuję ;)
Pewnie ten Kolumbikczyk miał rację. Tyle że ja nijak się nie czuję nwoczesny a raczej jak człowiek myślący po antycznemu przypadkowo żyjący w naszych czasach. Pewnie dlatego tak mam.

Mój blog:
C. Iulius Aquilius
Senator

Keraunos pisze:ustrój w którym żyjemy nijak się ma do demokracji.
Wręcz przeciwnie, tak właśnie wygląda demokracja. Dodajmy, że demokracja i wolność to pojęcia przeciwstawne.

Dla porządku i jasności dyskusji przytoczmy nielegalny fragment, o którym mowa, a w którym członkowie Kościoła Rzymskiego błagają o przyznanie żydom najwyższego dobra:

Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
Awatar użytkownika
Regiomontanus
Quaestor

C. Iulius Aquilius pisze:Dla porządku i jasności dyskusji przytoczmy nielegalny fragment, o którym mowa
Uważaj, bo ani się obejrzysz, a tu kolbami w drzwi załomocą :-) :-)

Skoro już przytoczyłeś nielegalny tekst, to dla równowagio trzeba jeszcze dodać co następuje:

Ortodoksyjni Żydzi odmawiają modlitwę Aleynu trzy razy dziennie, w której dziękują Bogu za to, że odróżnił ich od gojów, w tym od Chrześcijan, "modlących się do Boga, który im nie pomaga".
W innej modlitwie (Haggadah, odmawianej przed Paschą) proszą "wylej swój gniew przeciw gojom", "ścigaj ich z gniewemi i zniszcz ich".
Czy te modlitwy są w Polsce nielegalne, to tego nie wiem. Ale może powinny być? :-)
Montani semper liberi
C. Iulius Aquilius
Senator

Tak, super! Niech wszystkie modlitwy będą nielegalne, wtedy dopiero zapanuje wolność!
AdYaCh
Peregrinus

Post autor: AdYaCh »

Mhm... Rozumiem, ze modlitwa była po łacińsku ? Czy ktoś moze pokwapił się by ją przetłumaczyc ;)?

Jeżeli ktoś ma nadal tą modlitwę mógłbym prosic o wysłanie mi jej na PW lub na mejla (yonakade@gmail.com).

Dziękuje.
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

C. Iulius Aquilius ma ją w podpisie.

Na razie za jej łacińską wersje nie zamykają :D do tego jeszcze trochę współczesna "demokracja" musi się rozwinąć.

Mój blog:
biatas
Tribunus popularis

Omnis, qui irascitur fratri suo, reus erit iudicio Mat.5,22

Post autor: biatas »

Audistis, quia dictum est: "Diliges proximum tuum et odio habebis inimicum tuum". Ego autem dico vobis:" Diligite inimicos vestros..." Matth.5, 43-44
Hypocrita, eice primum trabem de oculo tuo et tunc videbis eicere festucam de oculo fratris tui! / debet esse : "eiecam iri"/ Matth, 7, 5
Nullum numen habes, si sit Prudentia: nos te,
nos facimus, Fortuna, deam, coeloque locamus.
Iuv. Sat, X 365-6
ODPOWIEDZ