Witam.
Tak szczerze to kompletnie nie wiem co mam zrobić w zadaniu. Nie chcę żeby ktoś zrobił mi całe zadanie, tylko jeden przykład, a na podstawie tego POSTARAM SIĘ zrobić resztę, oczywiście, z pewnością, a jakby inaczej, poproszę o sprawdzenie.
Oto treść:
Zamień formy desiderare na odpowiednie formy velle:
no i mam tak:
1. desideras - mam 2 sing. (-o, -s, -t, -mus, -tis, -nt)
alleeee... czasownik volo jest nieregularny i teraz jestem w pupci bo nie wiem co mam zrobić... mam bezokolicznik - velle, czyli indicat. praes. dla tego czasu będzie vis? na takiej podstawie mam to robić?
Formy desiderare - velle.
jak słusznie zauważyłaś, czasownik volo, velle, volui jest nieregularny - należy do verba anomalia - i odmienia się wg wzoru:
sing.
1. volo
2. vis
3. vult (volt)
pl.
1. volumus
2. vultis (voltis)
3. volunt
infinitivus: velle
(wszystko, rzecz jasna, podałem w ind. praesentis act.)
desideras to, słusznie, 2 os. sing. ind. praesentis act., więc odpowiada mu vis.
(mam nadzieję, że nie palnąłem żadnej głupoty... ;])
sing.
1. volo
2. vis
3. vult (volt)
pl.
1. volumus
2. vultis (voltis)
3. volunt
infinitivus: velle
(wszystko, rzecz jasna, podałem w ind. praesentis act.)
desideras to, słusznie, 2 os. sing. ind. praesentis act., więc odpowiada mu vis.
(mam nadzieję, że nie palnąłem żadnej głupoty... ;])
[i]Amicum proba, probatum ama...[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]
[i]3. Jeśli prosisz o tłumaczenie, wykaż się własnym zaangażowaniem i wkładem pracy. Wraz z tekstem oryginalnym zamieść swoje próby tłumaczenia. Nikt nie odrobi tu ZA CIEBIE zadania domowego.[/i]