Rada dla początkującego

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
Cogito
Peregrinus

Rada dla początkującego

Post autor: Cogito »

Witam. Jestem początkujący i zamierzam uczyć się łaciny, jednakże patrząc na te wszystkie tabele, wykresy, koniugacje, deklinacje i inne - nagle pogubiłem się. Wiem, że nauka języków - a zwłaszcza łaciny, wymaga systematyczności i wytrwałości, i jestem tego świadomy - jednak zupełnie nie wiem, jak zabrać się za tę naukę! Powstają ciągłe dylematy: czy skupić się na słówkach, czy może na gramatyce? Z tego powodu potrzebuję kogoś, kto doradziłby mi, od czego mam zaczynać, co jest najważniejsze w tym wszystkim i na czym muszę się najbardziej skupić. Potrzebuję zasięgnąć porady!

I jeszcze jedno przy okazji... proszę mi jak najprościej wytłumaczyć, czym są te koniugacje i deklinacje, i na czym one polegają? Nadal tego nie rozumiem, choć przejrzałem już wiele for i tym podobnych stron.

Jeśli był już podobny temat to przepraszam i proszę o jego link, albo o szybkie udzielenie mi odpowiedzi.
Cogito
Peregrinus

Re: Rada dla początkującego

Post autor: Cogito »

Właśnie czytam różne tematy na forum i tak sobie myślę, czy nie lepiej kupić "ŁACINĘ BEZ POMOCY ORBILIUSZA" L. Winniczuk? Nie znam się na podręcznikach do łaciny, ale patrząc na komentarze niektórych - podręcznik Winniczuk jest lepszy. Choć sam już nie wiem, komu lepiej zaufać i jaką w końcu książkę kupić! Nie chcę wydawać pieniędzy na marne i jestem za tym - by kupić jeden podręcznik, a dobry - niż kilka, a złych. Co zatem byłoby NAJlepsze?
ODPOWIEDZ