Kurs esperanto
-
- Peregrinus
Kurs esperanto
Gdzie w woj. kujawsko-pomorskim można nauczyć się Esperanto(mogą być też dobre podręczniki bądź kursy online) ?
-
- Tribunus popularis
Re: Kurs esperanto
Na twoje pytanie ci niestety nie odpowiem, ale pewnie ciężko będzie coś znaleźć No i oczywiście muszę spytać, czemu nie łacina albo chociaż greka? Przydatniejsze i nawet do greki jest więcej podręczników, a w miastach kursów.
-
- Peregrinus
Uczę się łaciny w szkole,ale słyszałam,że Esperanto łączy w sobie wiele języków romańskich m.in. łacinę . Poza tym podobno można się go nauczyć w kilka tygodni,chociaż nie wydaje się to prawdopodobne...
-
- Tribunus popularis
Faktem jest, że prawdziwym problemem w czasie nauki języka jest słownictwo, nawet najbardziej skomplikowana gramatyka jest w porównaniu z nim kroplą w morzu, a poznanie kilku tysięcy słów zabiera trochę czasu. Nauczenie się jakiegokolwiek języka w kilka tygodni (zakładając, że nie jest się geniuszem, który w dodatku siedzi nad książką 16h dziennie) jest zwyczajnie niemożliwe. No ewentualnie przy całej masie pracy można opanować bardzo solidne podstawy. A nauka łaciny w szkole to w 99% przypadków żadna nauka Lepiej nauczyć się łaciny, a potem języków romańskich. Esperanto to raczej zabawa dla prawdziwych fanów.
-
- Peregrinus
Wiem,że nawet studia na filologii klasycznej nie dają 100% wiedzy o łacinie. Ja na przykład zetknęłam się z ,,Emblematum libellus'' Alciatusa,którego nawet moja kuzynka,która jest po tym kierunku nie umiała przetłumaczyć.
Saluton!
Od 2 lat posługuję się językiem esperanto i potrafię mówić nim płynnie. Dzięki niemu poznałem wspaniałych ludzi z całego świata, od których bardzo wiele się nauczyłem. Esperanto ułatwia mi również naukę języków. Polecam ci gorąco jego naukę
Esperanta można nauczyć się samemu (ja właśnie tą drogą stałem się esperantystą), korzystając z dostępnych w internecie kursów lub podręczników. Jeżeli nie lubisz się uczyć sama, mogę podpytać się w PZE (Polski Związek Esperantystów) o kursy w województwie kujawsko-pomorskim. Albo jeszcze lepiej – sam mogę cię nauczyć esperanta drogą mailową. Osobiście na naukę esperanta poświęciłem 2 tygodnie, po tym czasie znałem całą gramatykę i wystarczającą ilość słownictwa, by móc swobodnie korespondować z esperantystami z zagranicy. Gdy pisałem maile w esperanto, nowe słownictwo samo wchodziło mi do głowy i w ten sposób doszedłem do wysokiego poziomu w tym języku.
Jeżeli nadal jesteś zainteresowana esperantem, napisz do mnie koniecznie (mój mail: m.kempisty(małpa)gmail.com), bo esperanto to naprawdę świetna przygoda!
Pozdrawiam!
Amike,
Mateusz
Od 2 lat posługuję się językiem esperanto i potrafię mówić nim płynnie. Dzięki niemu poznałem wspaniałych ludzi z całego świata, od których bardzo wiele się nauczyłem. Esperanto ułatwia mi również naukę języków. Polecam ci gorąco jego naukę
Esperanta można nauczyć się samemu (ja właśnie tą drogą stałem się esperantystą), korzystając z dostępnych w internecie kursów lub podręczników. Jeżeli nie lubisz się uczyć sama, mogę podpytać się w PZE (Polski Związek Esperantystów) o kursy w województwie kujawsko-pomorskim. Albo jeszcze lepiej – sam mogę cię nauczyć esperanta drogą mailową. Osobiście na naukę esperanta poświęciłem 2 tygodnie, po tym czasie znałem całą gramatykę i wystarczającą ilość słownictwa, by móc swobodnie korespondować z esperantystami z zagranicy. Gdy pisałem maile w esperanto, nowe słownictwo samo wchodziło mi do głowy i w ten sposób doszedłem do wysokiego poziomu w tym języku.
Jeżeli nadal jesteś zainteresowana esperantem, napisz do mnie koniecznie (mój mail: m.kempisty(małpa)gmail.com), bo esperanto to naprawdę świetna przygoda!
Pozdrawiam!
Amike,
Mateusz