strona czynna / strona bierna
strona czynna / strona bierna
Witam mam następujące pytanie , ostatnio dostałem do wykonania ćwiczenie polegające na zamianie wyrażeń na stronę bierną , lecz mam mały problem , jeżeli chodzi o samą stronę bierną to wiem na jakie deklinacje i osoby przypadają dane końcówki , lecz chodzi mi o to że , jeśli mam wyrażenie w stronie czynnej które mam zamienić na stronę bierną to skąd mam wiedzieć jakiej końcówki mam użyć , czekam na pomoc
Re: strona czynna / strona bierna
Dobrze byłoby abyś zilustrował swoje wątpliwości/problem na przykładzie.
-
- Quaestor
Re: strona czynna / strona bierna
VIDE Strona bierna - Passivum:ace90 pisze:Witam mam następujące pytanie … … … … … … jeśli mam wyrażenie w stronie czynnej które mam zamienić na stronę bierną to skąd mam wiedzieć jakiej końcówki mam użyć … … … … … …
* a także osoby.3. Odmiana orzeczenia. Orzeczenie odmieniamy według schematu końcówek z uwzględnieniem czasu. Trzeba pamiętać także o tym, że obecnie orzeczenie ma zgadzać się z nowym podmiotem pod względem liczby *
Porównaj:
Zdanie z orzeczeniem w stronie czynnej: Herī magister noster tē laudābat, hodiē mē laudat, crās nōs laudābit
Zdanie z orzeczeniem w stronie biernej: Herī ā magistrō nostrō tū laudābāris, hodiē ego laudor, crās nōs laudābimur.
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS