Infinitivus futuri activi
Infinitivus futuri activi
jaki jest bezokolicznij czasu przyszłego czasownika być-esse
Najczęstszym zastosowaniem Participium futuri activi jest składnia ACI-
jego funkcja polega na wyrazaniu przyszłości.Czasownik być (esse )
jest nierozłączną częścią infinitivu PFA. Bezokolicnik od czasu być nie istnieje ( bynajmniej tak mi się wydaję).Imiesłów zawsze wyraża krótką czynność ( somo ''bycie'' taką czynnością nie jest).Na język polsi brzmiało by to
""Bedę być"skoro to particip musi być podana konkretna czynność.
Ciekawe co na to inni
jego funkcja polega na wyrazaniu przyszłości.Czasownik być (esse )
jest nierozłączną częścią infinitivu PFA. Bezokolicnik od czasu być nie istnieje ( bynajmniej tak mi się wydaję).Imiesłów zawsze wyraża krótką czynność ( somo ''bycie'' taką czynnością nie jest).Na język polsi brzmiało by to
""Bedę być"skoro to particip musi być podana konkretna czynność.
Ciekawe co na to inni
Już piszę jak jest, choć się już trochę pogubiłam, czy mówimy o infinitivie, czy participium, ale przyjmijmy, że o tym pierwszym
Infinitivus futuri od słowa posiłkowego esse istnieje, ale nie tłumaczymy go dosłownie, bo takie tłumaczenie w naszym języku rzeczywiście nie istnieje. Nie ma też podziału na primi i exacti, po prostu czas przyszły. Ta forma to: futurum, -am, -um (-os, -as, -a) esse lub tylko fore i oznacza "że będę", bo występuje tylko w składni Aci.
Infinitivus futuri od słowa posiłkowego esse istnieje, ale nie tłumaczymy go dosłownie, bo takie tłumaczenie w naszym języku rzeczywiście nie istnieje. Nie ma też podziału na primi i exacti, po prostu czas przyszły. Ta forma to: futurum, -am, -um (-os, -as, -a) esse lub tylko fore i oznacza "że będę", bo występuje tylko w składni Aci.