Związek zgody między przymiotnikiem a rzeczownikiem, POMOCY!

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
Markus
Peregrinus

Związek zgody między przymiotnikiem a rzeczownikiem, POMOCY!

Post autor: Markus »

Witam

Przez kierunek studiów jaki wybrałem, nieuniknione było moje spotkanie z łaciną. W czwartek piszę kartkówkę ze:
- słownictwa
- przysłów
- gramatyki
Te ostatnie zostało podkreślone, poniewż z tym mam największy problem. Na zajęciach miałem formy podstawowe rzeczownika (deklinacja Nominativus singularis i Genetivus singularis) oraz formy podstawowe przymiotnika. Teraz pojawia się pytanie: jak wyznacza się deklinaje przymiotników? Jak łączy się przymiotnik z rzeczownikiem (związek zgody)? Prosze o przykłady.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Re: Związek zgody między przymiotnikiem a rzeczownikiem, POM

Post autor: Alopex Lagopus »

Na początek:
Te ostatnie zostało podkreślone
:!:

Ostatnio staje się to coraz częstsze i o ile w języku mówionym jeszcze jestem w stanie to zrozumieć, o tyle jeśli ktoś w piśmie używa - nie. Zresztą, w tym punkcie pewnie ktoś jeszcze się wypowie... :wink:

Punkt drugi:
Deklinację przymiotnika rozpoznaje się dokładnie tak samo, jak deklinację rzeczownika.

Punkt trzeci:
Tak, rzeczowniki łączą się z przymiotnikami w związku zgody (muszą mieć ten sam rodzaj, liczbę i przypadek)
Przykłady... hmm... za przykład może służyć chyba każda łacińska nazwa biologiczna. No, ale żeby nie było - konkrety np.: pinus silvestris (to akurat jest podchwytliwe), vir Romanus albo popularne w niektórych miejscach cornu curvum.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Fluvius Magnus
Tribunus popularis

Re: Związek zgody między przymiotnikiem a rzeczownikiem, POM

Post autor: Fluvius Magnus »

Markus pisze:Witam

Przez kierunek studiów jaki wybrałem, nieuniknione było moje spotkanie z łaciną. W czwartek piszę kartkówkę ze:
- słownictwa
- przysłów
- gramatyki
Te ostatnie zostało podkreślone, poniewż z tym mam największy problem. Na zajęciach miałem formy podstawowe rzeczownika (deklinacja Nominativus singularis i Genetivus singularis) oraz formy podstawowe przymiotnika. Teraz pojawia się pytanie: jak wyznacza się deklinaje przymiotników? Jak łączy się przymiotnik z rzeczownikiem (związek zgody)? Prosze o przykłady.

Pozdrawiam
Marek
Przeczytałem tego posta 3 razy i nie jestem w stanie zrozumieć, co dokładnie masz umieć, i w czym problem.

A jeśli chodzi o te :wink: "te"... Wyczułeś mnie Lisku :D
ODPOWIEDZ