Propblem ze słowem CARPE
Propblem ze słowem CARPE
Szukam w necie i nigdzie nie wychodzi mi bezokolicznik od tego słowa. Szukam podstawowych form czasownika "chwytać".
skoro od "vocare" jest: voca!
" ridere"- Ride!
" scribere"- scribi!
to dlaczego jest CARPE!? od jakiego bezokolicznika ono się wzięło w pieśni Horacego?
" Carpe diem" znaczy :CHWYTAJ DZIEŃ
czyli bezokolicznik to : carpere?
skoro od "vocare" jest: voca!
" ridere"- Ride!
" scribere"- scribi!
to dlaczego jest CARPE!? od jakiego bezokolicznika ono się wzięło w pieśni Horacego?
" Carpe diem" znaczy :CHWYTAJ DZIEŃ
czyli bezokolicznik to : carpere?
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Propblem ze słowem CARPE
Bezokolicznik podaje (zwykle) każdy słownik w drugiej kolejności. Np. video, videre, vidi, visum.
Małe sprostowanie: voca i ride to są rozkazy (imperativi). Scribi to rzeczywiście bezokolicznik, ale pasywny. Rozkaz wyglądałby scribe.
Teraz powinno być łatwiej.
Małe sprostowanie: voca i ride to są rozkazy (imperativi). Scribi to rzeczywiście bezokolicznik, ale pasywny. Rozkaz wyglądałby scribe.
Teraz powinno być łatwiej.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Właśnie skoro tryb rozkazujący tworzy sie od bezokolicznika, więc szukam bezokolicznika "chwytać."
carpo, CARPERE?
carpo, CARPERE?
Przeczytałam wszystkie posty na tym forum z nadzieją ze czegś się będę mogła nauczyć. Niestety, muszę stwierdzic, że osoby piszące tutaj tj. moderatorzy i ci co sądzą ze sa specami od języka łacińskiego w żaden sposób nie służą swą pomocą. Dla mnie jest to wymądrzanie się. A czasami uczeń naprawde potrzebuje od Was zwykłego potwierdzenia, czy dobrze zrobił lub , czy dobrze myśli. Niestety tutaj go nie dostaje:( Bez sensu sa wiec rubryki ( zakładki)na tym forum służace NAUCE - choćby gramatyki. Jestem zdegustowana.
- Alopex Lagopus
- Praetor
"W żaden sposób nie służą swoją pomocą"
Trzy posty wyżej:
Dwa posty wyżej (odpowiedź):Szukam w necie i nigdzie nie wychodzi mi bezokolicznik od tego słowa. Szukam podstawowych form czasownika "chwytać".
Odpowiedź na pytanie padła. Może zamiast obrażać lepiej zająć się uważnym czytaniem postów?Bezokolicznik podaje (zwykle) każdy słownik w drugiej kolejności. Np. video, videre, vidi, visum.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Padła, ale nie na MOJE pytanie:(
Ja chciałam by ktos mi podał BEZOKOLICZNIK od słowa CHWYTAć.
Zastanawiający dla mnie jest fakt ze mowi sie : CARPE DIEM, skoro szukajac znalazłam, ze CHWYTAC znaczy CAPERE i w mojej książce jest napisane , ze CAPE jest trybem rozkazującym. Skad wiec wszem znana sentencja łacińska CARPE DIEM? ( skąd to "r"?)
Tylko tyle. Bo to jak szuka się bezokolicznika i odmienia podstawowe czasowniki to wiem. czy teraz mogę sie dowiedziec skad znalazła sie tam jedna litera dodatkowo?
Ja chciałam by ktos mi podał BEZOKOLICZNIK od słowa CHWYTAć.
Zastanawiający dla mnie jest fakt ze mowi sie : CARPE DIEM, skoro szukajac znalazłam, ze CHWYTAC znaczy CAPERE i w mojej książce jest napisane , ze CAPE jest trybem rozkazującym. Skad wiec wszem znana sentencja łacińska CARPE DIEM? ( skąd to "r"?)
Tylko tyle. Bo to jak szuka się bezokolicznika i odmienia podstawowe czasowniki to wiem. czy teraz mogę sie dowiedziec skad znalazła sie tam jedna litera dodatkowo?
-
- Quaestor
QVARE NON VT INTELLEGERE POSSIT SED NE OMNINO POSSIT NON INTELLEGERE CVRANDVMpluvia pisze:Ja chciałam by ktos mi podał BEZOKOLICZNIK od słowa CHWYTAć.
pluvia pisze: Bo to jak szuka się bezokolicznika i odmienia podstawowe czasowniki to wiem. czy teraz mogę sie dowiedziec skad znalazła sie tam jedna litera dodatkowo?
1. carpō, carpere, carpsī, carptus Definition of carpo;
2. Paradigm of carpo (verb)
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS