"Zawsze sięgamy po to, czego pożądamy."

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
HandsomePagan
Peregrinus

"Zawsze sięgamy po to, czego pożądamy."

Post autor: HandsomePagan »

Jak przetłumaczyć "Zawsze sięgamy po to, czego pożądamy" tak, by oddać formę dewizy (np. rodowej)? Zależy mi na poprawności gramatycznej i zachowaniu znaczenia, ale jeśli jakaś inna forma będzie brzmieć lepiej to mogą być to również wariacie około-znaczeniowe np. "Zawsze dostajemy to, czego chcemy/pragniemy" (ta forma w gruncie rzeczy może być nawet lepsza). Z góry dziękuję za pomoc, niestety nie mam kogo się w tej sprawie poradzić, a moje wiedza wsparta o internetowe źródła jest zbyt wątłą by samodzielnie przełożyć zwrot na łacinę. Pozdrawiam.
Filoglota
Peregrinus

Re: "Zawsze sięgamy po to, czego pożądamy."

Post autor: Filoglota »

Dosłownie: Semper (zawsze) donamur (jest nam dawane - w praktyce tłumaczy się jako otrzymujemy) omnia (wszystko) quae (czego) concupiscimus/desideramus(pożądamy/pragniemy). Dewiza wymaga raczej możliwej zwięzłości. Proponuję zatem:
Quae concupiscimus, donamur.

Propozycja w czasie przyszłym:
Donabimur, quae concupiverimus/desideraverimus, (będzie nam dane, czego zapragniemy)

Słownictwo zaczerpnięte z Wulgaty
Wyjścia 20,17 pisze:Non concupisces domum proximi tui, nec desiderabis uxorem ejus, non servum, non ancillam, non bovem, non asinum, nec omnia quæ illius sunt.
W przekładzie Wujka:
Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego, ani będziesz pragnął żony jego,ani sługi, ani służebnicy, ani wołu, ani osła, ani żadnej rzeczy, która jego jest.
HandsomePagan
Peregrinus

Re: "Zawsze sięgamy po to, czego pożądamy."

Post autor: HandsomePagan »

Bardzo dziękuję za okazaną pomoc : ). Sam bym sonie z tym nie poradził. Jestem ogromnie wdzięczny za poświęcony czas. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ