Kilka zdań: strona bierna i ACI

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
Awatar użytkownika
basq
Peregrinus

Kilka zdań: strona bierna i ACI

Post autor: basq »

Mam sprawdzian w poniedzialek bardzo prosze o pomoc. Może ktos bedzie tak dobry ze pomoze mi zrobic te zadanka co bedą poniżej:)

1)Utworz od czasownika mittere 2S. i 2.Pl. w czasach perfectum, plisquamperfectum, futurum II activ passivi
Utworz od czasownika invenire 2S. i 2.Pl. w czasach perfectum, plisquamperfectum, futurum II activ passivi

2)Zamien podane zdania na strone bierna.
a)Servus leonem vidit.
b)Senatores pompem duxerant
c)Hostis urbem expugnaverit.
d)Populus spaectaculum spectavit.

3)Wyraż zdania w skladki acc.cum.infinitivo(po zamianie przetlumacz)
a)Tu amicus meus es.(gaudeo)
b)Roma a Romulo condita est(scriptores tradunt)
c)Victora victo superatur.(saepe videmus)
d)Senatorus rem publicam administravit.(constat)

Bardzo prosze o pomoc.Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie:)Jeśli coś pomylilem w napisaniu tych zadan to przepraszam ale mam tu przed soba świstek od kolegi gdzie sa zapisane te zadania a on bazgrze jak kura pazurem;)milego dnia:)
Awatar użytkownika
Iulia
Tribunus militum

Post autor: Iulia »

Wydaje mi się, że powinnieneś/aś spróbować sam/a, jeśli masz sprawdzian (w ramach nauki), a na forum umieścić swoją wersję do sprawdzenia.
Jako, że sama chciałabym poćwiczyć spróbuje to zrobić, ale niech ktoś jeszcze sprawdzi.
1) perfectum: misisti -2sg; misistis-2pl; plusquamperfectum: miseras-2sg; miseratis; futurum exactum (II) miseris- 2sg, miseritis
2) a)Leo a servo videtur.
b) w tym zdaniu chodzi chyba o pompa,ae- orszak, wiec w stronie aktywnej powinno być pompam nie pompem
Pompa a senatoribus ducta erat.
c)Urbs a hostibus expugnata erit.
d)Spectaculum a populo spectatum est.
3) a)Te amicum meum esse gaudeo.- Cieszę się, że jesteś moim przyjacielem.
b)Scriptores tradunt Romam a Romulo conditam esse .- Pisarze/Autorzy przekazują,że Rzym został założony przez Romulusa.
Nie wiem o co chodzi w zdaniu c) co to jest victo, a victora to chyba victoria. Zwcięstwo jest pokonanne przez...? od vinco, ere, vic1, victum?
To by było: Victoriam victo superatam esse saepe videmus.- Często widzimy, że zwycięstwo jest pokonywane zwycięstwem.
d) Senatorem rem publicam administravisse, constat.- Wiadomo, że senator zarządzał Reczpospolitą.
Vultus est index animi.
Gość

Post autor: Gość »

Wydaje mi się, że popełniłaś parę błędów:
- powinno być:
Pompa a senatoribus ducta est.

duxerant - czas perfectum, nie plusquamperfectum!

Lepszy byłby szyk:
Scriptores Romam a Romulo conditam esse tradunt.

Prawidłowe zdanie powinno brzmieć:
Victor victo superatur (Zwycięzca jest pokonany przez zwyciężonego).
A po zmianie na a.c.i. - Victorem victo superari saepe videmus.

A przed constat w zdaniu d) nie powinno być przecinka.
Awatar użytkownika
Iulia
Tribunus militum

Post autor: Iulia »

duxerant to plusquamperfectum, a duxerunt - perfectum. Sprawidziłam, nawet, bo już zgupiałam.
Vultus est index animi.
Awatar użytkownika
basq
Peregrinus

Post autor: basq »

Wiem ze powinienem to sam zrobic ale niestety wstyd sie przyznac nie mam o tym bladego pojecia i liczylem wlasnie na taka pomoc jakiej mi udzielilas:)Wiec wypada mi serdecznie podziekowac i zyczyc milego dnia:):)
ODPOWIEDZ