Coniunktivus iussus
Coniunktivus iussus
Czy czasownik pluit - pada deszcz, a także inne czasowniki związane z pogodą typu grandinat, fulgurat można w jakikolwiek sposób odmienić w koniunktiwie? Chodzi mi szczególnie o fofmę coniuntivus iussus dla 3 os. l. p. gdzie ma być w formie trybu rozkazującego. Czy można powiedzieć "pluitat" - niech pada? Z góry dziękuje za odpowiedź.
nie widzę przeszkód w użyciu con. ius. skoro Bóg powiedział "fiat lux" to dlaczego per analogiam ja albo Ty nie moglibyśmy tego powiedzieć.
Pytanie nie brzmi więc, czy można, ale czy dobrze zostało to powiedziane:
pluit jest w 3 personie sing. z wiadomych przyczyn nie odmienia się w innych osobach, a o ile dobrze wiem do czasownika w formie osobowej nie dodajemy końcówek. Trzeba to zamienić na infinitiwus, który jest "pluere" - III koniugacja, odcinamy -ere żeby mieć temat: plu-, dodajemy końcówki dla con. III deklinacji (am as at amus atis ant) et factum est, oto mamy "pluat".
ale spoko nie takie się błędy w przeszłości robiło pamiętam jak rzeczownik amor odmieniałem jako czasownik bo myślałem, że to należy do verba deponentia".
Radzę przeczytać łacińską wersję Księgi Rodzaju w Vulgacie (jest tam dużo ostwaraniu świata, a jak wiadomo Bóg stworzył swiat koniunktiwem.
http://www.thelatinlibrary.com/bible/genesis.htm
Pytanie nie brzmi więc, czy można, ale czy dobrze zostało to powiedziane:
pluit jest w 3 personie sing. z wiadomych przyczyn nie odmienia się w innych osobach, a o ile dobrze wiem do czasownika w formie osobowej nie dodajemy końcówek. Trzeba to zamienić na infinitiwus, który jest "pluere" - III koniugacja, odcinamy -ere żeby mieć temat: plu-, dodajemy końcówki dla con. III deklinacji (am as at amus atis ant) et factum est, oto mamy "pluat".
ale spoko nie takie się błędy w przeszłości robiło pamiętam jak rzeczownik amor odmieniałem jako czasownik bo myślałem, że to należy do verba deponentia".
Radzę przeczytać łacińską wersję Księgi Rodzaju w Vulgacie (jest tam dużo ostwaraniu świata, a jak wiadomo Bóg stworzył swiat koniunktiwem.
http://www.thelatinlibrary.com/bible/genesis.htm