Proszę o sprawdzenie i ewentualną pomoc w tłumaczeniu....
Proszę o sprawdzenie i ewentualną pomoc w tłumaczeniu....
Proszę o sprawdzenie poprawności tłumaczenia zdania "Głubczyce witają rycerzy" na łacinę.
Chcę się zastrzec, że uczyłem się łaciny w ogólniaku w latach 60-tych, i niestety niewiele z niej pamiętam.
Tłumaczenie moje brzmi: "Głubczyce salverus equerum"
Uprzejmie proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
Chcę się zastrzec, że uczyłem się łaciny w ogólniaku w latach 60-tych, i niestety niewiele z niej pamiętam.
Tłumaczenie moje brzmi: "Głubczyce salverus equerum"
Uprzejmie proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
-
- Tribunus popularis
Re: Proszę o sprawdzenie i ewentualną pomoc w tłumaczeniu...
Najprościej "Głubczyce equites saluta(n)t". Nie wiem czy należy potraktować polskie pluralis tantum, stąd moja niepewność co do "n", obie wersje są do obrony. Poczekaj też na sugestie/komentarze Kornela i Liska.
Wg tego co znalazłem na Wiki.de Głubczyce - pierwsze wzmianki z 1107 roku, coś o GlubciciFluvius Magnus pisze:Najprościej "Głubczyce equites saluta(n)t". Nie wiem czy należy potraktować polskie pluralis tantum, stąd moja niepewność co do "n", obie wersje są do obrony. Poczekaj też na sugestie/komentarze Kornela i Liska.
http://de.wikipedia.org/wiki/G%C5%82ubczyce
Może: Equites! Urbem Glubcici exoptati advenistis!
Urbi Glubcici adventus eqitum gratissimus est!
Urbs Glubcici equites benigne excipit.
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
- Alopex Lagopus
- Praetor
Hmm... to ja zanim dodam coś od siebie, zadam pytanie na temat jednej z podanych wyżej propozycji: Glubczyce equites salutant - kto pozdrawia kogo? Pozostałe, Pana Kornela, żadnego dodatkowego komentarza nie wymagają.
Od siebie natomiast chciałbym podsunąć pewną starą frazę, którą możnaby użyć w tym miejscu jako analogię, która wszystkim będzie się raczej jednoznacznie kojarzyć:
Avete, equites! Glubcici vos salutant! (można by dodać: Glubcici benevolentes / benigni - zakładam, że to plurale masculini)
Nie jestem pewien, czy określenie samej nazwy miejscowości nie jest w tym wypadku zbyt "niekonkretne" i nie powinno się położyć: Glubcicorum incolae albo nawet cives...
Co o tym myślicie, panowie?
Od siebie natomiast chciałbym podsunąć pewną starą frazę, którą możnaby użyć w tym miejscu jako analogię, która wszystkim będzie się raczej jednoznacznie kojarzyć:
Avete, equites! Glubcici vos salutant! (można by dodać: Glubcici benevolentes / benigni - zakładam, że to plurale masculini)
Nie jestem pewien, czy określenie samej nazwy miejscowości nie jest w tym wypadku zbyt "niekonkretne" i nie powinno się położyć: Glubcicorum incolae albo nawet cives...
Co o tym myślicie, panowie?
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
-
- Tribunus popularis
Myślę, że można całkiem spokojnie przyjąć założenie, że kontekst, w którym to zdanie zostałoby użyte, byłby dostatecznie jasny, żeby je zrozumieć.Alopex Lagopus pisze:Hmm... to ja zanim dodam coś od siebie, zadam pytanie na temat jednej z podanych wyżej propozycji: Glubczyce equites salutant - kto pozdrawia kogo?
Jeśli autorowi nie zależy na 100% dosłowności i/lub zwięzłości to "Avete, equites! Glubcici vos salutant!" brzmi bardzo dobrze. Propozycje Kornela odbiegają od polskiej wersji dosyć wyraźnie, chociaż sens pozostaje. Może wejdę w kompetencje Liska i poproszę Pana Lasera o doprecyzowanie znaczenia/kontekstu (i czy mają zostać "Głubczyce", myślałem, że taka jest intencja, czy lepsza łacińska nazwa)?
- Alopex Lagopus
- Praetor
No właśnie nie byłbym tego taki pewien: mamy sytuację, w której np. rycerze wjeżdżają triumfalnie do miasta. I dopóki fraza pozostaje w takim kontekście wymalowanym na transparencie zdaniem, wszystko jest OK, wszystko jest zrozumiałe. Natomiast wystarczy, że jakiś człowiek przeczyta to, co tam jest napisane w trakcie tegoż pochodu drugiemu człowiekowi, który tego, co się dzieje na ulicy z bliska nie widzi i ... kto kogo pozdrawia?Fluvius Magnus pisze:Myślę, że można całkiem spokojnie przyjąć założenie, że kontekst, w którym to zdanie zostałoby użyte, byłby dostatecznie jasny, żeby je zrozumieć.
Tu jest pułapka - dlatego byłbym z tym co najmniej ostrożny.
To prawda, że propozycje Kornela odbiegają od polskiej wersji. Ale, Fluwiuszu, między nami łacino-forumowiczami: idealny przekład, to przekład sensu, nie słów - quod inter omnes notum est A zdania te absolutnie pasują mi do kontekstu "hasła na transparencie", który przyjąłem przy tłumaczeniu (tak, wiem, że nie powinno się tego robić, ale tym razem z uwagi na późną porę zrobiłem skrót myślowy). Niemniej do prośby się dołączam chcąc dowiedzieć się, czym m iał rację.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
-
- Tribunus popularis
Racja, ale potem sprawdzają w Google Translate i im wychodzi, że to nie tak, i płacz, albo pytają koleżankę, której siostra miała przez pół roku łacinę w szkole, nie tak jak prosili, i krzyk. A jak jest dosłownie, to się nikt nie doczepi. Wiele wątków tutaj to nieomal żądania, człowiek nie chce się narażać. Dziarka ma być do nabijania punktów szacunu, a nie żeby się łacińskie inteligenciki wymędrzały. Ale mi się późną porą zebrało na gorzkie żale, więc może to utnę.Alopex Lagopus pisze:To prawda, że propozycje Kornela odbiegają od polskiej wersji. Ale, Fluwiuszu, między nami łacino-forumowiczami: idealny przekład, to przekład sensu, nie słów - quod inter omnes notum est
Powiem szczerze że wzorowałem się na francusko-łacińskich rozmówkach tj.
Bienvenue à Paris!- Lutetiam exoptātus advenisti!
Macie racje panowie, konstrukcja z salutat/salutant to chyba lepsze rozwiązanie tj. zalazłem w moich czytankach takie sformułowanie Ave Viātor! Urbs Rōma tē salūtat!
Przyznam się bez bicia że z tym Urbs Glubcici to chyba przesadziłem, Głubczyce liczą ok. 13 tyś. mieszkańców więc nie jest to metropolia ani wielkie miasto.
Osobiście bym nie użył "Glubcici" jako samoistnego podmiotu tantum plūrāle. Osobiście uważam że albo Cīvitās Glubcici vōs salūtat! albo Populus cīvitātis Glubcici vōs salūtat!
Ale podkreślam, to jest jedynie moje osobiste zdanie i mam szczerą nadzieję że się mylę.
Szukałem w moich materiałach informacji o składni miast i ich poprawnym zastosowaniu w zdaniach - i nic. Mam nadzieję że wy moi drodzy Panowie znacie reguły używania nazw miast (nawet tantum plūrāle) we wszelakich typach formułek przywitalnych/ pożegnalnych.
Bienvenue à Paris!- Lutetiam exoptātus advenisti!
Macie racje panowie, konstrukcja z salutat/salutant to chyba lepsze rozwiązanie tj. zalazłem w moich czytankach takie sformułowanie Ave Viātor! Urbs Rōma tē salūtat!
Przyznam się bez bicia że z tym Urbs Glubcici to chyba przesadziłem, Głubczyce liczą ok. 13 tyś. mieszkańców więc nie jest to metropolia ani wielkie miasto.
Osobiście bym nie użył "Glubcici" jako samoistnego podmiotu tantum plūrāle. Osobiście uważam że albo Cīvitās Glubcici vōs salūtat! albo Populus cīvitātis Glubcici vōs salūtat!
Ale podkreślam, to jest jedynie moje osobiste zdanie i mam szczerą nadzieję że się mylę.
Szukałem w moich materiałach informacji o składni miast i ich poprawnym zastosowaniu w zdaniach - i nic. Mam nadzieję że wy moi drodzy Panowie znacie reguły używania nazw miast (nawet tantum plūrāle) we wszelakich typach formułek przywitalnych/ pożegnalnych.
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard