Przypadki
Przypadki
Proszę o pomoc
Takie zadanie będziemy mieli na spr.
Znam prawidłowe odp. ,ale kompletnie nie wiem jak to się robi, dlatego uprzejmie proszę o podanie sposobu postępowania przy rozwiązywaniu takiego zadania.
I Uzupełnij pozostałymi formami przypadków:
nom.sing. acc.sing. nom.plur. gen.plur.[/color]
labor ____________________________________
___________________ vestes______________________
____________________________________ colorum
_______ flumen____________________________________-
Dziękuję!
Takie zadanie będziemy mieli na spr.
Znam prawidłowe odp. ,ale kompletnie nie wiem jak to się robi, dlatego uprzejmie proszę o podanie sposobu postępowania przy rozwiązywaniu takiego zadania.
I Uzupełnij pozostałymi formami przypadków:
nom.sing. acc.sing. nom.plur. gen.plur.[/color]
labor ____________________________________
___________________ vestes______________________
____________________________________ colorum
_______ flumen____________________________________-
Dziękuję!
Re: Przypadki
Ostatnio zmieniony czw 14 mar 2013, 17:37 przez latinka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Po pierwsze: POSTY ŁĄCZYMY (to też rada praktyczna, na tematy, przy których pojawia się jakaś liczba odpowiedzi niektórzy już nie patrzą)
Co do zadania: sposób postępowania jest prostszy niż myślisz. Ta tabelka w oryginale zapewne ma jeszcze jakieś rubryki - wystarczy, że w każdej wpiszesz słowo w takim przypadku, jaki szczyt kolumny podaje, że powinien być. Np.:
Nom. sg. - labor |
druga kolumna to acc. sg. => w tym wierszu musisz podać formy słowa labor => acc. sg. od słowa labor to laborem => ZATEM: należy wpisać laborem.
I tyle.
Co do zadania: sposób postępowania jest prostszy niż myślisz. Ta tabelka w oryginale zapewne ma jeszcze jakieś rubryki - wystarczy, że w każdej wpiszesz słowo w takim przypadku, jaki szczyt kolumny podaje, że powinien być. Np.:
Nom. sg. - labor |
druga kolumna to acc. sg. => w tym wierszu musisz podać formy słowa labor => acc. sg. od słowa labor to laborem => ZATEM: należy wpisać laborem.
I tyle.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Dziękuję. Ale nie wiem skąd wzięło się to "laborem". Z której tabelki to biorę?
- Alopex Lagopus
- Praetor
laborem wzięło się z odmiany rzeczownika.
A jej wzór bierze się z tabelek deklinacyjnych.
A jej wzór bierze się z tabelek deklinacyjnych.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Uwielbiam Cie
Ostatnio zmieniony czw 14 mar 2013, 17:37 przez latinka, łącznie zmieniany 3 razy.
II Od wyrażeń vox dulcis ,pater bonus ,mare profundum,puella audax podaj:
gen. sing.
abl. sing.
III Napisz formę Perfectum zachowując osobę,liczbę:
Praesens Perfectum
dico
cognoscitis
ducere
vides
amamus
IV Wpisz odpowiednie końcówki w wykropkowane miejsca
1. Scriptores de urbe....... nostra scribunt.
2. In mari nau..... longas spectavimus.
Prawidłowe odpowiedzi mam,chodzi mi znowu o to co się z tym robi.
gen. sing.
abl. sing.
III Napisz formę Perfectum zachowując osobę,liczbę:
Praesens Perfectum
dico
cognoscitis
ducere
vides
amamus
IV Wpisz odpowiednie końcówki w wykropkowane miejsca
1. Scriptores de urbe....... nostra scribunt.
2. In mari nau..... longas spectavimus.
Prawidłowe odpowiedzi mam,chodzi mi znowu o to co się z tym robi.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Niezmiernie mi miłolatinka pisze:Uwielbiam Cie
II - to samo, co w tabelce: wpisać formę deklinacyjną dla przypadka podanego na początku.
(Skoro jest pater bonus i masz podać gen. sg. to musisz znaleźć w tabelce i w słowniku, jak będzie gen. sg. wyglądał: jaką przyjmie końcówkę (podpowiedź: tutaj to będzie -is) oraz jaki temat (to podaje słownik: patr-)).
III formy, które masz, to formy czasu teraźniejszego: musisz dowiedzieć się (na podstawie końcówek - vide: tabelki) w jakiej każda stoi osobie i liczbie. Następnie korzystając ze słownika musisz znaleźć dla każdego słowa formę tzw. perfecti (zwykle przy opisie słowa podaje się ją jako trzecią w kolejności, kończy się na -i, np. amo, amare, amavi, amatum) i odmienić ją do takiej samej osoby i liczby (w sprawie końcówek: vide tabelki)
IV ćwiczenie na rozumienie. Musisz dowiedzieć się, co każde słowo znaczy, a potem, w jaki sposób łączy się z innymi w zdaniu - tzn. w jaki sposób jest od nich zależne (tak jak w polskich zdaniach jest podmiot, orzeczenie, dopełnienie, okolicznik (zależny od przyimka) itp.). Najpierw pomyśl nad tym - potem zobaczymy.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Rozumiem.
Ostatnio zmieniony czw 14 mar 2013, 17:36 przez latinka, łącznie zmieniany 2 razy.
- Alopex Lagopus
- Praetor
Musisz dokładniej zastanowić się, w jakim typie III deklinacji odmienia się każdy rzeczownik.
(szczegóły wyboru typu już były kiedyś na Forum, są też na stronie).
(szczegóły wyboru typu już były kiedyś na Forum, są też na stronie).
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL