Chciałabym prosić o sprawdzenie poprawności poniższego zdania, gdyż mam pewne wątpliwości. Są to krótkie życzenia dla znajomego z okazji urodzin.
Z góry dziekuję. (:
"Omnia optima ex occasione diei natalis, magnum valitudinem, felicitatem at amorem aeternum."
Ps. "valitudinem"..? czy "valetudinem"?
Sprawdzenie poprawności tekstu
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: Sprawdzenie poprawności tekstu
Szczerze mówiąc nie zdziwiłbym się, gdyby obydwie formy przewijały się w tekstach, ale za tę "poprawniejszą" uznaje się valetudinem. I wtedy raczej bonam niż magnam.
Żeby było ładniej, można by zamienić kolejność "ex occasione ... natalis" i "omnia optima" i po tym drugim dodać: imo de corde Tibi exopto simul ac (życzę ci z całego serca, tak samo jak i (zdrowia itp.)).
Parę innych rzeczy też można by rozwiązać inaczej stylistycznie, ale jeśli to mają być życzenia to sądzę, że lepiej, by były jak najprostsze pod względem gramatycznym...
Żeby było ładniej, można by zamienić kolejność "ex occasione ... natalis" i "omnia optima" i po tym drugim dodać: imo de corde Tibi exopto simul ac (życzę ci z całego serca, tak samo jak i (zdrowia itp.)).
Parę innych rzeczy też można by rozwiązać inaczej stylistycznie, ale jeśli to mają być życzenia to sądzę, że lepiej, by były jak najprostsze pod względem gramatycznym...
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
- Alopex Lagopus
- Praetor
Dopisuję coś dopiero po jakimś czasie, dlatego niech mnie nikt nie linczuje, że nie edytuję poprzedniego (np. jakiś okrutny moderator).
Poproszono mnie, abym to podsumował, zatem podsumowuję:
Cuncta, quae optima sint, Diei Natalis occasione Tibi exopto simul ac valetudinem magnam, felicitatem continuam aeternumque amorem.
(nie są w pełni w łacińskiej stylistyce, ale nie są też zbyt trudne do odczytania - a o to chyba chodzi)
Poproszono mnie, abym to podsumował, zatem podsumowuję:
Cuncta, quae optima sint, Diei Natalis occasione Tibi exopto simul ac valetudinem magnam, felicitatem continuam aeternumque amorem.
(nie są w pełni w łacińskiej stylistyce, ale nie są też zbyt trudne do odczytania - a o to chyba chodzi)
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Bardzo dziękuję za pomoc. (: Pozdrawiam serdecznie.