oto olinki:
http://data.interia.pl/matura/2006/A1_lacina.pdf
http://data.interia.pl/matura/2006/A2_lacina.pdf
co o tym sądzicie?
ja jeszcze nie przeczytałem od deski do deski, tak więc póki co nie recenzuję
tegoroczna matura
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
tegoroczna matura
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
ja część II (test i czytanie ze zrozumieniem) zrobiłem dziś bez słownika... a co do tlumaczenia, to wystarczyło mi sprawdzenie dosłownie kilku słów
zaś to wypracowanie, to dla mnie czarna magia, bo o ile potrafię na ten temat dużo napisać, to zawsze mijam się nieco z kluczem
czy nie uważacie, że te arkusze powinny być odwrotnie ponumerowane???
czy nie powinno być tak jak e.g. na historii i innych językach:
I - test i inne zadania
II - wypracowanie ???
jak podzielą to na przyszły rok na poziom podstawowy i rozszerzony, to ciekaw jestem, w jaki sposób będzie wyglądał ten podział... bo mam nadzieję, że nie tak, jak obecnie...
zaś to wypracowanie, to dla mnie czarna magia, bo o ile potrafię na ten temat dużo napisać, to zawsze mijam się nieco z kluczem
czy nie uważacie, że te arkusze powinny być odwrotnie ponumerowane???
czy nie powinno być tak jak e.g. na historii i innych językach:
I - test i inne zadania
II - wypracowanie ???
jak podzielą to na przyszły rok na poziom podstawowy i rozszerzony, to ciekaw jestem, w jaki sposób będzie wyglądał ten podział... bo mam nadzieję, że nie tak, jak obecnie...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
- Salustiusz
- Quaestor
Ja zdawałam jeszcze starą maturę z łaciny; nie pamiętam dokładnie w tej chwili, co na niej było, ale mam wrażenie, że była dużo trudniejsza. Test gramatyczny obszerniejszy i teksty dłuższe...
No i to były jeszcze te dobre czasy, kiedy łacina była jednym z przedmiotów obligatoryjnych do wyboru. Ech... Profesorowie starają się, żeby znów tak było tak, jak dawniej, ale czarno to widzę...
No i to były jeszcze te dobre czasy, kiedy łacina była jednym z przedmiotów obligatoryjnych do wyboru. Ech... Profesorowie starają się, żeby znów tak było tak, jak dawniej, ale czarno to widzę...
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer