MIRABILIA URBIS ROMAE

Pomoc w tłumaczeniu z łaciny na język polski.
Martyna
Peregrinus

MIRABILIA URBIS ROMAE

Post autor: Martyna »

Zmagam się z fragmentem tekstu Mirabilia Urbis Romae i nie potrafię przetłumaczyć paru rzeczy. Będę wdzięczna za wszelką pomoc.

Murus civitatis Rome habet turres CCCLXI, turres castella XLVIIII, propugnacula VIm. DCCCC. In circuitu vero eius sunt miliaria XXII, excepto Transtiberim et civitas Leoniana.
W tym fragmencie nie wiem jak przetłumaczyć turres castella (wieże zamku?) oraz co to jest to VIm.

Arcus aureus Alexandri ad sanctum Celtium
Złoty łuk Aleksandra i teraz nie wiem, przy jakimś kościele pod wezwaniem tego świętego? Niestety niczego nie znalazłam.

Arcus Septem lucernarum Titi et Vespasiani
Nie mam pojęcia co to za łuk.

Arcus lulii Cesaris et senatorum inter edem Concordie et templum Fatale
Nie mam pojęcia jaka to może być świątynia.

Est arcus ad sanctum Marcum qui vocatur Manus carnea; in Capitello arcus Panis aurei.
Czy Manus carnea i Panis aurei to nazwy własne i powinnam je tak zostawić czy może są jakieś odpowiedniki?

Therme Antoniane, Domitiane, Maximiane, Licinii, Dioclitiane, Tiberiane, Novatiane, Olimpiadis, Agrippine, Alexandrine.
Brakuje mi jedynie Therme Olimpiadis.

Odnośnie pałaców, nie wiem jak przetłumaczyć następujące: palatium Susurrianum oraz palatium Tracianum

In Romuliano palatio sunt due edes, Pietatis et Concordie.
Czy to będzie hmmm, świątynia Pobożności i Zgody?

Theatrum Tarquinii et imperatorum ad Septem solium
Nie znalazłam nigdzie co to może być.

Będę wdzięczna za każdą, nawet najmniejszą pomoc :)
Awatar użytkownika
A_Kornel
Aedilis plebeius

Re: MIRABILIA URBIS ROMAE

Post autor: A_Kornel »

Witam serdecznie Martyna,

rozumiem że tekst pochodzi z tąd: http://www.thelatinlibrary.com/mirabilia.html
1. De muro urbis.
Murus civitatis Rome habet turres CCCLXI, turres castella XLVIIII, propugnacula VIm. DCCCC. In circuitu vero eius sunt miliaria XXII, excepto Transtiberim et civitas Leoniana.
Mur miasta Rzymu wież ma 361, zamków obronnych 49, stanowisk bojowych (umocnień) 6 900. W obrzeżu jego zaś są 22 kamienie milowe, nie wliczając Transtybryjskiego i miasta Leonowego.

3. De arcubus.
Hii sunt arcus triumphales: arcus aureus Alexandri ad sanctum Celtium;
łuki triumfalne są jak następuje: złoty łuk Aleksandra, przy Świętym Celtiuszu (przy tym kościele był marmurowy łuk który runął za czasów Papieża Urbana V)

arcus Septem lucernarum Titi et Vespasiani ad sanctam Mariam Novam,
Łuk siedmiu lamp Tytusa i Wespazjana przy kościele Świętej Maryi Nowej (obecnie kościół Św. Franiszka w Rzymie)

Arcus lulii Cesaris et senatorum inter edem Concordie et templum Fatale; iuxta sanctum Laurentium in Lucina est arcus triumphalis Octaviani; inde prope arcus qui nunc vocatur Antonini; est arcus ad sanctum Marcum qui vocatur Manus carnea; in Capitello arcus Panis aurei.
Łuk Juliusza Cezara i senatorów między świątynią bogini Concordii (zgody) oraz dawną świątynią Janusa; przy świętym Laurencjuszu w Lucynie jest łuk triumfalny Octawiana; skąd blisko jest łuk który teraz zwie się łukiem Antonina; jest (też) łuk przy świętym Marku, który zwie się Ręką Cielesną; na kapitolu jest jest łuk złotego chleba.
Therme Antoniane, Domitiane, Maximiane, Licinii, Dioclitiane, Tiberiane, Novatiane, Olimpiadis, Agrippine, Alexandrine.
Brakuje mi jedynie Therme Olimpiadis.
Therme Olimpiadis - Termy Olimpiadów (tych z igrzysk olimpijskich)
Odnośnie pałaców, nie wiem jak przetłumaczyć następujące: palatium Susurrianum oraz palatium Tracianum
Pałac Seseryjski (Basilica Sesserina ufundowany przez Sw. Helene, obecnie Kościół Św. Krzyża).
Drugiego nie znam
In Romuliano palatio sunt due edes, Pietatis et Concordie.
Czy to będzie hmmm, świątynia Pobożności i Zgody?
W Pałacu Romulusa są dwie siedzimy, bogini Pietas (Bobożność, Cnoty cywilne) oraz bogini Concordii (zgoda).
Theatrum Tarquinii et imperatorum ad Septem solium
Nie znalazłam nigdzie co to może być.
Teatr Tarkwiniusza i cesarzy przy dawnym Septitsonium/Septizonium (dawnym pałacu wzniesionym przez Cesarza Septimiusa Severusa; potem został zniszczony i na jego ruinach wzniesiono klasztor, w średniowieczu jego nazwa została błędnie przełacinowiona na Septem Solium - Siedem siedzib.)

Pozdrawiam.
Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego z życiem. - Kin Hubbard
Don't stop when you're tired, stop when you're done - Johnny Sins
Martyna
Peregrinus

Re: MIRABILIA URBIS ROMAE

Post autor: Martyna »

Dziękuję bardzo za pomoc :)
ODPOWIEDZ