Servus,
lekcje łaciny już dawno zapomniane, a ostatnio wpadł mi do głowy taki pomysł na motto:
Praca moja nie zna końca.
Czy tłumacząc powyższe na: Opus meum finem nescit, jestem daleko w lesie?
„Praca moja nie zna końca” — Opus meum finem nescit (?)
- Alopex Lagopus
- Praetor
Re: „Praca moja nie zna końca” — Opus meum finem nescit (?)
Przyjmuję, że mieszkasz w leśniczówce (zazdroszczę...) - tak, jesteś daleko w lesie, czyli w domu.
Nie jest to do końca po łacinie (pojęcie abstrakcyjne nie może w łacinie czegoś wiedzieć/nie wiedzieć = znać/nie znać), ale brzmi dość przyjemnie. Bardziej dosłownie można by napisać: Labor meus finem nescit.
Jednak Twoja wersja z opus bardziej do mnie przemawia.
Nie jest to do końca po łacinie (pojęcie abstrakcyjne nie może w łacinie czegoś wiedzieć/nie wiedzieć = znać/nie znać), ale brzmi dość przyjemnie. Bardziej dosłownie można by napisać: Labor meus finem nescit.
Jednak Twoja wersja z opus bardziej do mnie przemawia.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
Re: „Praca moja nie zna końca” — Opus meum finem nescit (?)
Rozumiem, że opus bliższy jest znaczeniu dzieła jako całości niż pracy w wymiarze fizycznych czynności, jednak również nie mogłem się oprzeć.
Zastanawiam się teraz, jak by można było to zdanie zmienić, żeby było po łacinie. Zaproponowana forma wynikała z próby ograniczenia motta do czterech słów. Jeżeli praca nie może czegoś znać lub nie znać: Nie ma końca mojej pracy/Moja praca się nie kończy? Musze nad tym popracować.
W każdym razie bardzo dziękuję za poradę!
Zastanawiam się teraz, jak by można było to zdanie zmienić, żeby było po łacinie. Zaproponowana forma wynikała z próby ograniczenia motta do czterech słów. Jeżeli praca nie może czegoś znać lub nie znać: Nie ma końca mojej pracy/Moja praca się nie kończy? Musze nad tym popracować.
W każdym razie bardzo dziękuję za poradę!