Cyceron jako mówca

Dyskusje na dowolny temat.
viki93
Peregrinus

Cyceron jako mówca

Post autor: viki93 »

Witajcie!

Poszukuję materiałów do referatu na lekcje łaciny. Temat jaki mam przygotować to "Cyceron jako mówca". Czy znacie jakieś miejsca w internecie, gdzie znajdę sprawdzone informacje, a jednocześnie nie będzie to np. 500 stron? Poza tym chciałbym was zapytać, czy jest jakaś mowa Cycerona, która byłaby na tyle krótka, że możnaby ją spokojnie przeczytać na lekcji?
Jeżeli ktoś mógłby mi jakoś pomóc, podpowiedzieć, to byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
Alopex Lagopus
Praetor

Re: Cyceron jako mówca

Post autor: Alopex Lagopus »

Niestety - Cicero nie należał do ludzi, którzy pisali zwięźle, a jego mowy należą do dosyć długich i wylewnych.
Na upartego możesz spróbować z fragmentem mowy (np. dwa pierwsze kaputy pierwszej Katylinarki - one są w miarę przystępne)

Na początek poszukałbym czegoś w Zarysie literatury starożytnej (Cytowska & Szelest - taka brązowa książka) i innych takich "małych historiach literatury". Na referat do szkoły jest tam dość, a i 500 stron to cała książka chyba nie liczy.
Nie polecam korzystać przy takich rzeczach z Internetu.
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
AnetaDoroń
Peregrinus
Kontakt:

Post autor: AnetaDoroń »

Faktycznie, krótki to twój referat nie będzie, choćbyś nie wiem jak to skracał. Spróbuj w bibliotece zamiast szukać po necie, tam ci konkretne pozycje wyszukają i na pewno będzie to miało rzetelne źródło. A w necie nigdy nie wiadomo:)
sm
Civis Romanus

Post autor: sm »

viki93 pisze:Witajcie!

Poszukuję materiałów do referatu na lekcje łaciny. Temat jaki mam przygotować to "Cyceron jako mówca". Czy znacie jakieś miejsca w internecie, gdzie znajdę sprawdzone informacje, a jednocześnie nie będzie to np. 500 stron? Poza tym chciałbym was zapytać, czy jest jakaś mowa Cycerona, która byłaby na tyle krótka, że możnaby ją spokojnie przeczytać na lekcji?
Jeżeli ktoś mógłby mi jakoś pomóc, podpowiedzieć, to byłbym wdzięczny.
w internecie jedyne miejsca, jakie można polecić, to strony z książkami w pdf. tyle, że po polsku tam mało można znaleźć

pójdź do biblioteki i przejrzyj:

Anna Brzózka, Cyceron jako teoretyk i krytyk literacki. Kraków: Polska Akademia Umiejętności, 2007.
Kazimierz Kumaniecki, Cyceron i jego współcześni, wyd. II, Warszawa: Czytelnik, 1989.
Katarzyna Marciniak, Cicero vortit barbare. Przekłady mówcy jako narzędzie manipulacji ideologicznej, Gdańsk: słowo / obraz terytoria, 2008.
Magdalena Nowak, Dialog „Brutus” Marka Tulliusza Cycerona jako dzieło krytycznoliterackie, Toruń: Wydawnictwo UMK, 2006.
olekk40
Peregrinus

Post autor: olekk40 »

Całe życie mamy na zgłębianie wiedzy.Ja chętnie bym wrócił do czytania ale czasu nie mam jakoś.
Babette
Peregrinus

Post autor: Babette »

Ja jakoś nie przepadam za starożytnymi oratorami.
ODPOWIEDZ