lexicon recentis Latinitatis

Informacje i opinie na temat dostępnych podręczników i słowników do łaciny.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

lexicon recentis Latinitatis

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

tak jak juz gdzieś wspomniałem, kupiłem "Neues Latein-Lexikon", który jest niemiecka wersją słownika wydanego w Vatykanie: "Lexicon recentis Latinitatis"...

musze powiedzieć, że brakuje mu niektórych słów (cóż się dziwić wydanie włoskie 1992, niemieckie 1998...), nie ma telefonu komórkowego, SMSa i innych temu podobnych... ale przyznaję, że został opracowany w sposób bardzo dobry...

umieszczasjcie tu swe recenzje :wink: (qui illum habetis :D )

jak go troszkę bardziej przestudiuję, to napiszę coś więcej o nim :wink:

Keraunosie, miałeś jakies pytania co do niego...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

Ciekaw jestem czy są nowe słowa, jakich nie można znaleźć w klasycznych słownikach łacińskich.

Inna sprawa że niemeickiego nie znam ;)
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

to jest słownik tylko z takimi wyrazami... takiego: agere tam nie uświadczysz (chyba, że rozciągnięto mu pole semantyczne)...

podoba mi się to, że czasowniki podają w dwóch formach, dzięki czemu widać która to koniugacja... bo ten niebieski pol-łac podaje tylko obezokoliczniki i nie można czasem jednoznacznie stwierdzić, czy coś jest III cz II...
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

to jest słownik tylko z takimi wyrazami... takiego: agere tam nie uświadczysz (chyba, że rozciągnięto mu pole semantyczne)... :wink:

podoba mi się to, że czasowniki podają w dwóch formach, dzięki czemu widać która to koniugacja... bo ten niebieski pol-łac podaje tylko obezokoliczniki i nie można czasem jednoznacznie stwierdzić, czy coś jest III czy II... (choć w większości przypadków można to rozstrzygnąć z doświadczenia) :wink:
Heliotis
Quaestor

Post autor: Heliotis »

Ach, ach, Neues Latein Lexicon, dziś właśnie go posiadłam. :D I również nie zdążyłam jeszcze gruntownie przestudiować, więc napiszę tylko ogólnie o paru kwestiach.

Pierwsze wrażenie robi zdecydowanie pozytywne. Hasła (niem.-łac.) są przejrzyste i sensowne; większość nie ogranicza się do podania jednego odpowiednika, ale dodaje kilka synonimów. To sprawia, że słownik przyda się zarówno zwolennikom inkorporowania do łaciny żywej sztucznie utworzonych słów łacińskich, zadomowionych już w wielu językach, jak i tym, którzy wolą oddawać je przez konstrukcje opisowe - najczęściej oferuje on obydwie propozycje równolegle (np. der Soziologe - sociologus/rerum socialium studiosus). Prócz tego tam, gdzie pojawia się zbyt specjalistyczny dla laika termin, zostały umieszczone dodatkowe objaśnienia: przykładowo przy haśle isobar prócz dość niewyszukanego tłumaczenia isobarus, -a, -um widnieje notka [ita dicitur de linea, quae definita in terrestri superficie eundem aeris pressum habet; vel de atomis, quae, quamvis dissimiles chemicas proprietates habeant, eodem tamen numero atomico fruuntur]. Niekiedy wybór konkretnej propozycji tłumaczenia jest poparty cytatem z autora klasycznego, późnoantycznego lub średniowiecznego, których spis wraz z listą najważniejszych dzieł został dołączony na końcu. Jeśli chodzi o merytoryczną zawartość haseł, to trudno mi coś powiedzieć po tak pobieżnej lekturze, ale póki co nie mam im nic do zarzucenia. W wielu przypadkach wybrałabym inny sposób oddania słowa, ale to już kwestia gustu i temat do dyskusji.

Techniczna strona wydania słownika również przedstawia się zachęcająco. 443 strony optymalną czcionką, w twardej oprawie, na lekkim papierze; korzysta się z niego bardzo wygodnie. Kolejnym plusem jest niska cena - 10 euro, w katalogu Empiku 39.99 zł (z tego co wiem, włoski słownik Eggera kosztował/kosztuje bardzo dużo). Nie ma co, Niemcy pokazali klasę. :)
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...

wen ubunge ist besser wenne kunst.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

mam podobne odczucia :wink: słownik jest wydany "w godny laciny sposób" :D jedno, co mi się nie podoba, to jego nieprzyjemny zapach :(
ODPOWIEDZ