UJ - klasyczna - co słychać?

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

a ja znów przypominam o zdjęciach dla mnie... :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Re: UJ - klasyczna - co słychać?

Post autor: Kore »

cellolae pisze:Ile w tym roku kroi się magistrów?
Trochę odbiegliśmy od tematu, a mnie tymczasem udało sie dowiedzieć co nieco na temat obecnego V roku :)

Tak więc jest na nim ponoć niecałe 20 osób, ile dokładnie - nie wiem. Z czego sztuk 3 jest z tzw. pierwszego tłoczenia (czyli kończących studia po bożemu, w terminie), reszta zaś - po powtarzaniu roku, urlopach dziekańskich itp. Te statystyki mnie przerażają... :cry: Bo to znaczy, że każda osoba z mojego roku ma na to jakieś 13% szansy... :cry:

W tym roku także, oprócz tradycyjnego seminarium latynistycznego i hellenistycznego, można było wybrać seminarium językoznawcze u dr hab. Wolanina.
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
ero

Post autor: ero »

Wie ktoś może jaki był próg na klasycznej w tym roku ? UJ
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Jak zapewne wiesz, Heliotis moja droga, widziałem juz Paderewianum i nie odstraszyło mnie swoim strasznym obliczem :D a nawet przeciwnie, zachęciło do studiowania właśnie tam :D niessssamowity bufet (o czym stwierdziłem nie tylko ja, lecz także i mów brat i Tomek K.) :D poza tym moje liceum tez nie wygląda zachęcająco, a było w nim baaaaaaaaardzo fajnie :D
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Też widziałam :D Bynajmiej bufetu nie dostrzegłam. Zdecydowanie Wasz wydział jest od naszego ładniejszy. Co śmieszniejsze mieszkałam blisko Paderevianum a zawsze je mijałam myśląc, że to blok mieszkalny :oops:
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

Post autor: Salustiusz »

Ja mam 2 pytanka:

1) Czy lektoraty z nowożytnych są od pierwszego roku? Kiedy się zalicza?

2) Jak to jest z tym nowogreckim? Można się go tam nauczyć czy jest to traktowane pobieżnie?
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
Awatar użytkownika
Kore
Senator

innuendo pisze:Też widziałam :D Bynajmiej bufetu nie dostrzegłam.
He, he... bo trzeba wiedzieć, gdzie on jest :wink: Mieści się w podziemiach Boskiego Paderevianum i wejście jest troszkę ukryte :lol:

Salustiuszu, na lektoraty można de facto nie chodzić wcale; należy jedynie zdać egzamin:
- z dowolnego języka obcego - do końca roku IV
- z języka nowogreckiego (jak planuje się magisterium z greki) albo - dowolnego romańskiego (jak planuje się magisterium z łaciny) do połowy roku V

Egzamin można zdawać eksternistycznie nie zawracając sobie głowy zajęciami. Jednak zdecydowana większość studentów wybiera lektorat (zwykle z angielskiego:? ) już na 1 roku, kontynuuje go na 2-gim, po czym, po 120 godzinach zajęć zdaje egzamin.
Na trzecim roku wybiera się kolejny język (zwykle nowogrecki lub włoski) i zdaje egzamin pod koniec roku 4 - go.

No ale jest tu pewna dowolność; ja na przykład na pierwszym roku zaliczyłam 120 godzin francuskiego i od razu podeszłam do egzaminu, więc na 2 - gim roku nie musiałam chodzić na żaden lektorat.

Wielu ludzi z 3 roku podobno chodzi zarówno na włoski, jak i na nowogrecki - i jest to dobre, nigdy nie zaszkodzi poznać podstaw obu tych języków :)

Nie mam pojęcia, na jakim poziomie jest nowogrecki i czy można się go nauczyć w te dwa lata, mając zajęcia raz w tygodniu przez 1,5 godziny... Podejrzewam, że można się wyuczyć podstaw, a jeżeli ktoś by się tym bardziej interesował, musiałby kontynuować naukę we własnym zakresie :wink: :?

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ja jednak zdecyduję się na lektorat z niemieckiego, bo gdzież będę miał kontakt z tymże językiem w Krakowie, skoro tam nie zaczepiają mnie niemieccy turyści jak to ma zwyczaj zdarzać się w Sczecinie :D

z innej beczki:
dziś w nocy śniło mi się, że nasz instytut przreniesiony został na 13 piętro budynku mieszkalnego na Czerwonym Prądniku. Byłem wkurzony, bo znalazłem sobie mieszkanko studenckie 2 przystanki od instytutu (na Łobzowskiej), a na Prądnik musiałbym dojeżdżać ponad 20 minut :( poza tym trzeba było wchodzić po schodach, bo winda się zacinała. Na moje pierwsze zajęcia na 8:00 rano nie dotarł pan Wolanin, bo zaciął sie w owej windzie pomiędzy 3 a 4 piętrem. Koszmar... :(
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Ja będąc z kolei w Krakowie miałam serie dziwnych snów pierwszej i drugiej nocy :? No, ale chyba z przemęczenia ;)
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Trochę statystyk, jeśli chodzi o tegoroczną rekrutację na filologię klasyczną UJ:

W sumie wpłynęło 169 podań, co jest wynikiem niesamowitym. Nie wiem, czy kiedykolwiek wcześniej tak było :shock: co w efekcie daje 4,22 osoby na 1 miejsce. W tym 15 podań osób ze starą maturą.

Przyjętych zostało 40 osób, w tym 4 osoby ze starą maturą. Na liście jest 26 pań i 14 panów :wink: Mamy 11 olimpijczyków oraz 1 osobę z konkursu wiedzy o UJ, którzy dostali się bez egzaminów - w związku z tym "do wzięcia" było 28 miejsc.

Jako, że wkrótce już trzeba wpisać się na listę studentów, zapewne spora część osób zrezygnuje, i trochę rzeczy może się zmienić. Ale wszystko się jeszcze okaże :)

Witamy Pierwszoroczniaków :D :D :D

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Ta osoba, co wygrała index na filologię to też pan ;) Sporo mężczyzn do Was idzie.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

w tym ja i Sallustius :D
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

A u nas na UW w IFK, zdaje się, największymi sławami są z żyjących profesorowie Juliusz Domański i Mikołaj Szymański.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

eee... nie słyszałem... szymańskiego nawet coś widziałem...

a u nas takie sławy jak:

Korpanty
Korus
Woś
Wolanin
Janik
Sowa
Stabryła
Styka
Bobrowski
Brodka
Heszen
Smoczyński
Szerszeń (przesławny bibliotekarz, jesyny w swoim rodzaju)

a przecież Popiakową macie... :)

a jak się nazywa ta szczupła, drobna, siwa, krótko obcięta pani, którą wszyscy na olimpiadzie darzyli tak wielkim szacunkiem???
Ostatnio zmieniony pt 01 wrz 2006, 23:12 przez Martinus Petrus Garrulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

my też mamy przesławnego bibliotekarza - pan Lech jest jedyny w swoim rodzaju! :D

bo nasi nie piszą tyle książek popularnonaukowych :)
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
ODPOWIEDZ