Kto się wybiera na filologię klasyczną?
- Salustiusz
- Quaestor
nie... bardziej z Brackiej. Gołębiej, Olszewskiego, Krupniczej... wydział jest rozproszony... w diasporze WPiA ma dużo budynków, zresztą wszystkie wydziały prawa w Polsce są przerośnięte (po kilka tys. studentów). Ale jest nowoczesna biblioteka i czytelnia, tyle że najlepsze zbiory są w Bibliotece Katedr Historyczno-prawnych. Np. jest RE, chyba całośc i wiele innych.
- Salustiusz
- Quaestor
-
- Senator
Po pierwszym roku polonistyki na UJ wiedziałem, że chcę studiować klasyczną. Aktualnie jestem zajęty rzucaniem studiów, przygotowaniami do matury z łaciny, uczenia się języków pomocniczych i zdobywania zrębów wiedzy filologicznej.
Nie wyobrażam sobie, że mógłbym studiować coś innego. Klasyczna to dla mnie nie rezerwowy kierunek, to jedyny i najwyższy przedmiot pożądania.
Najbardziej bym się cieszył, gdyby można było studiować literaturę klasyczną i europejską dawną w ramach czegokolwiek. Pewnie MiSH daje tutaj możliwości, ale z moim niezorganizowaniem nie dałby rady. Dante będzie więc hobbystycznie
Nie wyobrażam sobie, że mógłbym studiować coś innego. Klasyczna to dla mnie nie rezerwowy kierunek, to jedyny i najwyższy przedmiot pożądania.
Najbardziej bym się cieszył, gdyby można było studiować literaturę klasyczną i europejską dawną w ramach czegokolwiek. Pewnie MiSH daje tutaj możliwości, ale z moim niezorganizowaniem nie dałby rady. Dante będzie więc hobbystycznie
Bons fut li siecles al tens ancienor,
Quer feit i ert e justise et amor,
Si ert credance, dont or n’i at nul prot ;
Toz est mudez, perdude at sa color :
Ja mais n’iert tels com fut als ancessors.
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Co już straszysz greką? Chyba najgorsza rzecz na filologii. Biorąc pod uwagę fakt, iż wielu wybiera się tam dla łaciny i musi się z takim językiem potem użerać.Martinus Petrus Garrulus pisze:tylko żebyś się greki nie przestraszył
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
-
- Senator
innuendo pisze:Co już straszysz greką? Chyba najgorsza rzecz na filologii. Biorąc pod uwagę fakt, iż wielu wybiera się tam dla łaciny i musi się z takim językiem potem użerać.Martinus Petrus Garrulus pisze:tylko żebyś się greki nie przestraszył
Przecież poznanie greki to konieczność. Z samą łaciną jest się chromym na jedną nogę i to tą dłuższą. Od niedawna próbuje sam zdobyć podstawy greki, żeby na filologię nie przyjść kompletnym ignorantem. O ile uważam, że w obecnym stanie rzeczy w szkolnictwie średnim sama łacina jako przedmiot powszechnego nauczania już stanowiłaby wiele, o tyle żałuję, że nie maiłem możliwości należeć do klasy z łaciną i greką (o przedwojennym gimnazjum klasycznym nie marzę nawet).
Jako, że trzeba się, niestety, specjalizować, to, jak zapewne większość, wybiorę pewnie latynistykę, ale to dlatego, że chciałbym się docelowo zająć piśmiennictwem późno- i postarożytnym na Zachodzie, więc Spätantike, średniowiecze i wczesna nowożytność. A tutaj grecysta ma niewiele do roboty. Bizancjum można ostatecznie badać tak, jak się bada łacińskie średniowiecze, ale neogrecystyka to nie neolatynistyka.
Bons fut li siecles al tens ancienor,