Msze łacińskie

Ogólne opinie na temat języka łacińskiego.
Darek

Post autor: Darek »

A tu można mszę w rycie trydenckim ściągnąć http://tradycja.org/video/
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

Post autor: Salustiusz »

U mnie w Wielką Sobotę śpiewali tę łacińską litanię..tę samą co na pogrzebie papieża. Ale kaleczyli straszliwie, co chwilę 'ae' zamiat 'e'.
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
marcuss

Missa sancta Latine dicta

Post autor: marcuss »

Raz jeszcze serdecznie zapraszamy do uczestnictwa we Mszy świętej po łacinie w kościele pod wezwaniem świętego Kazimierza przy ulicy Broniewskiego 18 w SZCZECINIE.

Iterum ad celebrationem Missae sanctae Latine in ecclesia paroeciali sancti Casimiri SEDINI alto corde invitamus!
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

Różne rzeczy się mówi na temat znajomości łaciny przez księży i w ogóle jej używania z kościołach, ale ostatnio miałam okazję spowiadać się u jednego księdza w kościele Mariackim. I kiedy usłyszał, co studiuję, zaczął mi recytować z pamięci "Odyseję" i "Metamorfozy", i to pięknym, prawdziwym heksametrem! :shock: Coś pięknego... Żeby wszyscy księża tak potrafili. Od razu człowiek czuje, że po coś jednak żyje...

A na koniec powiedział: 'pięknie, dziecko, że uczysz się właśnie tego. No ale pieniędzy to ty mieć nie będziesz...' :cry: Utinam falsus vates sit!
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

Post autor: jozek »

"Asperges me Domine, hysopo et mundabor
lavabis me et super nivem dealbabor.
Miserere mei Deus, secundum magnam misericordiam tuam(...)"( Psalmus 59)

"Introibo ad altare Dei. Ad Deum qui laetificat iuventutem meam. Iudica me Deus et discerne causam meam de gente non sancta, ab homine iniquo et doloso erue me.(...) Confitebor tibi in cithara, Deus, Deus meus, quare tristis es anima mea, et quare conturbas me? "(Psalmus 42)

Ja także cenię i szanuję Mszę łacińską z Kanonem Rzymskim, wywodzącym się z IV w. po Chr.
Zauważmy że tzw. Novus Ordo Missae rózni się zasadniczo od Missa Tridentina i to w b. wielu elementach (nie tylko zewnętrznych typu pozycja kapłana). Często "msza po łacinie" to NOM po łacinie.
Na stronie http://www.liturgy.dk można zobaczyć fragmenty rekonstrukcji mszy średniowiecznej. Śpiew na Introitus, Graduale, Offertorium i Communio są zbieżne z Missale Romanum.
Można też sciągnąć z internetu Missale Romanum (ex decreto Concilii Tridentini restitutum), całośc po łacinie, b. ciekawe. Bardzo ładnie nagrana Tridentina (ale ok. 700 MB) jest dostępna na http://www.piusx.org.pl
Oprócz mszału jest jeszcze Rytuał Rzymski i kilka innych ważnych dokumentów pre-Vaticanum Secundum (ocz. wszystko łacina)
Wszystkie elementy prawidłowego stroju kapłana i tzw. ubioru kielicha są także wzięte z łaciny.
Również w seminariach niegdyś wykłady i rozmowy z wykładowcami były tylko po łacinie. Por. np. Zapiski Więzienne Stanisława kard. Wyszyńskiego - "ćwiczymy z księdzem konwersację łacińską".
Warto na koniec zauważyć, że zasady wymowy w KRK są nieco inne niż zalecane przez podręczniki. Ale tylko nieznacznie.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

kościelna wymowa łaciny różni się nieco od tej "klasycznej polskiej" - tak było, jest i będzie i nie da się tego raczej wykrzewić...

mam Missale Romanum (ex decreto ss.concilii Tridenti) w domu :D mam także Graduale Romanum i Liber Usualis :D i to wszystko na własność :D

zapraszam na mszę po łacinie w katedrze na Wawelu w każdą niedzielę o godzinie 9:00 ante meridiem - byłem w tą niedzelę (nie wszystko mi się podobało, aleć jest lepiej niż w Mariackim) :wink:

mam nadzieję, że uda mi się jakoś wkręcić na Wawel i stworzyć jakąś scholę, która śpiewałaby te wszystkie Gradualia, Introity, Offertoria etc... secundum libros, de quibus supra :D
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

Może jeszcze masz takie eleganckie wydanie Mszału z kolorowymi iluminacjami?
Trafiłeś w antykwariacie? Może jeszcze powiesz że masz tablice z Kanonem i Ostatnią Ewangelią (i jeszcze może jakieś z XIX w.?) ;)

Ciekawe przykłady śpiewu w wykonaniu dominikanów:
http://www.liturgia.dominikanie.pl/publikacje/plyty.php
O dziwo wymawiają "normalnie" a nie wedle zasad kościelnych... więc jednak regułę dało się przełamać :)

A czy w Mariackim odprawiają Tridentinę sprzed reform Jana XXIII?
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Martinus Petrus Garrulus pisze:zapraszam na mszę po łacinie w katedrze na Wawelu w każdą niedzielę o godzinie 9:00 ante meridiem - byłem w tą niedzelę (nie wszystko mi się podobało, aleć jest lepiej niż w Mariackim)
Tak, i ksiądz miał taki fajny stary ornat, a liturgia eucharystyczna była tyłem do wiernych :)

Szkoda, że nie wszystkie części są po łacinie, np. credo :( Taka scholka faktycznie by się przydała, tylko nie wiem, czy na Wawelu to wyjdzie. Juz prędzej u Dominikanów, oni śpiewają łacińskie pieśni na niektórych mszach, mogliby zrobić i całą mszę :) No i młodzież, która często chodzi do tego kościoła, chętniej zainteresowałaby się czymś takim :wink:

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

Ksiądz miał ornat rzymski? A manipularz, humerał, stułę skrzyżowaną na piersiach, cingulum? Wszedł w birecie?
Tak z ciekawości pytam;)

mam nadzieję, że uda mi się jakoś wkręcić na Wawel i stworzyć jakąś scholę, która śpiewałaby te wszystkie Gradualia, Introity, Offertoria etc... secundum libros, de quibus supra
Jeżeli , jak pisze Kore nie ma Credo po łacinie , jest to Novus Ordo Missae, więc Missale sprzed 1962 roku i inne księgi są bezużyteczne i nie mogą być stosowane tu... musisz poszukać Mszy indultowej lub FSSPX. Popatrztu : http://www.msza.net
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Nie znam się na starym obrządku mszy świętej i nie mam pojęcia, czy miał on biret i inne rzeczy, które wymieniłeś. Jedyna rzecz, o której wiem na pewno, to to, że ornat był inny niż normalnie noszą księża; stary i o trochę innym kroju. Zapytaj Martinusa, on lepiej zna się na takich sprawach. :wink:

A najlepiej wybrać się na Wawel samemu i zobaczyć to na własne oczy :)

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

Kompletny "stary strój" kapłana tutaj:
http://msza.net/m/i/om03.html - na ilustracji przedstawiony jest ornat tzw. gotycki, rzymski nie opada na ramiona i jest inaczej skrojony, bardziej "sztywny".
lub:
http://www.piusx.org.pl/liturgja/index.php?nr=5
ornaty rzymskie (trydenckie) i dalmatyki:
http://www.sklep.kosciol.pl/index.php?c ... 9b23587c08

Do oglądania i do kupienia ;) Dodam jeszcze że ornatem rzymskim jest np. pięknie haftowany ornat Piotra Kmity i inne zabytkowe z Katedry Wawelskiej. Gdy celebrans przywdziewał poszczególne elementy stroju odmawiał przepisane łacińskie modlitwy, nie wiem czy w NOM jest to kontynuowane.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ornat trydencki (nie ten powszechnie zwany "ozorkiem", lecz: dwa sztywne prostokąty zszyte dwoma szerokimi, skośnymi pasami na ramionach - taki mały opis :wink: )

humerałalba wiązana pod szyją na "troczek" szyta na formę "dzwonu" (teraz szyje się proste ze stójką)

stuła skrzyżowana na piersiach,

cingulum,

bez biretu :wink:

a żebyś wiedział, że mam tablice :D ale nie z ewangelią: pierwsza zawiera: Gloria, Credo, modlitwę nad darami, przeistoczenie,
druga zawiera: secreta nad darami i przy obmyciu rąk :D obydwie pochodzą z początku XX wieku :D
Awatar użytkownika
jozek
Civis Romanus

ornat trydencki z dwóch prostokątów? Czy mógłbyś pokazać jakieś jego zdjęcie czy rysunek? Czy Twój Mszał ma kolorowe ilustracje? Jeżeli ma to czy mógłbyś mi ewentualnie zeskanować przedstawienie Boga Ojca trzymającego Chrystusa na krzyżu, gdy kapłan zbiera do kielicha krew z ran na nogach Jezusa? To jest chyba na przy kanonie umieszczone... Czy można zapytać ile taki Mszał koszuje?
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

wiesz, to tylko taki "opis ornatu" - nie ma kształtu "owalnego" lecz taki "prostokąt, który ma rozszerzenie na ramionach i wycięcie na głowę też nie jest okrągłe, tylko "w szpiczasty serek" :wink:

mam małe wydanie mszału, (wszystko co w dużym, tylko w małym formacie) zapłaciłem za to 36 zł. kupiłem w antykwariacie przy ulicy św.Jana 3 w Krakowie :D mszały w dużym, formacie są w antykwariacie naukowym przy ul.Dominikańskiej :D tyle, że są dość drogie :D
m_q

Post autor: m_q »

Martinus Petrus Garrulus pisze:mam nadzieję, że uda mi się jakoś wkręcić na Wawel i stworzyć jakąś scholę, która śpiewałaby te wszystkie Gradualia, Introity, Offertoria etc... secundum libros, de quibus supra :D

Msze święte w rycie trydenckim w Krakowie:

- Niedziele i święta: godz. 13.15 kościół Ojców Bonifratrów przy ul. Krakowskiej 48
- dni powszednie: Wawel godz. 8.00
- tzw. "święta zniesione" kościół św. Wojciecha na Rynku godz 16.30

Co do scholi, to próby śpiewu, który stanowi oprawę muzyczną Mszy trydenckiej, odbywają się we czwartki o godzinie 20-tej. Zbiórki o godzinie 19.45 na placyku przed kościółkiem Św. Idziego (na końcu ul.Grodzkiej).
ODPOWIEDZ