Lingua latina : łacina bez pomocy Orbiliusza / Lidia Winnic
Lingua latina : łacina bez pomocy Orbiliusza / Lidia Winnic
a co powiecie o moim podreczniku? z ktorego od pazdziernika bede korzystala;) wlasciwie wyboru nie mam, ale zawsze dobrze wiedziec na czym sie stoi moze polecilibyscie jeszcze cos dodatkowego? jakis "malo kosztowny* slownik? bo chyba osobnej ksiazki do gramatyki nie kupie, ale moze wypozycze
Podręcznik podoba mi się. Można sprawdzać swoje postępy w tłumaczeniu, gdyż na końcu znajdują się tłumaczenia. Jest też fajna gra na końcu " Wedrówki Ulyssesa " po łacinie. Co do gramatyki, to polecam Wikarjaka oraz Samolewicza. Wikarjak jest łatwiejszy a Samolewicz pełniejszy.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Swietny podręcznik dla początkujących; sama na nim zaczynałam - jasno wyłożona gramatyka, miłe czytanki , rozwiązania na końcu. Polecam gorąco!
Jeśli chodzi o słownik, to mogę polecić "Mały słownik łacińsko - polski" Kazimierza Kumanieckiego, albo - o tym samym tytule - Józefa Korpantego. W księgarni powinien kosztować koło 20 - 30zł, ale można spróbować poszukać w anykwariatach, tam może być taniej.
Co do gramatyk, weź pod uwagę raczej Wikariaka. Samolewicz to pozycja dla zaawansowanych, zainteresownych szczegółami gramatyki opisowej.
Jeśli chodzi o słownik, to mogę polecić "Mały słownik łacińsko - polski" Kazimierza Kumanieckiego, albo - o tym samym tytule - Józefa Korpantego. W księgarni powinien kosztować koło 20 - 30zł, ale można spróbować poszukać w anykwariatach, tam może być taniej.
Co do gramatyk, weź pod uwagę raczej Wikariaka. Samolewicz to pozycja dla zaawansowanych, zainteresownych szczegółami gramatyki opisowej.
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
- Flavius Aetius
- Propraetor
Od razu mówię, że jestem raczej odosobniona w swej opinii, ale nie przepadam za samouczkiem Winniczuk. Pomysł świetny, wykonanie już takie sobie. Pamiętam, że najpierw uczyłam się z "Lectio latina", a potem z "Podr. dla lektoratów" i z "Łaciny bez Orbiliusza" właśnie, i ta ostatnia książka wydawała mi się strasznie chaotyczna. Ale to już kwestia gustu.
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...
wen ubunge ist besser wenne kunst.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...
wen ubunge ist besser wenne kunst.
-
- Peregrinus
No to zobaczymy Bo ja właśnie dziś mam zamiar rozpocząć z niego naukę
Ale łacina jest mi tylko potrzebna do tłumaczenia prostych tekstów (na razie). Udało mi się wypożyczyć ten podręcznik w bibliotece publicznej. Chyba go skseruję. Allora, vediamo .
Korepetycje język włoski. Cena do uzgodnienia, zależy od liczby spotkań. :)
-
- Peregrinus
Re: Lingua latina : łacina bez pomocy Orbiliusza / Lidia Win
Witam, mam ten podręcznika Winniczuk. Moje postępy w nauce raczej niewielkie. Może się w końcu zmobilizuje. A samego podręcznika nie potrafię ocenić, właściwie nie znam innych. A mam zamiar jeszcze coś dokupić jako uzupełnienie, myślałam o tanich podręcznikach licealnych typu Vox Latina dla liceów. Czy ktoś to zna?
-
- Tribunus popularis
"Orbiliusz" ujdzie, nie wiem jak wygląda "Vox latina", ale większość polskich podręczników to w najlepszym razie przyzwoite książki, większość z nich nigdy nie powinna zostać wydana . Dlatego po raz kolejny polecam anglojęzyczne podręczniki, których cała masa jest dostępna w internecie (wydane około 100 lat temu, więc legalnie, a wartość merytoryczną mają nie gorszą niż nowe). Tylko trzeba znać angielski na przyzwoitym poziomie. No i jest jeszcze oczywiście "Lingua Latina Per Se Illustrata" (w 100% po łacinie), to już trzeba kupić, albo zakombinować , w połączeniu z jakimś przyzwoitym podręcznikiem ta książeczka czyni cuda.
-
- Peregrinus
Właśnie przeglądam Lingua Latina per se Illustrata, Pars I, Familia Romana. Wydaje mi się całkiem fajna. Znalazłam link na naszym forum. Dzięki za podpowiedz.
Mam słownik łacińsko-polski Kumanieckiego. Czy polsko-łaciński tez był wydany?
Mam słownik łacińsko-polski Kumanieckiego. Czy polsko-łaciński tez był wydany?
- Alopex Lagopus
- Praetor
Co do słownika polsko-łacińskiego, to teraz właściwie jedyny na rynku jest słownik ułożony przez prof. Winniczuk. Problem w tym, że jest to słownik raczej szkolny i przy tłumaczeniu powiedzmy sobie tekstów wyższych lotów niż "Ala ma kota" trzeba podchodzić do niego z pewnym dystansem.
Jest jeszcze jeden słownik, przy czym ciężko do niego dotrzeć, ponieważ ostatnie jego wydanie pochodzi z XIX w. (dwutomowy słownik bodajże Woronowicza)
Mówią, że ma się kiedyś ukazać jakiś nowy słownik pol-łac, ale to już tylko takie plotki
Jeszcze jedno - w niektórych księarniach są na półkach jakieś słowniki łac-pol pol-łac+ sentencje (3 w 1 a cenę 15 zł). Tego radziłbym unikać...
Jest jeszcze jeden słownik, przy czym ciężko do niego dotrzeć, ponieważ ostatnie jego wydanie pochodzi z XIX w. (dwutomowy słownik bodajże Woronowicza)
Mówią, że ma się kiedyś ukazać jakiś nowy słownik pol-łac, ale to już tylko takie plotki
Jeszcze jedno - w niektórych księarniach są na półkach jakieś słowniki łac-pol pol-łac+ sentencje (3 w 1 a cenę 15 zł). Tego radziłbym unikać...
Uwaga: Ponieważ liczba użytkowników, którzy nie czytają podstawowych założeń regulaminu, sukcesywnie wzrasta, posty szczególnie irytująco łamiące zasady będą kasowane. Bez względu na żadne płacze i protesty.
Pozdrawiam.
AL
Pozdrawiam.
AL
-
- Peregrinus
Dziękuje. W takim razie będę szukała Winniczuk.