[pol->łac] zrozumieć świat
[pol->łac] zrozumieć świat
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam prośbę o przetłumaczenie takiego tekstu: zrozumieć świat
Z moich poszukiwań w interneci klaruje mi się coś w stylu: cognitio mundi
Z tym, że ja łaciny nie znam... to tylko moje poszukiwania, przypuszczenia... Wolę się zdać w tej kwestii na ekspertów...
Z góry dziękuję i pozdrawiam
kacpero
Mam prośbę o przetłumaczenie takiego tekstu: zrozumieć świat
Z moich poszukiwań w interneci klaruje mi się coś w stylu: cognitio mundi
Z tym, że ja łaciny nie znam... to tylko moje poszukiwania, przypuszczenia... Wolę się zdać w tej kwestii na ekspertów...
Z góry dziękuję i pozdrawiam
kacpero
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
- Bergerofont
- Civis Romanus
Czy dobrze rozumiem?
cognoscere odpowiada bardziej poznaniu zmysłowym, uczuciowym, doświadczeniu, a intellegere odpowiada zrozumieniu, poznaniu w sensie intelektualnym, poznaniu praw rządzących czymś...
W kontekście mojej potrzeby... takiego krótkiego motta dla mnie bardziej by mi pasowała propozycja Bergerofonta o ile dobrze to rozumiem.
Czy ja dobrze myślę? Proszę o dyskusję... gdyż właśnie pragnę zrozumieć świat
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za zainteresowanie
kacpero
cognoscere odpowiada bardziej poznaniu zmysłowym, uczuciowym, doświadczeniu, a intellegere odpowiada zrozumieniu, poznaniu w sensie intelektualnym, poznaniu praw rządzących czymś...
W kontekście mojej potrzeby... takiego krótkiego motta dla mnie bardziej by mi pasowała propozycja Bergerofonta o ile dobrze to rozumiem.
Czy ja dobrze myślę? Proszę o dyskusję... gdyż właśnie pragnę zrozumieć świat
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za zainteresowanie
kacpero
- Proconsul
ależ Bergerofoncie, przecież sam sobie zaprzeczasz:
cognoscere - poznać od początku, coś, czego się wcześciej nie znało; dowiedzieć się o czymś - Consilia tua cognovi! - krzyczał niegdyś Cycero do Katyliny: poznałem juz twoje zamiary! (w sensie: dowiedziałem sie o nich...)
recognoscere - rozpoznawać; e veste aliquem ~ rozpoznać kogoś po ubiorze;
noscitare - rozpoznać; poznać kogoś, kogo się już wcześniej znało:
"- Quid est, Marce? amicum non noscitas?
- Esne Tu, Tite? Per Iovem! Tam diu te non vidi! Quid valeas?"(-cóż to Marku? nie rozpoznajesz przyjaciela? - czy to Ty, Tytusie? Na Jowisza! Tak długo cię nie widziałem! Zdrowyś?)
natomiast:
noscere - to samo co cognoscere, np: NOSCE TE IPSUM - poznaj samego siebie. - ma to odcień poznawania czegoś, dowiadywania się o czymś, poznawania czegoś, np:
"nullaque mortales praeter sua litora norant" - "i żadnych prócz swoich nie znali śmiertelni brzegów" (Owidiusz, Metamorfozy)
intellegere - rozumieć,
np: quid tibi dicam, non intellegis? - nie rozumiesz tego, co do ciebie mówię???
"[...] quid superiore nocte egeris, ubi feris, quos convovaveris [...] Senatus haec intellegit, consul videt, hic tamen vivit!" - "[...] co robiłeś poprzedniej nocy, gdzie byłeś, kogo zwołałeś [...] Senat to rozumie (w sensie: wie) konsul widzi, a ten jednak żyje!" (pierwsza mowa Cycerona przeciwko Katylinie)
jeśli miałbym powiedzieć: poznać świat i umrzeć (parafraza z: Neapolim videre et mori) - to wyraziłby,m to tak: mundum cognoscere et mori!
gdybym zaś miał powiedzieć: poznaj świat! - nosce mundum!
cognosco, cognoscere, cognovi, cognitum = nosco, noscere, novi, notum
=> jak widać to w sumie ten sam czasownik, tyle, że z przedrostniem: "con-" a zresztą obydwa te czasowniki pochodzą od greckiego: γιγνοσκω - poznawać
cognoscere - poznać od początku, coś, czego się wcześciej nie znało; dowiedzieć się o czymś - Consilia tua cognovi! - krzyczał niegdyś Cycero do Katyliny: poznałem juz twoje zamiary! (w sensie: dowiedziałem sie o nich...)
recognoscere - rozpoznawać; e veste aliquem ~ rozpoznać kogoś po ubiorze;
noscitare - rozpoznać; poznać kogoś, kogo się już wcześniej znało:
"- Quid est, Marce? amicum non noscitas?
- Esne Tu, Tite? Per Iovem! Tam diu te non vidi! Quid valeas?"(-cóż to Marku? nie rozpoznajesz przyjaciela? - czy to Ty, Tytusie? Na Jowisza! Tak długo cię nie widziałem! Zdrowyś?)
natomiast:
noscere - to samo co cognoscere, np: NOSCE TE IPSUM - poznaj samego siebie. - ma to odcień poznawania czegoś, dowiadywania się o czymś, poznawania czegoś, np:
"nullaque mortales praeter sua litora norant" - "i żadnych prócz swoich nie znali śmiertelni brzegów" (Owidiusz, Metamorfozy)
intellegere - rozumieć,
np: quid tibi dicam, non intellegis? - nie rozumiesz tego, co do ciebie mówię???
"[...] quid superiore nocte egeris, ubi feris, quos convovaveris [...] Senatus haec intellegit, consul videt, hic tamen vivit!" - "[...] co robiłeś poprzedniej nocy, gdzie byłeś, kogo zwołałeś [...] Senat to rozumie (w sensie: wie) konsul widzi, a ten jednak żyje!" (pierwsza mowa Cycerona przeciwko Katylinie)
jeśli miałbym powiedzieć: poznać świat i umrzeć (parafraza z: Neapolim videre et mori) - to wyraziłby,m to tak: mundum cognoscere et mori!
gdybym zaś miał powiedzieć: poznaj świat! - nosce mundum!
cognosco, cognoscere, cognovi, cognitum = nosco, noscere, novi, notum
=> jak widać to w sumie ten sam czasownik, tyle, że z przedrostniem: "con-" a zresztą obydwa te czasowniki pochodzą od greckiego: γιγνοσκω - poznawać
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Bergerofont
- Civis Romanus
Martinus Petrus Garrulus pisze:ależ Bergerofoncie, przecież sam sobie zaprzeczasz
Dziękuję Martinusie za poparcie mojego "rozróżnienia" tak bogatym (a jakże! ) materiałem źródłowym
Bergerofont pisze:"mundum cognoscere" to raczej poznać/rozpoznać świat
Martinus Petrus Garrulus pisze:cognoscere - poznać od początku, coś, czego się wcześciej nie znało
Bergerofont pisze:mundum intellegere - pojmować, rozumieć
mhm...nie wiem w którym miejscu sie ze mną nie zgadzaszMartinus Petrus Garrulus pisze:intellegere - rozumieć
ani w którym miejscu zaprzeczam samemu sobie
w każdym razie kacpero chodzi o
wiec chyba zgodzisz się ze mną (i z samym sobą ), jeśli chodzi o "zrozumienie", że trafniejsze będzie jednak "intellegere"?kacpero pisze:Proszę o dyskusję... gdyż właśnie pragnę zrozumieć świat
pozdrawiam
Omne animal triste post maturam...
- Proconsul
a ino w tymże wytłuszczonym
dlatego mówię, że sobie zaprzeczasz
bo źródłosłów recognise jest w recognoscere, które rzeczywiścia ma takie znaczenie
bo przecież po łacinie też jest: cognoscere i re-cognoscereBergerofont pisze:Wg mnie "mundum cognoscere" to raczej poznać/rozpoznać świat - ang. re-cognise (poznać na powrót)
dlatego mówię, że sobie zaprzeczasz
bo źródłosłów recognise jest w recognoscere, które rzeczywiścia ma takie znaczenie
- Bergerofont
- Civis Romanus
Przepraszam, ale chyba nadal nie rozumiem "your point"
Wcale wszak nie piszę, ze w łącinie nie ma "recognoscere", ale w ang nie spotkałem się z "cognise", więc przytoczyłem ten przykład, a nie inny i myślnikiem zaznaczyłem prefiks...
nieważne...mam tylko nadzieję, że "zaspokoiliśmy" kacpero
pozdrawiam
Wcale wszak nie piszę, ze w łącinie nie ma "recognoscere", ale w ang nie spotkałem się z "cognise", więc przytoczyłem ten przykład, a nie inny i myślnikiem zaznaczyłem prefiks...
nieważne...mam tylko nadzieję, że "zaspokoiliśmy" kacpero
pozdrawiam
Omne animal triste post maturam...
- Proconsul
i właśnie o ten prefix toczy się spór boć chodzi mi o to, że angielskie recognise w znaczeniu przez Cibie wymienionym pochodzi od idem oznaczającego łacińskiego recognoscere, nie zaś od cognoscere
znowu wychodzi na to, że się czepiam
znowu wychodzi na to, że się czepiam