Matura z łaciny - temat tabu ?????
-
- Senator
O tempora o mores
Coś przebąkiwali o tym, że łacina ma być wycofana z matury. Jednak póki nie weszło to w życie, to człowiek mało się tym przejmował. Poczekajmy aż Romciowi się nie spodoba łacina w szkołach
Coś przebąkiwali o tym, że łacina ma być wycofana z matury. Jednak póki nie weszło to w życie, to człowiek mało się tym przejmował. Poczekajmy aż Romciowi się nie spodoba łacina w szkołach
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Ja chyba jakoś dziwnie rozumuję, bo dla mnie ten podpunkt jest komplentnie nielogiczny :/ Przecież łacina zawsze była w przedmiotach dodatkowych, tak samo jak wiedza o tańcu i historia muzyki, a nie w przedmiotach, z których "wybiera się jeden i zdaje obowiązkowy egzamin pisemny". Zrozumiałam to tak, że chodzi tu o tzw. trzeci przedmiot, którym przecież i tak nie mogła być łacina. No ale skoro już wsadzono tam łacinę, to niech licealiści przerzucają się prędziutko na grekę
Kropp's angels ;)
Co do dwóch ostatnich odpowiedzi to:
1 Niestety to nie Roman G. wprowadził wycofanie łaciny z egzaminu maturalnego, bo już w zeszłym roku mówiała o tym Centralna Komisja Egzaminacyjna.
2 Licealistom będzie trudno przestawić sie na grekę i zdawać z niej maturę, a to dlatego, że greka zostanie wycofana z egzaminów maturalnych już w roku 2008
1 Niestety to nie Roman G. wprowadził wycofanie łaciny z egzaminu maturalnego, bo już w zeszłym roku mówiała o tym Centralna Komisja Egzaminacyjna.
2 Licealistom będzie trudno przestawić sie na grekę i zdawać z niej maturę, a to dlatego, że greka zostanie wycofana z egzaminów maturalnych już w roku 2008
LINGUA LATINA PULCHERRIMA OMNIUM LINGUARUM EST!!!!!!!
www.ancient-center.prv.pl
www.ancient-center.prv.pl
Dlatego podkreśliłam, że już przebąkiwano coś o tym. Hmm tyle tylko, że zdaje się, iż tylko nasze liceum i jakieś liceum w Krakowie mają grekę. Poza tym musiałaby się dokonać jakaś reforma, aby greka była uczona na poziomie godnym matury
I am raised up and I will not reject the flute,
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Rzymianie mieli wiele sposobów na eliminowanie niewygodnych ministrów etc... ja z chęcią wypróbowałbym je na naszych politykach, bo mamy ich tyle (tych kwalifikujacych się na listy proskrypcyjne), że z pewnością mógłbym wypróbowac wszystkie sposoby "eliminacji", jakie wymyślili starożytni
verba mihi desunt...
verba mihi desunt...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
-
- Senator
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul