stypendia na UJocie
stypendia na UJocie
Instytut instytutem, ale podniesiono próg na stypendia naukowe z 30 % stud. na roku do 15 %. Na całym UJ. Miły prezent na wakacje. Więcej info na stronie UJ: www.uj.edu.pl
wydzieliłem tene temat, boć troszkę dygresyjnie się zrobiło Consul
wydzieliłem tene temat, boć troszkę dygresyjnie się zrobiło Consul
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Myślę, że takie stypendia to osobna sprawa. Być może wewnętrzna inicjatywa wydziału czy instytutu?
Naukowe za średnią wypłaca się dopiero po I roku, nie jest mozliwe uzyskanie takiego styp. na roku I- ze względu na brak średniej z poprzedniego roku. Procedura zaczyna się po 30 IX.
Zbiera się wtedy wszystki średnie roku, odcina najlepsze 15 % (dotychczas było 30%) i wewnątrz robi trzy progi , bo stawki są (na prawie): 200 300 400 zł. Prawdopodobnie (nie mam potwierdzonych informacji) w porównaniu z AE, AR czy prywatnymi są to stawki śmiesznie niskie.
Podniesienie poprzeczki nastąpiło ze względu na obniżenie dotacji dla UJ z budżetu państwa oraz ze względu na koneczność realizacji zapisu ustawowego o wyrównaniu środków na styp. socjalne i naukowe. Zresztą w tamtym roku obcięto socjalne o połowę.
Naukowe za średnią wypłaca się dopiero po I roku, nie jest mozliwe uzyskanie takiego styp. na roku I- ze względu na brak średniej z poprzedniego roku. Procedura zaczyna się po 30 IX.
Zbiera się wtedy wszystki średnie roku, odcina najlepsze 15 % (dotychczas było 30%) i wewnątrz robi trzy progi , bo stawki są (na prawie): 200 300 400 zł. Prawdopodobnie (nie mam potwierdzonych informacji) w porównaniu z AE, AR czy prywatnymi są to stawki śmiesznie niskie.
Podniesienie poprzeczki nastąpiło ze względu na obniżenie dotacji dla UJ z budżetu państwa oraz ze względu na koneczność realizacji zapisu ustawowego o wyrównaniu środków na styp. socjalne i naukowe. Zresztą w tamtym roku obcięto socjalne o połowę.
Nie tylko u Was. U nas rzekomo stypendium naukowe dostawało się za średnią bodajże ponad 4,5 a z racji tego, że dużo osób taką osiągało a uczelnia nie miała zbyt dużej dotacji to zmieniono zasady przyznawania i teraz 15% ( zdaje się ) najlepszych osób ze wszystkich roczników takowe otrzymują.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Na prawie było jakoś tak: od ~ 4,1 do ~ 4,4 dawali 200 zł, od ~4,41 do ~4,6 -300 zł, wyżej -400. Załapać się nie było tak trudno... tylko że, o ile wiem to na UW i na UJ na prawie są trochę inne niektóre przedmioty i "inaczej rozłożone" punkty za przedmioty. Samorząd będzie postulował aby zwiększyć próg do 20%.
Di immortales! To ile osób z mojego roku się załapie? Trzy?jozek pisze:Instytut instytutem, ale podniesiono próg na stypendia naukowe z 30 % stud. na roku do 15 %. Na całym UJ. Miły prezent na wakacje. Więcej info na stronie UJ: www.uj.edu.pl
Nie dość, że w ostatnim semestrze socjalne obniżyli - pozabierali nawet ludziom po 100 zł, to teraz jeszcze naukowe... Przecież to woła o pomstę do nieba!!!
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
Wiecie co, ja tych obliczeń i kombinacji wszystkich po prostu nie pojmuję. I jak jest na moim kierunku (czyli na MISH-u) ze stypendiami, też jeszcze nie pojęłam, bo docierają do mnie sprzeczne informacje. Widzę jedno: najpierw obcinanie socjalnych, potem redukowanie miejsc na naukowe w prosty sposób prowadzi do tego, że studenci, musząc się jakoś utrzymać, cały wolny czas będą poświęcać tylko na pracę, nie na naukę. Paranoja, nihil aliud.
Natomiast rektorskie stypendium dla laureatów olimpiad na UJ istnieje. W zeszłym roku wynosiło 600 zł/miesiąc, wypłacane przez 10 miesięcy.
Natomiast rektorskie stypendium dla laureatów olimpiad na UJ istnieje. W zeszłym roku wynosiło 600 zł/miesiąc, wypłacane przez 10 miesięcy.
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...
wen ubunge ist besser wenne kunst.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...
wen ubunge ist besser wenne kunst.
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
Co do stypendiów dla olimpijczyków: cieszę się, że instnieją, zawsze jest to pomoc na pierwszym roku, nieraz bardzo potrzebna. Wielu zdolnych i pracowitych jest ubogich, często dotykają ich też zdarzenia losowe (przykre), znam to z własnej obserwacji (nie z autopsji). Zdaje się zatem ,że pomoc taką należałoby rozszerzyć, przeżucając środki z innych dziedzin.
Sam nigdy nie wyszedłem poza etap szkolny olimpiady z historii, więc się nie interesowałem wcześniej tymi zagadnieniami.
Sam nigdy nie wyszedłem poza etap szkolny olimpiady z historii, więc się nie interesowałem wcześniej tymi zagadnieniami.