"nie ma sprawiedliwości..."

Pomoc w tłumaczeniu z języka polskiego na łacinę.
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

ini pisze:Witaj Celtis
Dawno Cię nie widziałam, ani nie czytałam. Cieszę się, że i Ty tu trafiłaś
Ech, Celtis, sama wiesz, jak to jest z tłumaczeniem tekstów. Quot homines, tot sententiae
mnie też miło Cię widzieć! :)

traduttore, tradittore - szkoda, że trzeba tłumaczyć, ale nie da się tak, żeby wszyscy wszystkie języki znali - może to i dobrze, zabawy by nie było :)

cześć, innu! ;-)
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

ini pisze:Kore, nie wiem, czy wiesz, ale nie zawsze bierze się pierwsze znaczenie danego słowa, bo mogą wyjść bzdury. Np. słowo: "liber,i" - oczywiście powiesz, że znaczy "książka". I tu będziesz w błędzie. Bo pierwsze znaczenie to łyko (drewniane). Albo przymiotnik "infelix,cis" - pierwsze znaczenie - bezpłodny.
Sprawdziłam znaczenia zarówno "persona", jak i " exsisto" w Plezi, który nieoczekiwanie spadł mi z nieba na tej pustyni :D :D :D I oto, co wyczytałam:

1. Persona - może znaczyć: maska; głowa ludzka lub zwierzęca w masce; postać dramatu; rola w życiu; godność, stanowisko; termin gramatyczny osoby. Nie ma natomiast znaczenia "osoba" w sensie dzisiejszym.
2. Exsisto - i tutaj muszę przyznać me erravisse; może znaczyć owo słowo być=istnieć, na dodatek zdarza się w tekstach klasycznych, np. Cycerona. Nie mniej jednak znaczenie to zostało wymienione jako ostatnie, a poprzednie zajmują pół strony - co nie jest bez znaczenia.

ini, ponawiam prośbę o to metrum :) Bo ja spać po nocach nie mogę z ciekawości... :wink:
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

dlaczego ja nie dostaję takich prezentów??? :( :cry: :cry: :cry: Ty to masz szczęście...

a teraz my moderator: wydzieliłem ową dygresję do "hyde parku"
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
ODPOWIEDZ