Forum tylko po łacinie

Miejsca w sieci związane z łaciną lub historią i kulturą starożytnego Rzymu.
C. Iulius Aquilius
Senator

Post autor: C. Iulius Aquilius »

Przesada. Dlaczego w imię jakiejś sztucznej "poprawności" mamy hamować rozwój języka? O formach poprawnych i błędach możemy mówić w przypadku łaciny, bo jest skończony zasób tekstów klasycznych, na których się opieramy. Ale polszczyzna jest językiem żywym, w dodatku bardzo hojnie zaopatrzonym w możliwości słowotwórcze. Po co z tego rezygnować?

Chciałbym także zwrócić uwagę, że formy takie jak "poszłem" czy "sprzedawają", choć spotykane w całym kraju, w Poznańskiem uznawane są za regionalizmy i jako takie nie mają charakteru błędu językowego.

Chyba wreszcie wezmę napiszę ten tekst o poprawności językowej na De Republica, który od tak dawna planuję :P
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

o poprawność językową to można wojny toczyć, a rozwoju języka nie da się zahamowac przecież :)
ale jakieś normy poprawności muszą istnieć, bo inaczej dorobimy się ameby, zamiast polszczyzny, jak będzie wszystko wolno, bo, tego, lingua nosta się zmienia w czasie :)

a łacina też się przecież zmieniała, zamknięty zbiór to jedno, a tysiąc lat rozwoju języka drugie.

ja mogę chętnie powojować w razie czego, bo jak czasem wędruję po internecie czy słucham, jak ludzie mówią, to mnie trafia bynajmniej nie szlak turystyczny - ok, rozwój języka rozwojem języka, ale pewne rzeczy, zanim im uzus przyzna rację bytu w gramatyce, drażnią i już. no :)
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
ODPOWIEDZ