XXIV Olimpiada Języka Łacińskiego 2005/2006

Dyskusje na dowolny temat.
Forrestus Regis
Tribunus militum

XXIV Olimpiada Języka Łacińskiego 2005/2006

Post autor: Forrestus Regis »

Kto z forumowiczów będzie na drugim etapie w przyszłym tygodniu? Przyznajmy się do swoich twarzy :-) Spotkam kogoś w Lublinie?
Ostatnio zmieniony śr 01 mar 2006, 20:24 przez Forrestus Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
[color=indigo]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

Post autor: Salustiusz »

Hehe.. ja jestem z Małopolski, także jak coś to dopiero w Warszawie, czego Tobie i sobie życzę! W zeszłym roku miałem duży niedosyt w Warszawie, bo zabrakło mi 2 pkt do ustnego etapu :( Do zobaczenia i powodzenia:)!
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
Gość

Post autor: Gość »

Jak już pisałam, ja, jocelyne i kathe będziemy w Lublinie (mam nadzieję, że w Warszawie też 8) ) więc spotkać nas nie będzie trudno :D A co do pecha, to rozumiem Salustiusza, bo mi brakowało 2 punktów do finałów :/ Ale w tym roku musi nam pójść lepiej :D Powodzenia wszystkim olimpijczykom - niech wygra najlepszy :D
Awatar użytkownika
perperuna
Tribunus militum

Post autor: perperuna »

Ups, zapomniałam się zalogować - to pisałam ja, perperuna ;)
Kropp's angels ;)
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

Post autor: Salustiusz »

A jakie macie lektury dodatkowe? Qrcze, ja miałem Cyceron i jego współcześni, ale się przstraszyłem rozmiarów i zmieniłem na Rzym, ludzie i budowle. Zła zamiana, moim zdaniem. Będę się jeszcze musiał wysilić:) Papa powodzenia, pueris et puellis!!!
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
Gość

Ja też do ostatniej chwili nie wiedziałam, co wybrać ;) i w sumie, to nadal nie jestem przekonana do swojego wyboru :D Wzięłam Plauta "Żołnierz samochwał" (superrr książka :D) i Stabryły "Owidiusz.Świat poetycki" (jestem w trakcie ;)) Trochę mnie sorka przestraszyła, że chyba tego na okręgu nikt nigdy nie wybrał i nie da się nawet pytania przewidzieć ;) Ale sama książka jest bardzo ciekawa, a Owidiusz dzięki niej urósł w moich oczach do rangi idola 8)
Forrestus Regis
Tribunus militum

Post autor: Forrestus Regis »

A ja nie zdążyłem przeczytać lektur, bo przeczytałem tutaj: http://www.wyraz.pl/olimpiady/jezyka_lacinskiego.php3, że drugi etap jest w lutym :-/ Więc postanowiłem przeczytać te książki w ferie i zająłem się nauką do drugiego etapu historycznej :-/ A teraz się dowiaduję, że olimpiada w styczniu :-/ Arghhhhhhhh!
[color=indigo]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
autystyczna

Post autor: autystyczna »

a ja jutro jadę do wrocka na ten drugi etap.

czuje sie pusta, glupia itd :P
przeczytalam mało, ale i tak pewnie nie dostane sie na ustny (btw tez wybralam "owidusz. swiat poetycki" :))
ogólnie to czuję się niepewnie. bardzo :(
Gość

No i widzisz Forrestus Regis, spotkaliśmy się na olimpiadzie, co więcej, spotkamy się na centralneym, co nie? :-P Ale mieliśmy jazdę dzisiaj w Lublinie, ja ***, 1. miejsce zająłem razem z Kasią i tym Adrianem, jak to powiedziała Doda odbierając Telekamerę: "Ale jaja! Jak berety!"
Teraz ją rozumiem :D
Pzdr dla całego Chełma, a szczególne pozdr dla Forrestusa i dla naszych wspaniałych towarzyszy ze Staszica i Unii Lubelskiej- nieco rozruszaliśmy to towarzystwo :d
Gość

Ej, co ja tam napisałem, że mi gwiazdeczki się zrobiły? To nie jest żadne brzydkie słowo! :D
Awatar użytkownika
perperuna
Tribunus militum

No i widzisz, Forrestus Regis, nie dość, że spotkaliśmy się na olimpiadzie, to jeszcze musieliśmy zająć razem trzecie miejsce ;) No i pewnie spotkamy się na finałach 8) podobnie jak pozostałe Kropp's Angels :D
Pozdrowienia dla wszystkich uczestników okręgu, jeśli jesteście z drugich klas i się nie udało, to popatrzcie na mnie, mi też się w ubiegłym roku nie udało :D
A Forrestus Regis żondzi tak btw, chociaż mógłby mówić trochę głośniej :D
Kropp's angels ;)
Gość

;]

A jaka była maksymalna ilość punktów i od jakiej się przechodzi dalej?
Awatar użytkownika
perperuna
Tribunus militum

Maksymalnie można było zdobyć 47 punktów, a od ilu się przechodzi ? Tego nie wie nawet Chuck Norris :D 7 lutego komisja podsumuje wyniki z całej Polski i wtedy ustali limit. Ale jak donoszą nieoficjalne plotki, to będzie około 40 - 41 punktów 8) W Lublinie były trzy pierwsze miejca, ale miały po 46 punktów, różnice między poszczególnymi miejscami były jednopunktowe z powodu małej liczby punktów do zdobycia. I tak, perpe i forrestus zgarnęli po 44 :D
Kropp's angels ;)
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

Ponieważ nigdy nie miałem w szkole łaciny ciekaw jestem jak taka olimpiada wygląda. Znaczy jakie pytania np. były?
Jedno widziałem bo Forrestius Regis podał do tłumaczenia fragment.
A co poza tym było?
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Gość

Było trzeba uzupełnić 3 zdania odpowiednim przyimkiem spośród 4 podanych i nazwać 2 zdania. A na ustnym były brechty i zieja na całego i tyle :D
ODPOWIEDZ