łacińskie żony i słowniki :P

Dyskusje na dowolny temat.
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Martinus raczej żonę będzie miał ;) Chyba, że aoryst miał być wersją na męża
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
ini
Tribunus militum

Post autor: ini »

Mój nie jest filologiem klasycznym, ale też ma przechlapane. Wszystkie metody nauczania przetestowałam najpierw na nim. Wszystkie koła musiał mi pisać i analizować, czy się nadają. A moich książek też nie liczyłam, ale mają one jakoś 2.5 m wysokości i 90 cm szerokości i się nie mieszczą. I fakt : mamy dwa Kumany. Mój tak sfatygowany (9 lat ze ze mną przeżył) i mojego męża (kupiony 10 lat temu, ale prawie nieużywany).
Si vis amari, ama
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

na takie zastosowanie męża to bym nie wpadła, ale podoba mi się ten pomysł!!!! :-)
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
Castlereigh
Civis Romanus

Post autor: Castlereigh »

Chyba jak sie ma dublety książek to powód do radości, a nie stresu, bo można czytać swój egzemplarz/dłubać w swoim słowniku w tym samym czasie, co druga osoba :D
"Kardynale, wiemy o waszych wysiłkach, mających na celu odkrycie naszych tajemnic. Dajcie sobie z nimi spokój, i tak nie dowiecie się niczego ponad to, co sami zechcemy wam zdradzić."
Awatar użytkownika
ini
Tribunus militum

No, jak już chwalić to chwalić. Tak ofiarnego chyba nigdzie nie znajdziecie. Zeskanował mi i wydrukował słownik grecko-polski
(Abramowiczównę). Zajęło mu to cały rok, ale za to na 5 roku miałam własny i nie musiałam ślęczeć nad nim w czytelni do późna.
Si vis amari, ama
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

no to rzeczywiście mąż podziwu godny! :-)

a puszczałaś jakoś ten skan w obieg? bo ja też jakiś posiadam... :-)
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
Thomas
Tribunus militum

Post autor: Thomas »

A ja proszę państwa chciałbym się ożenić ze słownikiem jakiejś przepięknej klasyczki. Niestety jak narazie chyba jednak wybiorę dużego Korpantego, choć nie wiem czy Plezia nie byłaby lepsza. Ale Plezia z kolei cięższa, więc chyba zrezygnuje z niej na jakiś czas :D
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Plezia to mężczyzna :!: :!:
Awatar użytkownika
Castlereigh
Civis Romanus

Post autor: Castlereigh »

Ale to tak cudownie brzmi, ta Plezia... Tak kobieco... :D :D
"Kardynale, wiemy o waszych wysiłkach, mających na celu odkrycie naszych tajemnic. Dajcie sobie z nimi spokój, i tak nie dowiecie się niczego ponad to, co sami zechcemy wam zdradzić."
Awatar użytkownika
Thomas
Tribunus militum

Post autor: Thomas »

Ups no to wpadłem :D:D:D A kto go tam zresztą wie, może kiedyś był kobietą :)

Fakt PLEZIA BRZMI KOBIECO... :p:p:p
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Toż to Marian :lol:
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

:lol: :lol: :lol: Marian i Hela :D :D :D equus Polonicus :lol: :lol: :lol:

przecież napisałem, że "futura żona" :P nie czytacie ze zrozumieniem...

nie wiem, czy jestem bardzo komunikatywny, bo jak coś po niemiecku, czy po łacinie przywalę, to przecież nikt tego nie rozumie i musze powtarzać zmieniając język :P a greckie wstawki... też się pojawiają... myślę, ze za jakieś pół roku też będę greki jak łaciny i niemca uzywał... :D i wtedy ze mną "nie pogadasz" :P (do profanusów oczywiście to skierowane, boć większość z was zna łacinę grekęve sive niemiecki) :wink:
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

z tego wcale nie wynika, że będziemy rozumieć Twoje wstawki. po grecku jeszcze mniej ludzi mówi, niż po łacinie - starożytnemu rzecz jasna. bo jeszcz nie udało im się dogadać co do wymowy ;-)

zresztą, tak to jest z dziwnymi językami, że jak się ich uczysz, to mało kto zrozumie, dlaczego, a jeszcze mniej z kim da się o tym porozmawiać. przechlapane ;-)
Awatar użytkownika
ini
Tribunus militum

Celtis: puszczałam w obieg ten słowni. Tylko nie wiem, skąd Ty go masz? Chyba, że ktoś inny również go skanował.
Thomas: radzę kupić Plezię. Wiem, że ciężki, ale za to najpełniejszy.
Wiecie, tak sobie myślę, że my, filolodzy klasyczni, niezłe musimy mieć muskuły i kondycję. Bo przecież jeśli nie ma się w domu Plezi, czy Abramki, to lata się do biblioteki. A tam przenieść te wszystkie słowniki z półki do siebie na stolik to nielada umiejętność. Pamiętam, jak na mnie patrzyli inni "zaczytani" jak z takim pakietem 9 tomów szłam do swojego stolika.
Si vis amari, ama
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

od kolegi dostałam :-) takie rzeczy szybko się rozchodzą :D

oj, musimy, musimy - książki paskudnie ciężkie są. ostatnio się o tym bardzo dobitnie przekonałam, kiedy wracałam z Grecji z jakimiś 35 kilogramami bagażu, z czego mój plecak ważył prawie 28 - cudem udało mi się nie zapłacić za nadbagaż. no i w domu sprawdziłam, okazało się, że miałam 10 kg nowych książek.
ja dziękuję, czułam się, jakby mi się kręgosłup miał urwać - czekam tylko, co będzie, jeżeli pojadę tam na Erasmusa i będę miała cały rok na zbieranie makulatury!

co jakiś czas zaczynam się zastanawiać, czy nie było lepiej zająć się kolekcjonowaniem ozdób z piór... ;-)
ODPOWIEDZ