C. Iulius Aquilius pisze:Jeżeli grekę można zdawać tylko jako przedmiot dodatkowy, nie ma możliwości wyboru poziomu podstawowego. A egzaminy rozszerzone od tego roku co prawda jako rozszerzone uważane są za zdane od 30%, ale jeśli osiągnie się wynik z przedziału (20%, 30%>, matura jest zaliczana jako zdawana na poziomie podstawowym z punktacją pomnożoną przez 1,5.
Oczywiście, jeżeli Romanus Perpulcher Educator podpisze odpowiednie rozporządzenia, bo na razie to tylko takie ploty rozsiewane przez ministerstwo. Póki co nikt nic nie wie, pellicula Bohemica...
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura! To zmiany wchodzące w życie dopiero za rok. I rocznika 1988 nie obowiązują! Owszem, dopiero za rok będzie taki przelicznik i będzie się wybierało tylko jeden poziom, albo podstawowy,albo rozszerzony. Obecnie tzn. od tego roku można nie zdać jednej matury, a z pozostałych w sumie trzeba mieć 30% A rozszerzone są dla ciebie i możesz z nich mieć nawet 2% a i tak zdajesz... No nie wiem, ja mam taką wiedzę na razie,ale zobaczymy co to się wyklaruje wkrótce...