Watykan a Latinitas viva

Miejsca w sieci związane z łaciną lub historią i kulturą starożytnego Rzymu.
Heliotis
Quaestor

Watykan a Latinitas viva

Post autor: Heliotis »

Warto zajrzeć na stronę:
Latinitas, Opus Fundatum in Civitate Vaticana.
Znajduje się tam kilka przykładowych artykułów i spisy treści z periodyka Latinitas, informacje o Certamen Vaticanum oraz łacińskich kursach tam się odbywających, ale przede wszystkim:
Lexicon Recentis Latinitatis, którego reklamować nie trzeba. :)
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...

wen ubunge ist besser wenne kunst.
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

a czy jest gdzieś coś napisane o tym, co ta vatykańska organizacja robi rzeczywiście dla łaciny poza wydawaniem "Lexiconu"? bo ilekroć piszemy coś do nich, to nie otrzymujem ani razu odpowiedzi... :P wiem, że to jedyna państwo na świecie, które ma łacine językiem urzedowym, ale tak naprawdę, to nie utrzymuje żadnego kontaktu z ludźmi rzeczywiście po łacinie mówiącymi...

si erro emender!
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Heliotis
Quaestor

Wiesz co, ja nie wiem, czy błądzisz, bo nigdy do nich nie pisałam. Być może powodem takiego "lekceważenia" jest fakt, że organizacje watykańskie to takie molochy, w których dużo się dzieje, ale nikt naprawdę nie wie, co dokładnie, i nie mają czasu na odpisywanie na listy, co może robić nieomal fanowskie stowarzyszenie z gatunku LVPAE?

Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

my bynajmniej chcemy działać, zrobć societatem, gadać, nawijac po łacinie... moim zdaniem LVPA robi więcej, bo choć seminaria organizuje... ja nie słyszałem, aby Latinitas Viva organizowała coś podobnego...

chciałbym wysłać list prywatny - normalny na papierze, albo e-mail do "głowy" tej Latinitatis - przewodniczący komisji ds. łaciny czy jakoś tak - ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnych do niego adresów etc.. nawet nazwiska... :evil:

wysłałbym mu zaproszenie na seminarium LVPY jak coś więcej będzie nam na ten temat wiadomo...

może trzeba wejść gdzieś w jakiś dział z "komisjami" na tej stronce Wtykanu... :?
Heliotis
Quaestor

Ale ja nie mówię, że LVPA nie robi więcej - tam się miał znaleźć uśmieszek, o taki: ;). Chodzi mi tylko o to, że z założenia łatwiej o kontakt z ludźmi, którzy łaciną zajmują się tylko z powodu łaciny, niż z organizacją działająca z ramienia Państwa Kościelnego, i. e. posiadającą ukryte założenie ("propagujemy łacinę, bo jest językiem KRK"). W pierwszym przypadku wszystko jest bardziej spontaniczne (dlatego mówię o organizacji "fanowskiej" - dla mnie ten przymiotnik to komplement, bo podkreśla, że ktoś robi coś tylko z zamiłowania), w drugim - bardziej sformalizowane.
Ale adresu do nich pomogę ci szukać, tak czy inaczej.

Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

kiedyś był taki program o życiu codziennym Watykanu i pokazywali w nim takiego księdza (właśnie "głowę" tej komisji, która wymyśliła samodzielnie wiele nazw dla miejsc w Wtykanie typu "portus helicopterorum", program obsługi bankomatu po łacinie etc...) to bardzo fajny facet, kocha łacinę... pokazywali, jak przygotowywał klareyków do uczestnictwa we mszy po łacinie i w wielkim wzburzeniu (robili karygodne błędy etc...) powiedział do nich: "łacina niesie ze sobą wielkie wartości, na łacinie i kulturze antycznej cały świat został zbudowany, łacina to wielkie dziedzictwo kultury światowej, na co dzień cały świat posluguje sie alfabetem łacińskiem, wieloma słowami pochodzącymi z łaciny... ale wy o tym nie wiecie, bo jesteście strasznie ograniczeni i przez to zamknięci na ten wielki skarbiec wiedzy" :D bardzo mi się to spodobało i pomyslałem, że warto byłoby mieć kontakt z tym człowiekiem :D

niestety nie pamietam nazwiska... nie wiem, gdzie moge tego szukac :(
Heliotis
Quaestor

A pamiętasz kiedy (chociaz w przybliżeniu) i na jakim kanale był ten program? Bo to da się sprawdzić.

Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

ho, ho ho... na TVP 2 albo TVP 1... (ze szczególnym wskazaniem na TVP 2) nie sądzę, żeby to było na innym kanale... zdaje mi się, że to było po smierci papieża... wtedy był jakiś bum na takie programy... choć nie ukrywam, ż enie jestem pewien... wtedy pierwszy raz wszedłem na oficjalną strone Watykanu i znalazłem "Latinitas Viva" - idzie jakoś sprawdzić to w komputerze kiedy to było??? wtedy najprawdopodobniej dodałem adres owej do "ulubionych" i napisałem maila...
Awatar użytkownika
Castlereigh
Civis Romanus

Post autor: Castlereigh »

A to nie był któryś z tych ziomów?

CONSIGLIO DIRETTIVO
Rev. PAVANETTO Cleto, Presidente
Rev. CARTAGENA P. Carlos, Segretario
Mons. TUREK Waldemar
Rev. SALVI Antonio
Dott. PERSEGATI Walter
Rev. PAGANO Sergio
Rev. ROSSINI Claudio

Tam jest nawet, wnioskując z imienia i nazwiska, nasz człowiek jeden! :D :D :D
"Kardynale, wiemy o waszych wysiłkach, mających na celu odkrycie naszych tajemnic. Dajcie sobie z nimi spokój, i tak nie dowiecie się niczego ponad to, co sami zechcemy wam zdradzić."
Heliotis
Quaestor

Z tych ziomów kojarzę tylko Pavanetto, który napisał gramatykę łacińską po łacinie. Ja stawiałam na Gero Weishaupta, on tam robił jakieś tłumaczenia dla Watykanu. Ale nie wiem, jak sprawdzić emitowane programy przez internet, bo TVP nie ma na stronie archiwum (bądź też ja nie mogę go znaleźć ;)).

Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

wiesz, że nie wiem... :( ja stawiam na Carlosa, on jakoś tak się nazywał chyba... bodajże z Ameryki był - zdziwiło mne to, że posługiwał się czymś pomiędzy włoską a polską wymową łaciny bez amerykańskiego akcentu... gdybym zobaczył zdjęcie, to z pewnością bym go poznał :wink:
ODPOWIEDZ