XXIV Olimpiada Języka Łacińskiego 2005/2006
Ano pierwszego dnia, od 9 pisaliśmy tłumaczenie tego tekstu plus rozwiązywaliśmy 6 - zadaniowy test gramatyczny typu abcd (banał, bo zdania żywcem były wyjęte z tekstu ). Na to wszystko mieliśmy czas do 13. Wg mnie tego czasu było jak zwykle za dużo, bo ja już po godzinie nie miałam co robić Ale zrekompensują nam to na finałach, bo tam jest zawsze za mało czasu W trakcie panie z komisji dały nam pączki (pyszne ) i herbatę/kawę. Wyników można się było dowiedzieć po 22 dzwoniąc do pań z komisji W hotelu, w którym mieszkały kropp's angels i inni uczestnicy, wiadomości rozeszły się lotem błyskawicy Następnego dnia rano zebrano nas w jednej salce, dla formalności podano wyniki, a potem wołano nas po kolei do drugiej salki, gdzie był ustny Ustny wygląda tak, że losuje się zestaw trzech pytań i dwa pytania z wybranych lektur. Moje to: zasługi Solona dla rozwoju demokracji, teatr rzymski, dokąd płynęła Argo, a z lektur: typy komizmu w Żołnierzu Samochwale i sposób przedstawiania przyrody w utworach Owidiusza. Potem komisja zebrała się na krótką naradę, po której nastąpiło ogłoszenie wyników i rozdanie nagród Mam nadzieję, że wiernie oddałam klimat olimpiady
Żeby "popisać" się znajomością kultury antycznej najpierw musiałeś jak najlepiej przetłumaczyć tekst i rozwiązać test gramatyczny (a zdanie 2 z zad.2 nie było żywcem wyjęte z tekstu, ha W tekście miałeś ACI, a tutaj, jako że nie było verbum regens, tzreba było wstawić ind.perf.pass. ) A ustny to już jak napisałem powyżej- brecht i zieja, zwłaszcza z tekstami znajomków ze Staszica i Unii
One more thing, olimpiada ma nazwę OLIMPIADA JĘZYKA ŁACIŃSKIEGO, nic tam nie ma o kulturze antycznej, ale w każdej ollimpiadzie językowej masz dodatkowe "powinności" (od razu kojarzy mi się Cycerońskie "De officis" ) zapoznać się z dodatkową lekturą i być obeznanym z kulturą i historia "regionu" językowego.
No jeśli zasługi Solona dla rozwoju demokracji maja związek z łacińskim kręgiem kulturowym
Żartuję oczywiście
Greka też jest fajna i świat grecji tyle że rozdział tematyczny może nieco mylić w pierwszej chwili.
Żartuję oczywiście
Greka też jest fajna i świat grecji tyle że rozdział tematyczny może nieco mylić w pierwszej chwili.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή
Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή
Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Uff Już po wszystkim. Dziękuję wszystkim za tę atmosferę przesiąkniętą kulturą klasyczną ))
Z pisemnego wyszłam razem z perpe po czym zajęłyśmy się konsumowaniem boskich [jak zwykle ] pączków oraz napitkiem.
Trochę nas zaskoczyły osoby, które nawet nie tknęły tłumaczenia albo tylko i wyłącznie wypisały słówka [??]. Miały jednym słowem kłopociki, szkoda tylko, że się poddały.
Etap ustny jest zły ) Najbardziej bałam się sytuacji, że wylosuję pytanie, na które nie będę umiała nic kompletnie powiedzieć [traumatyczne wspomnienia z ubiegłego roku ]. Na szczęście - było dobrze, nawet bardzo
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia [mam nadzieje:)] w Warszawie
Z pisemnego wyszłam razem z perpe po czym zajęłyśmy się konsumowaniem boskich [jak zwykle ] pączków oraz napitkiem.
Trochę nas zaskoczyły osoby, które nawet nie tknęły tłumaczenia albo tylko i wyłącznie wypisały słówka [??]. Miały jednym słowem kłopociki, szkoda tylko, że się poddały.
Etap ustny jest zły ) Najbardziej bałam się sytuacji, że wylosuję pytanie, na które nie będę umiała nic kompletnie powiedzieć [traumatyczne wspomnienia z ubiegłego roku ]. Na szczęście - było dobrze, nawet bardzo
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia [mam nadzieje:)] w Warszawie
Kropp's Angels
Super było co nie??? Pozdrowionka dla Kropp's Angelsów, Forrestusa i Konrada Widzimy się w Wawie. Muszę przyznać, że nie było źle, no i nareszcie dostałam duuuuużą książkę (w tamtym roku na okręgu zajełam przedostatnie miejsce z nagrodzonych, a kolega który był drugi lub trzeci i dostał ogromny dwutomowy słownik podszedł do mnie i powiedział, że jak był taki młody jak ja to też dostał taką małą książkę ) Wszystkie Kropp's Angelsy jadą dalej
Nie no, dawno tak się nie uśmiałam, lol wszechczasówBq pisze:Czy ludzie z Chełma są od tej wielkiej małej pani, co wyglada jak Pocachontas na emeryturze (Chodzi mi o długość włosów?:D) spiete sa w taki wielgachny kok? Pozdrawiam
Tak, dokładnie, jesteśmy od Pocahontas na emeryturze I dlatego w sygnaturkach mamy Kropp's angels, bo ta Pocahontas nazywa się Jolanta Kropp (podobno nie ma nic wspólnego z siecią sklepów z ubraniami, ale kto ją tam wie )
Pozdrawiam
Kropp's angels ;)
- Salustiusz
- Quaestor
Oj
Szkoda Proszę Państwa, że ten Harctur jest taki badziewny i nie rozdają zaproszenia dla wszystkich nauczycieli. Znowu będę mieszkał sam:/
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
-
- Tribunus militum