...jeeej-musze zaliczyc lacine
...jeeej-musze zaliczyc lacine
nic nie rozumiem z laciny- mam jutro wazne ostateczne zaliczenie - i pytania- okreslic przynalezniosc do deklinacji i rodzju- facies, faciei dies, diei , domus, domus, genu, genus...
Chodzi o to, że nie umiesz tych wyrazów do deklinacji przyporządkować? Przecież wystarczy otworzyć słownik i zobaczyć według jakiej deklinacji się te słowa odmieniają. Chyba, że ja nie zrozumiałam Ciebie. W czym dokładnie leży problem?
Facies,ei -> 5 deklinacja, rodzaj żeński
Dies,ei -> 5 deklinacja, rodzaj męski ( też żeński )
Domus,us -> 4 deklinacja, rodzaj żeński
Genu,us -> 4 deklinacja, rodzaj nijaki
Nauczyć sie deklinacji 4 i 5 na jutro nie powinno stanowić problemu Przynależność do deklinacji oceniasz końcówką genetivu sg, więc naucz się oprócz nominativu także genetivu tych przypadków i już znasz deklinację.
Facies,ei -> 5 deklinacja, rodzaj żeński
Dies,ei -> 5 deklinacja, rodzaj męski ( też żeński )
Domus,us -> 4 deklinacja, rodzaj żeński
Genu,us -> 4 deklinacja, rodzaj nijaki
Nauczyć sie deklinacji 4 i 5 na jutro nie powinno stanowić problemu Przynależność do deklinacji oceniasz końcówką genetivu sg, więc naucz się oprócz nominativu także genetivu tych przypadków i już znasz deklinację.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Innu, ale żeby pomóc sobie słownikiem, to trzeba znać deklinację, bo w słowniku nie ma cyferek, że to jest 1, a to 5 deklinacjainnuendo pisze:Chodzi o to, że nie umiesz tych wyrazów do deklinacji przyporządkować? Przecież wystarczy otworzyć słownik i zobaczyć według jakiej deklinacji się te słowa odmieniają.
LINGUA LATINA PULCHERRIMA OMNIUM LINGUARUM EST!!!!!!!
www.ancient-center.prv.pl
www.ancient-center.prv.pl
nie no, jeżeli się wie, jak interpretować nominativy i genetivy razem wzięte, to zasadniczo wystarcza
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]