Filolog klasyczny - mity a prawdy
Salustiuszu, a może pójdzie na całość i nazwijcie swoje biuro, dajmy na to, "Charybda"? a tych, którzy będą wiedzieli, o co chodzi, dopuszczajcie do spółki
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
a ja widziałem firmę windykacyjną SECURIS
dziś jechałem pociągiem (Szczecin-Kraków - jak zawsze z 10-monutowym opóźnieniem) i w przedziale ze mną siedziała mama ze swoją 3-letnią córką... córeczka tak pięknie mówiła po polsku z "akutusami, circumfleksami, grawisani", że przysłuchiwałem się każdemu zdaniu... wiecie, jak to jest słuchac tak melodyjnego języka w ustach dziecka, które nieświadomie stosuje greckie akcenty częściowo przestrzegając jednocześnie zasad akcentowania w zdaniu w j.greckim???
koleżanka mojej babci rzekła: "...i wzięła Jadźkę opiekunką do matki..." a ja natychmiast zacząłem się doszukiwać w tym jakiegoś polskiego "ablativu finalis" czy czegoś w rodzaju supinum ne "u"
w Krakowie obok Ikei ujrzałem dziś napis "Quercus" n jakimś sklepie (chyba z drewnem, albo jakimiś artykułami ogrodniczymi...)
ale nikt nie pobije krakowskiego sklepu "damsko-męskiego" (z odzieżą) o nazwie "Femina"
dziś jechałem pociągiem (Szczecin-Kraków - jak zawsze z 10-monutowym opóźnieniem) i w przedziale ze mną siedziała mama ze swoją 3-letnią córką... córeczka tak pięknie mówiła po polsku z "akutusami, circumfleksami, grawisani", że przysłuchiwałem się każdemu zdaniu... wiecie, jak to jest słuchac tak melodyjnego języka w ustach dziecka, które nieświadomie stosuje greckie akcenty częściowo przestrzegając jednocześnie zasad akcentowania w zdaniu w j.greckim???
koleżanka mojej babci rzekła: "...i wzięła Jadźkę opiekunką do matki..." a ja natychmiast zacząłem się doszukiwać w tym jakiegoś polskiego "ablativu finalis" czy czegoś w rodzaju supinum ne "u"
w Krakowie obok Ikei ujrzałem dziś napis "Quercus" n jakimś sklepie (chyba z drewnem, albo jakimiś artykułami ogrodniczymi...)
ale nikt nie pobije krakowskiego sklepu "damsko-męskiego" (z odzieżą) o nazwie "Femina"
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
To znaczy??? Jej akcent był toniczny z greckim zróżnicowaniem tonu Jeśli potrafiła wyprodukować akcent rosnąco-opadający, to musimy ją odszukać, zapiszę się do niej na lekcje!Martinus pisze:córeczka tak pięknie mówiła po polsku z "akutusami, circumfleksami, grawisani"
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
Hic est totius fortitudinis fortitudo fortis...
wen ubunge ist besser wenne kunst.
- Proconsul
właśnie, jej akcent był bardzo toniczny... a żebyście słyszeli zdania pytające... nikt tak nie potrafi zrobić acutusu
ona wręcz śpiewała... a te circumflexy... choć nie zawsze we właściwym miejscu, aleć były piękne...
Dziewczynka miała na imię Asia, jechała z Poznania do Katowic, a stamtąd do Ząbkowic, bowiem ma tam babcię
ona wręcz śpiewała... a te circumflexy... choć nie zawsze we właściwym miejscu, aleć były piękne...
Dziewczynka miała na imię Asia, jechała z Poznania do Katowic, a stamtąd do Ząbkowic, bowiem ma tam babcię
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
No dobra, powiedzmy, że wierzę ci na słowo. Chociaż obawiam się, że mylisz akcent z intonacją, bowiem polski nie ma długich samogłosek, które byłyby zdolne "udźwigąć" circumflexus.
...Sic habebis gloriam totius mundi; ideo fugiet a te omnis obscuritas.
- Proconsul
-
- Senator
A zauważyłeś także udźwięcznienie międzywyrazowe, uproszczenia grup spółgłoskowych, zamianę [aj]->[ej] albo niemieckie [nk]? Bo całkiem możliwe, że słyszałeś przykład nieskażonej jeszcze telewizją ani szkołą wymowy poznańskiej
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
http://derepublica.blox.pl
- Proconsul
-
- Senator
- Proconsul
- Salustiusz
- Quaestor
- Proconsul