Szyk wyrazów w zdaniu
Szyk wyrazów w zdaniu
W języku polskim kolejnośc wyrazów jest bardzo dowolna. Jak to wygląda w łacinie? (Głównie interesuje mnie zdanie oznajmujące czasu terażniejszego w stronie czynnej.) Które części zdania są "sztywne" i gdzie stoją, a które nie?
zabili mi żółwia
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
w łacinie jak w polskim - rób co chcesz, lecz istnieją dwie zasady:
-czasownik w formie osobowej lubi stac na koncu za bezokolicznikiem
np: Libros legere soleo. - Mam zwyczaj czytać książki.
-orzeczenie lubi stać za podmiotem i dopełnieniem
np: Ciconia ranam videt. - Bocian widzi żabę.
-dopełbnienie lubi stać pomiędzy podmiotem a orzeczeniem (przykład powyższy ilustruje także i to)
-czasownik w formie osobowej lubi stac na koncu za bezokolicznikiem
np: Libros legere soleo. - Mam zwyczaj czytać książki.
-orzeczenie lubi stać za podmiotem i dopełnieniem
-dopełbnienie lubi stać pomiędzy podmiotem a orzeczeniem (przykład powyższy ilustruje także i to)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Tak, przydawka przymiotna (czyli przymiotnik określający rzeczownik) lubi stać za rzeczownikiem.
A jeśli chodzi o czasownik, to w ogóle lubi on stać na końcu zdania, nie tylko za bezokolicznikiem czy podmiotem. W praktyce oczywiście różnie z tym bywa, ale taka jest tendencja:)
A jeśli chodzi o czasownik, to w ogóle lubi on stać na końcu zdania, nie tylko za bezokolicznikiem czy podmiotem. W praktyce oczywiście różnie z tym bywa, ale taka jest tendencja:)
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
- Proconsul
ja zwróciłem uwagę na to, że forma osobowa czasownika stoi za bezokolicznikiem na końcu, boć rzadko zdarza się, że jest odwrotnie
Np: Vos nihil dicere velle sentio. - czuję, że nie chcecie nic mówić (w takiej kolejności jak po łacinie: Że nic nie mówić chcecie czuję. dosł: Czuję was nic mówić chcieć)
Np: Vos nihil dicere velle sentio. - czuję, że nie chcecie nic mówić (w takiej kolejności jak po łacinie: Że nic nie mówić chcecie czuję. dosł: Czuję was nic mówić chcieć)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
My mielismy na lekcji taki przyklad, zeby pamietac o tym, ze dopelnienie jest acc. w przeciewienstie do polskiego np. "nie lubie kogo, czego".Martinus Petrus Garrulus pisze: -orzeczenie lubi stać za podmiotem i dopełnieniem
Tak wieć mielismy dwa zdanka:
"Ciconia ranam amat."
a patrząc z perspektywy żaby
"Rana ciconiam non amat"
- Proconsul