końcówki czasowników w ind. perfecti activi
końcówki czasowników w ind. perfecti activi
Ponoć czasowniki I koniugacji mają najczęściej końcówkę -avi, drugiej - -ui. Czy to prawda? Co oznacza to "najczęściej", tzn czy wyjątków jest kilka, kilkanaście (jeśli tak, czy mógłbym prosić o ich podanie?), czy wiele? Jak jest z III i IV koniugacją?
zabili mi żółwia
(pyatanie nie związane z poprzednim; nie chciałem zakładać nowego tematu, bo nie jest ono szczególnie ważne)
Czy przymiotniki, albo wogole wszystkie wyrazy, zakończone na - er, - era, - erum?
Pytam, bo zobaczyłem, ze wszystkie przymiotniki i rzeczowniki 2D zachowujące -e- w przypadkach zaleznych mają to -e- krókie.
Czy przymiotniki, albo wogole wszystkie wyrazy, zakończone na - er, - era, - erum?
Pytam, bo zobaczyłem, ze wszystkie przymiotniki i rzeczowniki 2D zachowujące -e- w przypadkach zaleznych mają to -e- krókie.
zabili mi żółwia
Jeśli chodzi o perfectum to już wyjaśniam. Są różne sposoby tworzenia perfectum, nie jest to zależne od koniugacji. Nie zawsze I koniugacja tworzy pf. poprzez -avi i nie tylko I koniugacja. Teraz podam grupy czasowników tworzące perfectum tak samo:
1. -vi: nosco - novi
2. - ui: habeo - habui
3. wzdłużenie samogłoski rdzennej: caveo - cavi
4. reduplikacja: sto - steti
5. - s: iubeo - iussi
- x: augeo - auxi
6. wymiana samogłoski: ago - egi
7. bez zmiany tematu: defendo - defendi
Co do drugiego postu, to nie wiem o co pytasz
1. -vi: nosco - novi
2. - ui: habeo - habui
3. wzdłużenie samogłoski rdzennej: caveo - cavi