Czym się różnią "ecce" i "en"?
Czym się różnią "ecce" i "en"?
Zdaje się, że zarówno "ecce", jak i "en" znaczą "oto". Czy są równoważne i nie ma znaczenia, którego z nich użyje się w zdaniu, czy jest jakaś różnica?
zabili mi żółwia
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
ecce - oto, np: ecce domus mea - oto mój dom
en - np. en umquam liber ero ? - czy kiedyś nareszcie będę wolny?
en venies? - czy przyjdziesz w końcu?
ah! en haec ergo patior... - ach! oto takie rzeczy znaszę...
en Priamus - to jest właśnie Priam (ktoś stał w tłumie, i zobaczył Praiama - pokazał na niego palcem i rzekł do syna...)
ecce homo - "oto człowiek" rzekł Piłat do tłumu pokazując żydom ubiczowanego Chrystusa
"en servus ego virgo clemens fidelem animam tibi do" - cytat z Ave Maria (wersja łac. do Schuberta) - przeto ja, dziewico łaskawa, sługa wierną duszę daję Ci"
myślę, że wystarczy
en - np. en umquam liber ero ? - czy kiedyś nareszcie będę wolny?
en venies? - czy przyjdziesz w końcu?
ah! en haec ergo patior... - ach! oto takie rzeczy znaszę...
en Priamus - to jest właśnie Priam (ktoś stał w tłumie, i zobaczył Praiama - pokazał na niego palcem i rzekł do syna...)
ecce homo - "oto człowiek" rzekł Piłat do tłumu pokazując żydom ubiczowanego Chrystusa
"en servus ego virgo clemens fidelem animam tibi do" - cytat z Ave Maria (wersja łac. do Schuberta) - przeto ja, dziewico łaskawa, sługa wierną duszę daję Ci"
myślę, że wystarczy
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
nie da się tego uolólnić... to kwestia wyczucia, smaku, znajomości języka etc... można powiedzieć, że inaczej stosował się do tego Cyceron, a inaczej Sallustiusz...
to tak jakby zapytać o użycie polskiego: gdyż i ponieważ, lub kiedy i gdy... nie da się ustalic reguły
to tak jakby zapytać o użycie polskiego: gdyż i ponieważ, lub kiedy i gdy... nie da się ustalic reguły
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,