Co po filologii?

Dyskusje na dowolny temat.
Allia
Civis Latinus

Co po filologii?

Post autor: Allia »

Tak się ostatnio zastanawiam... co "Można robić" po filologii klasycznej oprócz bycia filologiem? Konkretnie chodzi mi o zawody w jakich można pracować po tych studiach.
Pytanie do filologów: Jakie macie perspektywy odnośnie pracy zawodowej? :)
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Post autor: innuendo »

Mnie się marzy zawód nauczyciela, ale w życiu nic nigdy nie wiadomo ;) Może biblioteka?
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

Post autor: Celtis »

biblioteki, wydawnictwa, szkoła, praca naukowa... poza tym można robić mnóstwo innych rzeczy, mniej lub więcej związanych - radio, publicystyka...
oraz mnóstwo rzeczy mało związanych, ale za to przynoszących pieniądze ;-)
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Allia
Civis Latinus

Nauczyciel łaciny o ile dobrze rozumiem? Bo właściwie w niewielu dziedzinach życia przydaje się znajomość tego języka.
No chyba, że studiuje się jeszcze inne kierunki.
Pytam, bo jakoś mnie wzięło na ten język :D ale żeby wiązać przyszłość z łaciną, to chyba trzeba traktować ją jak pasję, a nie jak hobby ( o ile ktoś widzi jakąś rożnicę między tymi pojęciami) :lol:
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

prof. dr hab. Styka: "pojęcie bezrobocia wśród absolwentów filologii klasycznej jest pojęciem marginalnym; kończąc ten kierunek bardzo łatwo znajdziecie państwo pracę przekwalifikowując się na inne zawody..." - tak powiedział nasz w/w. dyrektor na rozpoczęciu roku akademickiego :P

po filologii? - chcę wykładać gramatykę, prowadzic ćwiczenia z łaciny, uczyc w liceum (w Nowodworku?), pisać prace, wydać tłumaczenie Cezara etc... ot, życie naukowe :P
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Martinus Petrus Garrulus pisze:prof. dr hab. Styka: "pojęcie bezrobocia wśród absolwentów filologii klasycznej jest pojęciem marginalnym; kończąc ten kierunek bardzo łatwo znajdziecie państwo pracę przekwalifikowując się na inne zawody..." - tak powiedział nasz w/w. dyrektor na rozpoczęciu roku akademickiego :P
To nam mówią zupełnie coś innego :? Dlatego wiele osób bierze sobie jeszcze jakiś kierunek najczęściej związany z antykiem. Jest kilka osób ciągnących 3 kierunki naraz. No, ale dr B jeszcze w nas jakoś wierzy i chyba czuje, że nas do nauczycielstwa ciągnie ;)
A jeżeli bym coś miała na uczelni działać, to bym chciała literaturę łacińską wykładać lub historiografię :roll:
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

ciekawe, jakie to przekwalifikowanie miał na myśli prof. Styka ;-)

bo myśmy kiedyś usłyszeli, że jeżeli kiedyś, zmywając naczynia w restauracji, przyjdzie nam ochota recytować Homera, to przynajmniej będziemy robić to dobrze :D

EDIT: hmm, na wszelki wypadek - tej drugiej kwestii nie wygłosił bynajmniej wspomniany prof. ;-)
[i](...)kiedy zaczęliśmy samodzielnie układać zdania po łacinie i stwierdziliśmy, że wykute prawidła gramatyczne jak pokorni niewolnicy spieszą obsługiwać nasze myśli, serca przepełniły się nam ogromną radością.[/i]
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

nie wiem jakie, natomiast wiem, że są osoby, które po filologii klasycznej sa motorniczymi...
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

pewnie długa lista by wyszła rzeczy, które ludzie robią po filologii klasycznej... z czegoś trzeba żyć, a jakoś rynek pracy nas nie docenia :>
C. Iulius Aquilius
Senator

Post autor: C. Iulius Aquilius »

Ja osobiście nie wyobrażam sobie, jak można skończyć tylko filologię klasyczną. No, chyba, że rzeczywiście uwielbia się zmywanie naczyń bądź jeżdżenie tramwajem :P
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
Awatar użytkownika
Celtis
Aedilis curulis

nie no, bez przesady, aż tak tragicznie też nie jest, ileś osób pracę w zawodzie i okolicach znajduje. tyle, że nie wszyscy, a nie wszyscy, którzy znajdą, trafią na coś szczególnie atrakcyjnego.

ale to nie tylko w naszej dziedzinie się zdarza :)
Awatar użytkownika
innuendo
Protector domesticus

Marketing i zarządzanie to samo. Nie ma już dla nich miejsca na rynku pracy, bo jest ich więcej niż miejsc pracy. Otworzymy szkołę prywatną i będziemy uczyć łaciny :P
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

Ja poważnie planuję ten kurs na motorniczego. Uwielbiam tramwaje :D Poza tym cóż jeszcze mogłabym robić po tych studiach... może muzealnictwo (miałam w wakacje praktyki w muzeum i podobało mi się :) ), może jakaś biblioteka, wydawnictwo. Nauczycielką raczej bym nie chciała być, zarabianie 700 zł miesięcznie nie jest zbyt miłą perspektywą; choć studium pedagogiczne robię, papierek może się przydać zawsze :) Zaś w takie cuda jak zostanie na uczelni nie wierzę po prostu...

Zawsze można też pozostać bezrobotnym filologiem... :cry: :cry: :cry:
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
Allia
Civis Latinus

W moim przypadku tramwaje odpadają :D
A czy 3 lata nauki łaciny 45 minut tygodniowo (i to nie w każdym tygodniu) dają jakieś podstawy żeby chociaż pomarzyć o filologii klasycznej?
Awatar użytkownika
Kore
Senator

Post autor: Kore »

Dają podstawy, i to jak najbardziej solidne :) Weź pod uwagę to, że w tej chwili większość studentów na filologię klasyczną przychodzi bez znajomości obu języków klasycznych. A ci, którzy już wcześniej uczyli się łaciny - mieli ją zazwyczaj w podobnym wymiarze, jak Ty; wyjątkami od tej reguły są w tej chwili absolwenci klas klasycznych, a tych zbyt wielu nie ma...

Według mnie, na tych studiach najlepiej poradzi sobie osoba z pasją - która po prostu kocha antyk i wie, czego chce; niekoniecznie zaś ta, która miała więcej godzin łaciny w szkole. Z dostaniem się na ten kierunek też nie powinno być problemu; nie ma wielu chętnych :D
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem

/M.Freundorfer
ODPOWIEDZ