Najlepsza książka dla początkującego gima
Najlepsza książka dla początkującego gima
Ave!
Jestem w pierwszej gimnazjum i również chcę się zacząć uczyć łaciny. Jaką książkę polecilibyście dla początkującego samouka gimnazjalisty? Bo szczerze to już nie wiem, która najlepsza (pogubiłem się wśród tych wszystkich wyjaśnień i tez)...
Chodzi mi o taką, z tórej można się nauczyć swobodnie posługiwać językiem, tworzyć zdania, zapoznać z gramatyką i w której wyjaśniona byłaby też mniej więcej kwestia wymowy.
A wogóle, to czy można kupić takie podręczniki w zwykłych księgarniach, czy raczej tylko w językowych?
Jestem w pierwszej gimnazjum i również chcę się zacząć uczyć łaciny. Jaką książkę polecilibyście dla początkującego samouka gimnazjalisty? Bo szczerze to już nie wiem, która najlepsza (pogubiłem się wśród tych wszystkich wyjaśnień i tez)...
Chodzi mi o taką, z tórej można się nauczyć swobodnie posługiwać językiem, tworzyć zdania, zapoznać z gramatyką i w której wyjaśniona byłaby też mniej więcej kwestia wymowy.
A wogóle, to czy można kupić takie podręczniki w zwykłych księgarniach, czy raczej tylko w językowych?
W zwykłych też bywają. Kwestia podręcznika została omówiona w innych tematach. Najlepiej pójść do księgarni i popatrzeć, która z książek do łaciny najbardziej Ci odpowiada. Wiele książek uczy bowiem gramatyki itd.
I am raised up and I will not reject the flute,
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
O ruler of my mind. Look, he stirs me up,
Euoi, the ivy now whirls me round in Bacchic contest. -Sophocles
- Martinus Petrus Garrulus
- Proconsul
i tu znowu: jeśli chcesz mówić po łacinie zacznij od Disce Latine - moim zdaniem to najlepszy samouczek...
są inne, lepsze podręczniki, ale nie uczą one czynnego posługiwania się językiem... jesli chcesz biegle mówić po łacinie - tzn. znać słownictwo "naszych czasów", to jak już poznasz solidne podstawy, to polecam niemiecki podręcznik do łaciny żywej "Piper Salve" oraz "Cotidie Latine Loquamur"
a jeśli jestś z Krakowa, to zaprazamy na spotkania Societas Latine Loquentium
są inne, lepsze podręczniki, ale nie uczą one czynnego posługiwania się językiem... jesli chcesz biegle mówić po łacinie - tzn. znać słownictwo "naszych czasów", to jak już poznasz solidne podstawy, to polecam niemiecki podręcznik do łaciny żywej "Piper Salve" oraz "Cotidie Latine Loquamur"
a jeśli jestś z Krakowa, to zaprazamy na spotkania Societas Latine Loquentium
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
donec Ver veniat nos foveant pueri!
-
- Senator
- maurizia de sully
- Quaestor