XXIV Olimpiada Języka Łacińskiego 2005/2006

Dyskusje na dowolny temat.
Gość

Post autor: Gość »

Ano pierwszego dnia, od 9 pisaliśmy tłumaczenie tego tekstu plus rozwiązywaliśmy 6 - zadaniowy test gramatyczny typu abcd (banał, bo zdania żywcem były wyjęte z tekstu ;)). Na to wszystko mieliśmy czas do 13. Wg mnie tego czasu było jak zwykle za dużo, bo ja już po godzinie nie miałam co robić ;) Ale zrekompensują nam to na finałach, bo tam jest zawsze za mało czasu ;) W trakcie panie z komisji dały nam pączki (pyszne :D) i herbatę/kawę. Wyników można się było dowiedzieć po 22 dzwoniąc do pań z komisji ;) W hotelu, w którym mieszkały kropp's angels i inni uczestnicy, wiadomości rozeszły się lotem błyskawicy ;) Następnego dnia rano zebrano nas w jednej salce, dla formalności podano wyniki, a potem wołano nas po kolei do drugiej salki, gdzie był ustny :D Ustny wygląda tak, że losuje się zestaw trzech pytań i dwa pytania z wybranych lektur. Moje to: zasługi Solona dla rozwoju demokracji, teatr rzymski, dokąd płynęła Argo, a z lektur: typy komizmu w Żołnierzu Samochwale i sposób przedstawiania przyrody w utworach Owidiusza. Potem komisja zebrała się na krótką naradę, po której nastąpiło ogłoszenie wyników i rozdanie nagród :D Mam nadzieję, że wiernie oddałam klimat olimpiady ;)
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Post autor: Keraunos »

Fajna sprawa, choć jak widzę to nie typowo znajomość łaciny ale takżę ogólnie kultury klastczne.
Beatos in caelo Latine locuturos probabile
Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή

Mój blog:
http://keraunos-takiesobieprzemylenia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
perperuna
Tribunus militum

Post autor: perperuna »

Bo tak właściwie to pełna nazwa chyba nie jest Olimpiada z łaciny, jak wszyscy mówią, tylko z łaciny i kultury antycznej :D
Kropp's angels ;)
Caesar
Peregrinus

Post autor: Caesar »

Żeby "popisać" się znajomością kultury antycznej najpierw musiałeś jak najlepiej przetłumaczyć tekst i rozwiązać test gramatyczny (a zdanie 2 z zad.2 nie było żywcem wyjęte z tekstu, ha :-P W tekście miałeś ACI, a tutaj, jako że nie było verbum regens, tzreba było wstawić ind.perf.pass. :D) A ustny to już jak napisałem powyżej- brecht i zieja, zwłaszcza z tekstami znajomków ze Staszica i Unii :D
Caesar
Peregrinus

One more thing, olimpiada ma nazwę OLIMPIADA JĘZYKA ŁACIŃSKIEGO, nic tam nie ma o kulturze antycznej, ale w każdej ollimpiadzie językowej masz dodatkowe "powinności" (od razu kojarzy mi się Cycerońskie "De officis" :D) zapoznać się z dodatkową lekturą i być obeznanym z kulturą i historia "regionu" językowego.
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

No jeśli zasługi Solona dla rozwoju demokracji maja związek z łacińskim kręgiem kulturowym ;)
Żartuję oczywiście
Greka też jest fajna i świat grecji tyle że rozdział tematyczny może nieco mylić w pierwszej chwili.

Mój blog:
Caesar
Peregrinus

Keraunos, a co Ty byś chciał? Tekścik typu "Galia est omnis divisa", i pytanie rzędu "NA jakim półwyspie leży Rzym?"??? Ja też bym chciał, ale tak dobrze niestety nie ma, to jest PRESTIŻOWA olimpiada i tzreba się orobić nieco, aby uzyskac laur wawrzynu (czyli tytuł i 100% z matury i studia :D) :D
Awatar użytkownika
Keraunos
Praetor
Kontakt:

Żartowałem z tym Solonem.
Nie no to byłoby głupie :)
Bardziej widziałbym rozmowę po łacinie ;) ale to chyba moje zboczenie czytania efemeryd i neolatynistyki ;)

Mój blog:
Jocelyne
Peregrinus
Kontakt:

Post autor: Jocelyne »

Uff ;-) Już po wszystkim. Dziękuję wszystkim za tę atmosferę przesiąkniętą kulturą klasyczną ;-)))
Z pisemnego wyszłam razem z perpe po czym zajęłyśmy się konsumowaniem boskich [jak zwykle ;-) ] pączków ;-) oraz napitkiem.
Trochę nas zaskoczyły osoby, które nawet nie tknęły tłumaczenia albo tylko i wyłącznie wypisały słówka [??]. Miały jednym słowem kłopociki, szkoda tylko, że się poddały.

Etap ustny jest zły ;-)) Najbardziej bałam się sytuacji, że wylosuję pytanie, na które nie będę umiała nic kompletnie powiedzieć [traumatyczne wspomnienia z ubiegłego roku ;-) ]. Na szczęście - było dobrze, nawet bardzo :-)

Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia [mam nadzieje:)] w Warszawie
Kropp's Angels
Awatar użytkownika
Kathe
Peregrinus

Post autor: Kathe »

Super było co nie??? :D Pozdrowionka dla Kropp's Angelsów, Forrestusa i Konrada :) Widzimy się w Wawie. Muszę przyznać, że nie było źle, no i nareszcie dostałam duuuuużą książkę (w tamtym roku na okręgu zajełam przedostatnie miejsce z nagrodzonych, a kolega który był drugi lub trzeci i dostał ogromny dwutomowy słownik podszedł do mnie i powiedział, że jak był taki młody jak ja to też dostał taką małą książkę :P ) Wszystkie Kropp's Angelsy jadą dalej :D
Caesar
Peregrinus

Hej Kathe! No jasne, że widzimy się w Wawie! Gorąco pozdraiwam i do zobaczenia! :-*
Awatar użytkownika
Bq
Tribunus militum

Post autor: Bq »

Czy ludzie z Chełma są od tej wielkiej małej pani, co wyglada jak Pocachontas na emeryturze (Chodzi mi o długość włosów?:D) spiete sa w taki wielgachny kok? :D Pozdrawiam :D
Antiquorum non immemores nova creemus inveniamusque! Kazimierus Kumaniecki.
Awatar użytkownika
perperuna
Tribunus militum

Post autor: perperuna »

Bq pisze:Czy ludzie z Chełma są od tej wielkiej małej pani, co wyglada jak Pocachontas na emeryturze (Chodzi mi o długość włosów?:D) spiete sa w taki wielgachny kok? :D Pozdrawiam :D
Nie no, dawno tak się nie uśmiałam, lol wszechczasów :D :D :D
Tak, dokładnie, jesteśmy od Pocahontas na emeryturze ;) I dlatego w sygnaturkach mamy Kropp's angels, bo ta Pocahontas nazywa się Jolanta Kropp (podobno nie ma nic wspólnego z siecią sklepów z ubraniami, ale kto ją tam wie 8) )
Pozdrawiam :D
Kropp's angels ;)
Awatar użytkownika
Salustiusz
Quaestor

Oj

Post autor: Salustiusz »

Szkoda Proszę Państwa, że ten Harctur jest taki badziewny i nie rozdają zaproszenia dla wszystkich nauczycieli. Znowu będę mieszkał sam:/
Themistocles, Neocli filius, Atheniensis.
Forrestus Regis
Tribunus militum

Post autor: Forrestus Regis »

Znaczy, że bez nauczycieli jedziemy? :-)
[color=indigo]
[b]"Antequam rogabis, perquire in www.google.com/intl/la/"[/b]
--- C. Iulius Caesar[/color]
ODPOWIEDZ