problem z "późnym" ACI

Problemy gramatyczne i ich rozwiązania.
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

Mi również się wydaje, że quod zastępujące aci nie tyczy się czasów starożytnych. Dwa pierwsze przykłady podane przez Martinusa zaklasyfikowałbym z powodu obecności con. jako ex mente aliena (w pierwszym jest to opinia Demetriusza z Faleronu, w drugim Panajtiosa), trzeci zaś spokojnie można rozumieć jako quod causale.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
parviscius
Quaestor

Laudat Africanum Panaetius quod fuerit abstinens

Post autor: parviscius »

Martinus Petrus Garrulus pisze:w żadnym razie nie są to zdania skutkowe - np. Laudat Africanum Panaetius, quod fuerit abstinens. absolutnie nie może uchodzić za zdanie skutkowe. ze względu na semantykę można je różnie zakwalifikować, są to raczej zdania podmiotowe, wyjaśniające, rozszerzające etc... ale nie skutkowe
Zgodny z panem, ze to nie jest zdanie skutkowe, lecz, przepraszam, w żadnym razie nie jest to zdanie podmiotowe. Zdanie podrzędnie podmiotowe zastępuje podmiot zdania głównego, lecz w zdaniu Laudat Africanum Panaetius quod fuerit abstinens jest podmiot zdania głównego – rzeczownik Panaetius. Zdanie podrzędnie quod fuerit abstinens jest bez wątpliwości zdanie przyczynowe quod causale,
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
parviscius
Quaestor

AD DELIBERANDVM

Post autor: parviscius »

Flavius Aetius pisze:Mi również się wydaje, że quod zastępujące aci nie tyczy się czasów starożytnych.
Plautus: Asinaria
Equidem scio iam filius quod amet meus istanc meretricem e proxumo Philaenium
Ennius: Medea
Non commemoro quod draconis saevi sopivi impetum non quod domus vim taurorum et segetis armatae manus.
DATE MIHI VENIAM PEREGRINVS SVM LINGVAE LATINAE PARVISCIVS LINGVAE POLONICAE INSCIVS
Awatar użytkownika
Martinus Petrus Garrulus
Proconsul

Post autor: Martinus Petrus Garrulus »

oczywiście, ten przykład z Afrykanem nie jest zdaniem podmiotowym, lecz ogólnie występują takie zdania podmiotowe

odsyłam do Repetytorium składni Hermana Mengego, takie zdania są tam dość obszernie opisane:)
Nulli parcit hiems, nullus quoque frigore gaudet,
donec Ver veniat nos foveant pueri!
Awatar użytkownika
Flavius Aetius
Propraetor

Post autor: Flavius Aetius »

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem: nie dotyczy czasów łaciny klasyczznej.
Quod sis, esse velis, nihilque malis;
Summum nec metuas diem nec optes.
Marcus Valerius Martialis X, 47 12-13
ODPOWIEDZ