II deklinacja na -ius
- Publius Amulius Lissus
- Peregrinus
II deklinacja na -ius
rzecz. ewentualnie przymiotniki II deklinacji zakończone na -ius według mojego podręcznika w voc. winny mieć końcówkę -ii np. tertius discipulus- tertii discipule!, natomiast magistra mea twierdzi że odnosi się to do imion własnych wyłącznie np. Julius voc. Julii czy Publius voc. Publiiv a więc tertius discipulus voc. tertie discipule!. Która forma jest poprawna??
-
- Senator
Mnie zawsze uczono, że wszystkie zakończone na -ius rzeczowniki II deklinacji (są w ogóle jakieś poza imionami i "filius"?) odmienia się według wzoru z voc. na -i (pojedynczym, ale to podobno kwestia dyskusyjna).
Oremus et pro perfidis Judaeis: ut Deus et Dominus noster auferat velamen de cordibus eorum; ut et ipsi agnoscant Jesum Christum Dominum nostrum.
http://derepublica.blox.pl
http://derepublica.blox.pl
- Publius Amulius Lissus
- Peregrinus
- Publius Amulius Lissus
- Peregrinus
Mnie uczono tak:
Rzeczownik filius oraz imiona własne zakończone na -ius (np. Cornelius) mają w voc. sg. końcówkę -i (pojedyncze, nie podwójne -ii ); W zasadzie jest to czysty temat (fili-, Corneli-) ze wzdłużoną samogłoską wygłosową. Inaczej zachowują się imiona pochodzenia greckiego, np. Darius - voc. Darie.
Trzeba też pamiętać o formie mi - vocativie od meus.
Rzeczownik filius oraz imiona własne zakończone na -ius (np. Cornelius) mają w voc. sg. końcówkę -i (pojedyncze, nie podwójne -ii ); W zasadzie jest to czysty temat (fili-, Corneli-) ze wzdłużoną samogłoską wygłosową. Inaczej zachowują się imiona pochodzenia greckiego, np. Darius - voc. Darie.
Trzeba też pamiętać o formie mi - vocativie od meus.
Surdi te dicunt, mea Musa Latina, silentem
/M.Freundorfer
/M.Freundorfer
- Publius Amulius Lissus
- Peregrinus