Proszę o korektę
Proszę o korektę
chodzi mi o łacińskie okreslenie Cechu Nożowników. Brzmi to dzisiaj śmiesznie ale kiedyś oznaczało wyłącznie producentów noży. Mnie się wydaje, że mogłoby to być Cultrifexorum Fraternitas, ale wcale nie jestem pewien na 102. Z góry dziękuję za pomoc specjalistów.
Dzięki za zainteresowanie prośbą. Falcarius to jednak przede wszystkim kowal kos. Znalazłem chyba lepsze określenie niż cultrifex - myślę o cultellarius. Anglicy mnie przekonują, że jest to zawód producenta noży - nożownika - ang. cutler, wymieniony po łacinie w "Pojednaniu Ryszarda II z Londynem" przez Richard'a Maidstone'a (w skrócie dziełko jest nazywane tam CONCORDIA).
-
- Tribunus militum
Rzeczywiście istnieje słowo "cultellarius", ale dostępne mi słowniki tłumaczą to jako "nożownik" (czyli nie bardzo wiadomo, czy wytwórca noży, czy ktoś kto zabija nożem), ale znalazłam też słowo "cultellifaber" , które już jednoznacznie jet tłumaczone jako "rzemieślnik wyrabiający noże".
Słowo "cech" można by także przetłumaczyć jako "collegium", w całości brzmiałoby to więc "Collegium cultellifabrorum".
Słowo "cech" można by także przetłumaczyć jako "collegium", w całości brzmiałoby to więc "Collegium cultellifabrorum".
"Warto jest poświęcać młode lata i kosztowne nauki godziny na naukę choćby kilku słów w językach klasycznych, albowiem wykraczają one poza trywialność ulicy i stanowią źródło inspiracji i podniety" (H.D. Thoreau)
Wszystko się zgadza, problem jedynie w tym, że dowiedziałem się, iż cultellifaber jest rzeczownikiem z tzw. późnej łaciny, podobno utworzonym sztucznie na zasadzie stosowanej masowo np. przez anglików (aby nie zmieniać klimatu - knifemaker a powinno być cutler). Po własnych poszukiwaniach i konsultacjach z łacinnikami wiem już, że na określenie tego zawodu funkcjonują następujące słowa: cultellarius, cultrifex, cultellifaber, cultellifex, cultellar, cultrarius, cultrariux, cultellator. Nie mogę sie zdecydować, które z nich jest najlepsze. Analogiczny problem mam z cechem. Mam do wyboru: collegium, fraternitas, confraternitas, societas, opificium collegium. Im głębiej w las...