Proszę o pomoc w tłumaczeniu, chciałbym aby ta forma była poprawna gramatycznie ponieważ zwiąże się z nią na dłużej.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Rodzina jest najważniejsza - Proszę pomoc.
-
- Peregrinus
- Regiomontanus
- Quaestor
Re: Rodzina jest najważniejsza - Proszę pomoc.
Ciężka sprawa, słowa dokładnie oddającego polskie "najważniejsza" w zasadzie nie ma. Ale można
napisać familia prima est lub lepiej familiam primam esse dico. Dosłownie te zdania znaczą
"Rodzina jest pierwsza" i "Uważąm, że rodzina jest pierwsza", z tym że pierwsza (prima) to właśnie również znaczy "najważniejsza".
napisać familia prima est lub lepiej familiam primam esse dico. Dosłownie te zdania znaczą
"Rodzina jest pierwsza" i "Uważąm, że rodzina jest pierwsza", z tym że pierwsza (prima) to właśnie również znaczy "najważniejsza".
Montani semper liberi
Nie zakładając nowego tematu, odświeżam ten. A po prostu "Prima Familia" czy jest poprawne i śmiało można tego użyć na tatuaż?
-
- Tribunus militum
Zależy od odcienia znaczeniowego 'najważniejsza'
carissima familia - najdroższa/ najcenniejsza rodzina, to wydaje mi się lepsze, bo uwzględnia też pierwszorzędność
potissima familia - najważniejsza( najbardziej znacząca/zdolna do czegoś)
carissima familia - najdroższa/ najcenniejsza rodzina, to wydaje mi się lepsze, bo uwzględnia też pierwszorzędność
potissima familia - najważniejsza( najbardziej znacząca/zdolna do czegoś)
I gdy wciąż wszyscy mówią, mało kto się spyta,
Jaki też jest cel słowa, jak słowo się czyta
W sobie samem? I dziejów jego promień cały
Rozejrzeć, mało kto jest ciekawy, zuchwały!
NORWID
Jaki też jest cel słowa, jak słowo się czyta
W sobie samem? I dziejów jego promień cały
Rozejrzeć, mało kto jest ciekawy, zuchwały!
NORWID
Dziękuje za pomoc i zostaje mi zadać najprostsze pytanie. Co w takim razie dokładnie oznacza Prima Familia?
-
- Peregrinus
A w takim razie jak będzie "Moje dzieci są najważniejsze" i 'Moje dzieci to moje szczęście" Bardzo proszę o odpowiedz